|
МВР
ДС и партийни секретари отсяват „неподходящите” кандидати за делегати на църковено-народен събор ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Октомври 2018 21:46
Share

alt
Държавна сигурност и първите партийни секретари по места са имали ключова роля за определянето на лоялни към „народната власт” делегати за църковно-народния събор, проведен през 1953 г.

Това разкрива документ от архивите на ДС, парафиран от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Цанков, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно писмо, адресирано до окръжните началници на МВР-ДС в страната от март 1952 г.

Върху него на ръка е поставена резолюция от Цанков: „Може да се посъкрати и прати шифрограма”.

В писмото се дават конкретни указания за избор на такива делегати, които да са лоялни към комунистическата власт.

Окръжните началници на МВР-ДС е трябвало да съставят подробни справки на посочените от владиците кандидати, които да бъдат изпратени на отдел I на ДС (за борба с контрареволюцията, б.а.) седмица преди избора.

продължава>
 
Говориш срещу компартията или СССР – значи си враг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Октомври 2018 08:00
Share

alt
През първата половина на 70-те години на ХХ век Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия е спуснало точни профили за „насоките и проявите на вражеска дейност” сред интелигенцията, за които е  изискало подробна информация от всички Окръжни управления на МВР-ДС в страната.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно окръжно до началниците на всички Окръжни управления на МВР-ДС без Софийско градско управление.

 Документът е от 1973 г. и е подписан от началника на Шесто управление на ДС ген. Петър Стоянов.

продължава>
 
Как ДС легендира външното наблюдение като... държавен институт ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Октомври 2018 21:05
Share

alt
В началото на 60-те години на миналия век МВР-ДС е поискало самостоятелния отдел за външно наблюдение на Държавна сигурност да бъде прикрито (легендирано) като Държавен проучвателен институт, зад чието название да не се подозира, че се крие важна структура от репресивния апарат на БКП.

Това разкрива строго секретен доклад на министъра на вътрешните работи ген. Дико Диков до Политбюро на ЦК на БКП от 1962 г. относно: Легендиране службите на външното наблюдение на ДС и предоставянето им на квартири за изпълнение на специални задачи.

В документа, който desebg.com публикува онлайн, се посочва, че характера на работата на външното наблюдение изисква неговите поделения да бъдат устроени на строго конспиративни начала.

продължава>
 
ДС останала без агенти сред турското малцинство след „Голямата екскурзия” през 1989 ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 04 Октомври 2018 07:54
Share

alt
Държавна сигурност е останали без работеща агентура сред турското малцинство след принудителното изселване на близо 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г.

Това показва документ на МВР-ДС  от септември 1989 г., който desebg.com публикува онлайн.  

Той представлява секретна справка относно: Някои особености на оперативната обстановка в страната към 26 септември 1989 г. Тя е подписана от началника на Инспектора на МВР-ДС ген. Никола Черкезов.

В документа се подчертава, че „голям брой от агентите заминаха за Турция. Около 80% от агентурата има нагласа също да заминава и не се ангажира с конкретна работа”.

Сайтът desebg.com припомня, че през май 1989 г. в НРБ комунистическият режим е изненадан от масови мирни протести в страната от представители на турското малцинство, които настояват да им бъдат върнати родните имена, сменени принудително при т. нар. възродителен процес, извършен от върхушката на БКП през 1985 г.

продължава>
 
Държавна сигурност: Разтурихме БЗНС „Никола Петков” успешно по план ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Септември 2018 11:55
Share

alt

След ареста на опозиционния лидер Никола Петков и над 20 депутати от БЗНС в парламента през лятото на 1947 г.  Държавна сигурност и продължила репресиите срещу политическата опозиция на БКП, като е изпълнила предварително замислен план за разтурянето на най-голямата партия от обединената политическа опозиция в лицето на Българския земеделски народен съюз.

За това свидетелства документ от архива на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад за проведената от органите на Държавна сигурност акция във връзка с разтурянето на БЗНС (о) и изземването на архивите му.

Докладът е адресиран до директора на Държавна сигурност, а е изготвен от началника на отдел Първи на ДС по това време Георги Ганев на 28 август 2018 г.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 73
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов