|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Институциите са непрозрачни в публикуването на бюджети и обществени поръчки ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 15 Април 2011 21:35

Местната и изпълнителната власт са непрозрачни в публикуването на информации на своите сайтове за бюджетите си и за сключени договори за обществени поръчки.

Това показва проучване на фондация „Програма достъп до информация” в периода 22 февруари - 25 март тази година на 516 институции и 495 интернет страници.

Целта на проучването е да се провери изпълнението на законовите задължения за активно публикуване и нивото на прозрачност на централно и местно ниво.

Само 16 процента от тях са публикували своите бюджети на интернет страниците си, а качените договори на институциите за обществени поръчки са едва нищожните 2 процента.

Данните бяха изнесени на организираната от фондацията конференция посветена на „Съдебната практика по прилагане на законодателството, свързано с достъпа до обществена информация”. Според ПДИ достъпът до документи с финансов характер в интернет е много нисък.

. На форума присъстваха националният омбудсман Константин Пенчев, председателят на Административният съд на София Лозан Панов, съдии от административните съдилища в страната. В нея участва и Тони Бъниън, директор на наднационалната организация "Стейтуоч", следяща за прозрачността в работата на европейските институции.

Проучването на неправителствената организация показва, че през 2011 г. институциите качват по-малко информация на сайтовете си. 78% от институциите публикуват информация за приетите нормативни актове. Добри показатели са отбелязани при общините.

Все още обаче има държавни институции, които нямат официални интернет страници. Такива са шест общини, сред които Златица, както и Българската агенция по безопасност на храните. „Това не би трябвало да е така, защото хората все пак се интересуват от тяхната дейност, коментира изпълнителният директор на „Програма достъп до информация” Гергана Жулева.

Констатирани са много случаи на непълна или оскъдна информация, поместена на държавни и общински сайтове. Около една трета от институциите не са публикували нормативната база, по която работят, а около една четвърт не са представили с какво точно се занимават. Други една пета част от тях не са представили услугите, които предоставят.

Половината от публичните институции не са описали своите информационни масиви. В 36 процента от сайтовете не е посочено от кой отдел гражданите могат да търсят информация. През 2011 г. това се е отнасяло 28,5 процента от институциите, което показва, че средата се е влошила.

В около 45 процента от случаите не се публикуват програмите и стратегиите за развитие, а разсекретени документи се пускат в интернет в под 1 процент от случаите.

„От 2007 г. делата за достъп до информация нараснаха много. Особено това се отнася за 2010 г. Преди органите отговаряха формално, имаше и немалък брой мълчаливи откази, но сега държавните институции се научиха да отговарят навреме и да посочват мотиви", каза председателят на Софийския административен съд Лозан Панов.

Тони Бъниън заяви, че с европейския омбудсман са завели над 10 дела пред Европейския съд за отказ на достъпа до информация.
"Достъпът до информация е кръвоносната система на демокрацията. Правителствата, институциите на европейските държави са длъжни да отговарят на гражданските въпроси. Това е заложено още в Маастрихтския договор от 1991 г", обясни директорът на "Стейтуоч".
Той посочи, че на всяко полугодие изискват информация кои документи в Брюксел са засекретени.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов