|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Осветени са съдебните заседатели в районните съдилища в Девин и Девня ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 14 Август 2018 10:40
Share

alt

Комисията по досиетата продължава глобалната проверка на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред съдебните заседатели в районните съдилища в страната с оповестяването на данните за Девин и Девня (проверката върви по азбучен ред на населените места).

Проверката на съдебните заседатели в районния съд в гр. Девин е обхванал 64 лица (решение №2-1402 от 13 август 2018 г.). От тях с принадлежност към Държавна сигурност са следните четири лица:

 • Димитър Славчев Сакалийски, съдебен заседател;
 • Евгений Иванов Гачилов, съдебен заседател;
 • Спаска Василева Касапова, съдебен заседател;
 • Юсмен Ахмед Амиш, съдебен заседател.
 • продължава>
   
  Държавна сигурност срещу вероизповеданията: Мюсюлманите и католическата църква ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Изследователска дейност
  Написано от Христо Христов   
  Неделя, 15 Юли 2018 22:05
  Share

  alt

  „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2 Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991” е изданието, което представям тази неделя в библиотеката на desebg.com.

  Документалният сборник на Комисията по досиетата излиза под №43 от поредицата „Из архивите на ДС” и е част от изследователската програма на независимия държавен орган за 2017 г.

  Той е 2-та част от тритомното издание, посветено на дейността репресивния апарат на БКП срещу различните изповедания в страната по времето на комунистическия режим.

  В него са включени архивни материали, които осветляват работата на ДС срещу мюсюлманите и католиците в страната.

  В първия раздел са включени архивни документи на Държавна сигурност за дейността ѝ по отношение на мюсюлманското духовенство в страната, както и документи за„Казълбаши-алияните”.

  В този раздел документите дават представа за висшите духовни служители и мюфтийствата, за мюсюлманите, за вероизповедните общини, за молитвените домове и свещенослужители, както и за учебните религиозни заведения.

  Когато ДС говори за мюсюлманското изповедание в по-голямата си част репресивният апарат на БКП го определя като религиозен фанатизъм.

  Реакцията на комунистическата диктатура върху правото на изповедание се изразява при всяко посегателство на властта срещу него.

  продължава>
   
  Зависими съдии продължават да произвеждат „правосъдие” за агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Закон за досиетата
  Написано от Христо Христов   
  Сряда, 11 Юли 2018 19:15
  Share

  alt

  Съдии от Върховния административен съд (ВАС), зависими от тоталитарното комунистическо минало, продължават да създават противоречива практика по дела срещу решения на Комисията по досиетата, с които тя е обявила сътрудници на Държавна сигурност.

  Последният случай е по делото на  сътрудника на бившата Държавна сигурност и бивш кмет на село Брестовица Георги Варадинов, който съди Комисията по досиетата за вреди в резултат на огласяването на принадлежността му към ДС.

  С решение от 3 юли 2-18 г. състав на ВАС, публикувано на сайта на съда, е отмерил предишно решение на Административния съд в Пловдив, с което е отхвърлен иск на Варадинов за присъждане на обезщетение и връща делото за повторно разглеждане в Пловдив.

  продължава>
   
  Общественият интерес към осветяването на агентите на ДС и дейността на Комисията по досиетата се увеличава ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Комисията Костадинов
  Написано от Екзакта Рисърч Груп   
  Неделя, 29 Април 2018 16:24
  Share

  alt

  Сайтът desebg.com публикува коментара по данни от национално представително изследване на Екзакта Рисърч Груп, проведено през октомври 2017 г. по поръчка на Комисията по досиетата относно обществените настроения и очаквания към процеса на отварянето на архивите на тоталитарните комунистически служби, огласяването на техните агенти и работата на независимия държавен орган в това направление.

  Изследването бе представено от директора на социологическата агенция социоложката Лидия Йорданова във вторник на международната конференция „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“, която бе организирана от Комисията по досиетата в Дома на Европа в София.

  продължава>
   
  От чужбина: На гости в архива на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
  COMDOS - Централизиран архив
  Написано от Христо Христов   
  Понеделник, 23 Април 2018 22:08
  Share

  alt

   

  Представители на страните-членки на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби от Германия, Полша, Румъния, Словакия, Латвия, Словения, Унгария и Чехия, и Албания (като наблюдател) посетиха в понеделник (23 април 2018 г.) Централизирания архив за документите на българските тоталитарни служби от периода на комунизма, където се запозната с изградената през последните 11 години система на достъп до тези архиви и работата с тях.

  продължава>
   
  << Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

  Страница 1 от 90
  FacebookTwitter
  Google BookmarksLinkedin
  MySpaceRSS Feed

  Регистър

  Виртуален музей

  Виртуален музей на българския комунизъм

  Коментарно

  Коментарно

  Библиотека

  Библиотека

  Речник

  Коментарно
  https://www.Autodoc.BG
  Програма достъп до информация
  Декомунизация
  Христо Христов