|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министерски съвет и „Топлофикация” с антинагради „Биг Брадър” ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 28 Януари 2013 15:02

alt

Министерският съвет и „Топлофикация София” ЕАД бяха отличени с антинаградите „Биг Брадър”. Кабинетът получава негативния приз за бездействието си от 2011 г. по уреждането на проблема с регламентирането на използване на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до трафични данни по начин, който защитава по-добре личната сфера на гражданите.

Адвокат Александър Кашъмов посочи, че въпреки тревожните доклади на парламентарната подкомисия за контрол над СРС от 2011 и 2012 г. и Закона за електронните съобщения за прекомерния брой искания за подслушване от страна на МВР и службите за сигурност, Министерският съвет не е направил необходимото за законодателно разрешаване на проблема. Критика търпят и действията на  прокуратурата на България и Софийския градски съд, свързани с контрола и издаването на големия брой разрешени за СРС.

 В категорията „частна компания/структура” антинаградата беше присъдена на „Топлофикация София” ЕАД. Причината е непропорционалното и неправомерно обработване на лични данни на абонатите. При проверка на Комисията за защита на лични данни е установено, че, че дружеството не поддържа актуален регистър на своите абонати, съобразно Закона за защита на личните данни.

Антинаградата, която представлява статуетка, изобразяваща ботуш върху човешка глава, се връчва за шести път в България. Инициативата е на фондация „Програма достъп до информация” и Интернет общество – България.

С нея се отличават на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Антипризът „Биг Брадър” е учреден от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името е заимствано от известната антиутопия на Джордж Оруел „1984”.

Церемонията по връчване на антинаградата става на 28 януари, посветена на Европейския ден на защита на данните. На този ден е подписана Конвенция 108 на Съвета на Европа от 1981 г. за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

Журито, в което влизат юристи, журналисти, общественици и представител на Комисията за защита на лични данни, прави своя избор след обсъждане на постъпилите номинации.

Тази година сред номинираните в категория държавна институция” освен Министерския съвет бяха Столичната дирекция на вътрешните работи, заради искане до метадонови центрове да изпратят личните данни на лекуващите се в тях наркозависими лица; Центъра за градска мобилност, събирал копия от нотариални актове по повод купуване на стикери за паркиране и др.

В категорията „частна компания/структура” за различни нарушения на защитата на личните данни са номинирани организаторът на телевизионната игра играта „Стани милионер” – фирмата „Ню Геймс” ООД, политическите партии СДС и ДСБ, „EVN България”, колекторски фирми, събиращи вземания от длъжници и др.

Миналата година антинаградата не беше връчвана. През 2011 г. бяха отличени парламентът, МВР и мобилните оператори.

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2013-01-29 21:11
"Ако погледнете книгата ми "Убийте Скитник" за Георги Марков ще си припомните, че тя е написана благодарение на успешно водените съдебни дела за достъп до обществена информация срещу бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов и бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров."- Христо Христов

Да,тчоно така е,но бих Ви попитал,дали имате време и намерение да стигнете и до други "дела" на ДС,особено на ПГУ? Навярно има много инетресни "дела",които биха впечатлили Вашите читатели и почитатели.
 
 
0 #3 svetlan 2013-01-29 21:08
Е,това е много полезно нещо,балгодаря Ви Г-н Христов...
 
 
+2 #2 Христо Христов 2013-01-29 10:54
Сайтът поддържа специална рубрика за достъп до информация в България. Това е изключително важно и за съжление все още не познато на част от обществото право на всеки гражданин, прието със Закона за достъп до обществена информация през 2000 г.

Ако погледнете книгата ми "Убийте Скитник" за Георги Марков ще си припомните, че тя е написана благодарение на успешно водените съдебни дела за достъп до обществена информация срещу бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов и бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.

Тук е линк за рубриката за достъп до информация, където може да прочетете предходни публикации - desebg.com/2011-01-12-14-11-13
 
 
-1 #1 svetlan 2013-01-29 03:35
Уважаеми Г-н Христов,бихте ли посочил връзката на тази тема(статия)с Вашия сайт "Държавна сигурност". Най-вероятно има,но за читателско улеснение,ако обичате дайте уточнения. Благодарим Ви предварително.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов