|

S5 Box


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /home/hristoh/public_html/desebg/modules/mod_s5_box/tmpl/default.php on line 23

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: С „Голямата екскурзия” Живков изгражда единна социалистическа нация ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Неделя, 25 Юни 2017 22:11
Share

alt

Изявлението на генералния секретар на БКП Тодор Живков след майските протести на мюсюлманите в България през 1989 г. срещу „възродителния процес”, което предизвиква принудителното изселване на над 360 000 български граждани в Турция лятото същата година, известно като „Голямата екскурзия”, е определено от Държавна сигурност като част от „изграждането на единна социалистическа нация”.

 Това разкрива документ на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Коментари и оценки във връзка с изявлението на председателя на Държавния съвет на НРБ на идеологическото управление на ДС от 5 юни 1989 г., подписана от началника му ген. Антон Мусаков.

Строго секретната информация съдържа обобщаващи данни за обществената реакция на обръщението, което Тодор Живков прави сред мирните митинги и протести на мюсюлманите в България в края на май 1989 г. С него генералният секретар на БКП заявя готовност да се позволи изселване на онези, които желаят и призовава Турция да отвори границата си.

Шесто управление събира данни за мненията на различни представители в културните институции и творческите организации, които следи.

Отделено е място както на подкрепящите го, така и на реакциите на „отделни враждебно-настроени лица”.

В отделни редакционни колективи е критикувана едностранна позиция в партийния орган в. „Работническо дело”.

Писателят Генчо Узунов заявил, че смяната на имената на турското малцинство на никого не е била нужна.

Соня Танева, зам.-директор на Аптечно предприятие София-окръг критикувала Живков, като заявила, че ради неговата политика „сме си навлекли тези неприятности”.

В еврейската общност също не приели положително политиката на БКП и Живков към мюсюлманите в България.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990” на Комисията по досиетата, 2 том, 2013 г.

 

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
https://www.Autodoc.BG
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов