|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Започна проверката за агенти в общините на Ямболска област ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Септември 2017 08:02
Share

alt
С Елхово и Болярово започна проверката на Комисията по досиетата за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в местната власт в област Ямбол.

В община Елхово са проверени 225 лица, които след 10 ноември 1989 г. са заемали ръководни постове като кметове, зам.-кметове, секретари или общински съветници (решение №2-1055 от 19 септември 2017 г.).

Установена е принадлежността на 21 лица. От тях комисията е обявила данните за 15 сътрудници, а 6-ма са починали и в този случай по закон информацията не се разгласява публично.

продължава>
 
Ясни са агентите в общините Каспичан и Никола Козлево ПДФ Е-мейл
COMDOS - Закон за досиетата
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Август 2017 21:53
Share

alt

В още две общини от област Шумен – Каспичан и Никола Козлево станаха ясни сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, след като Комисията по досиетата обяви своите проверки в тях.

Проверката в община Каспичан (решение №2-1020 от 1 август 2017 г.) е обхванала общо 172 лица, които след 10 ноември 1989 г. са заемали ръководни постове в местната власт: кмет, зам.-кмет, секретар или общински съветник.

От тях Комисията е установила четирима сътрудници на тоталитарните служби, но е обявила имената само на двама, тъй като другите двама са починали и по закон информацията в такъв случай не е публична.

Обявени са Тодор Борисов Йорданов, общински съветник от 1999 г. до 2003 г. и  Христо Илиев Христов, кмет на кметство Плиска от 1991 г. до 1995 г. и от 1999 г. до 2015 г.

продължава>
 
Държавна сигурност и контролът над транспорта ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Юли 2017 18:08
Share

alt

Тази неделя в библиотеката на desebg.com ви представям документалния сборник „Държавна сигурност в структурите на транспорта 1944-1991”.

Фототипното документално издание на Комисията по досиетата е част от изследователската ѝ програма за 2016 г. и излиза под №39 от поредицата „Из архивите на ДС”.

Премиерата на сборника се състоя в края на месец май 2017 г. във Висшето училище по транспорт „Тодор Каблешков” в столицата.

Тема, на която сборникът е посветен, не е изследвана обстойно до момента. Архивните документи дават представа за мястото и значението транспортната система по време на тоталитарното управление на БКП в дейността на Държавна сигурност.

Прави впечатление за ранното създаване на специална структура в ДС за осъществяване на наблюдение и контрол върху транспорта след 9 септември 1944 г. Още през 1946 г. е налице група „Транспорти”, която през следващата година се трансформира в служба „Транспорт” при отделение „Б” на I отдел на ДС.

продължава>
 
Студенти се докоснаха до архивите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Централизиран архив
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Май 2017 08:03
Share

alt

Поредна група студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски” посети Централизирания архив за документите на тоталитарните комунистически служби, изграден от Комисията по досиетата край гр. Банкя.

Посещението им съвпадна с 10-годишнина от дейността на независимия държавен орган, избран от Народното събрание през 2017 г.

Пред студентите беше представена презентация за целите, задачите и работата на Комисията.

Младите хора имаха възможност да се запознаят с някои от документалните издания на Комисията по досиетата, сред които  „Държавна сигурност и еврейската общност в България”,  „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1990 г.”, том 1 и том 2, както и „Държавна сигурност и малцинствата”.

продължава>
 
Евтим Костадинов. Част 2: Въпреки опитите да ни спрат приключваме 10-годишен период с достойнство ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 18 Май 2017 17:15
Share

alt
Сайтът desebg.com публикува втора част от интервюто с Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, която вчера навърши 10 години от съществуването си. Пред журналиста Христо Христов той разкрива кои са били най-трудните решения по огласяването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби. Костадинов е убеден, че с натрупания опит Комисията по досиетата трябва да прерасне в Институт за националната памет, следвайки европейската традиция в останалите страни от бившия Източен блок, за да може тази страница от българската история да бъде прочетена преди да бъде затворена.

 

През тези 10 години получавал ли сте неочаквана подкрепа за дейността на Комисията и ако да, коя е тя?

– Неочаквана подкрепа Комисията получи единствено от партия ГЕРБ без да сме влизали в някакви съществени контакти.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 79
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов