|
Държавна сигурност: Хиляди селяни са пострадали от мероприятията на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Юли 2017 20:40
Share

alt
В най-мрачните години на комунистическия режим в края на 40-те и началото на 50-те години комунистическият режим чрез Държавна сигурност е насочил търсенето на врагове към хората от българското село.

Дейността на репресивния апарат на БКП в страната обаче не е отговаряла на партийните и оперативни изисквания, като в МВР-ДС в столицата са отчели значителни слабости и грешки. В същото време ДС признава, че хиляди хора на села са пострадалите от различните мероприятия на компартията и правителството на Вълко Червенков.

За това свидетелства документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка за състоянието на работата и допуснатите слабости, грешки и неразбирания от окръжните управления на ДС в страната.

Документът е от 1950 г. и е подписан от началника на структурата в ДС, отговаряща за разработването на линия „Селячество”.

В него е изложена обобщена информация за слабостите на Държавна сигурност в следните управление на МВР-ДС: Видин, Плевен, Горня Оряховица, Коларовград (Шумен), Русе, Сталин (Варна), Горна Джумая (Благоевград), Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, София-окръг.

„Мерките на окръжните служби на ДС в страната спрямо подстрекателите и организаторите за напускането на ТКЗС не бяха навременни, цялостни и строги”, е един от изводите, който е направен.

„Агентурата, отчитана по линия на селячеството, се ползва по задачи от общ характер, а не се насочва към разкриване на враговете в селото, в резултат на което разработките са съвсем малко, а взетите на отчет хора неоправдано нищожни, когато има само над 4000 души, пострадали от изкупуването на едрия земеделски инвентар и много още пострадали от различните мероприятия на партията и правителството”, е друга констатация в поверителната справка.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов