|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Властта крие обществените поръчки и конфликтите на интереси ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 03 Април 2014 10:47

alt
Властта в България пренебрегва закона и демонстрира непрозрачно управление, като не публикува на сключените договори за възлагане на обществени поръчки и декларации за конфликт на интереси.

Това са едни от основните изводи от Рейтинга на активната прозрачност, представен в сряда от фондация „Програма достъп до информация”. От 2006 г. насам неправителствената организация провежда мониторинг, с който оценява как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОП) и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

Въпреки че  близо 80% от институциите са създали регистри за публикуване на сключените договори по възлагане на обществени поръчки, едва в 3 на сто от тях реално има публикувани договори.

Другият проблем, който неправителствената организация констатира по въпроса за финансовата прозрачност е, неизпълнението на задължението да се публикуват всеки месец финансови отчет по изпълнението на бюджетите. Само 3 процента от всички институции изпълняват тази разпоредба от Закона за публичните финанси.

Българските общини имат задължение и да провеждат публичните обсъждания на своите финансови рамки преди приемането им. Само половината от тях изобщо не информират гражданите кога и къде ще бъдат тези обсъждания. Също така половината от общините не публикуват проектите си за годишни бюджети, за да има какво да се обсъжда.

Мониторингът на неправителствената организация показва, че държавните институции масово не публикуват декларациите за конфликт на интереси, както са задължени по закон.

Само една трета от всички институции, които трябва да публикуват декларациите, правят това. Едва половина от всички публикуват списъците на служителите, които са задължени да подават декларации за конфликта на интереси.

Класацията на Рейтинга на активната прозрачност, който фондация „Програма достъп до информация” осъществява, се оглавява от община Добрич, която покрива 83 процента от всички законови критерии за активно публикуване на обществена информация. Тя запазва първото си място от миналата година. На второ място е екоинспекцията в Благоевград, а трето е Министерството на отбраната.

Най-непрозрачна е работата на новосъздаденото Министерството на инвестиционното проектиране.

Повече за Рейтинга на активната прозрачност може да видите на страницата на фондация „Програма достъп до информация”.

 

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2014-04-05 08:07
Тази сутрин след кратък конференс- разговор между трима от нашата група решихме да посочим нещо,което не го считаме за нормално.
След като комунистическат а сган противозаконно прекрати комунистическат а диктатура , у нас започнаха много промени. Някои бяха напълно нормални и разумни ,други направо абсурдни. Промени се и езика, стила му и фразеологията. Оформи се новоезик с нови фрази. Една от тях е " обществена поръчка". Досега не се знае конкретния й създател. Направихме справка с хора, които живеят в културните страни но казаха , че не са чули и чели в медиите за подобно нещо. Понеже някои от нас редовно гледат руски телевизии , не се стигна до потвърждение и в тази посока, а именно, че и в други страни има такава фраза и дейност. Ние смятаме, че това е абсурдна и ирационална фраза.
Подобна е и фразата от закон за "незаконно забогателите". Тук нщата са страшни.
Но " обществените поръчки" са уникат , на който ще се спрем по - късно.Ние смятаме , че тази фраза е от определена група в която попада и думата "национално". България е на ПЪРВО МЯСТО в света по нейното използване. Почти на всичко у нас се залепва този етикет. Българчетата до такава степен са се захласнали по нея, че дори и радио- ефира са го " национализирали " , а пък някои са го пробили и назовали съответно предаване " Дупка в ефира". Скоро би се очаквало някой да пробие дупка и във морето...В това отношение нашия народец не позволява никой друг народ да се доближи до неговите постижения. Имаме и израз " ефирни преживявания".
Пред клавишния микрофон на сайта на Г-н Христов , нашата група предостави своя седмичен коментар.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов