|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Антикорупция“ с антинаграда за чадъра над Станислав Трифонов ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 28 Септември 2022 20:07

alt

 

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) получи антинаградата "Катинар" за 2022 г. за най-абсурден отказ да предостави обществена информация за проверката на имотна декларация на Станислав Трифонов, лидер на партията „Има такъв народ“.

Това стана ясно днес при връчването на годишните награди на фондация „Програма достъп до информация“ (ПДИ) по повод Международния ден на правото да знам – 28 септември.

Неправителствената организация, която през годините направи изключително много за популяризиране на правото за достъп до обществена информация, раздаде наградите за 20-ти път.

През юни тази година се разбра, че Трифонов не е спазил закона и не е подал задължителна декларация за имущество и интереси.

КПКОНПИ отказа да съобщи дали е образувана проверка на имуществото на лидера на „Има такъв народ“ и ако „да“, то какво е установено по нея и каква санкция е издадена за чалга шоумена, който през последните няколко години се опитва да играе ролята на политик.

И до момента Антикорупционна комисия мълчи, прикривайки Трифонов. Обяснението на държавни орган, призван да се бори с корупцията, е че това не било информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

И тази година церемонията по наградите, които се състоят от шест категории, се проведе онлайн с участието на представители на държавни институции, граждани и журналисти.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“ награда „Златен ключ” за втора поредна година се присъжда на Николай Неделчев от София за активно използване на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за постигане на по-голяма прозрачност относно процесите в съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела.

Неделчев обжалва откази на Специализираната прокуратура да предостави информация за имената на прокурорите, наредили подслушването на Президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство, също отказ и на Софийската районна прокуратура да предостави информация относно разследването си за спирането на програма „Хоризонт“ на БНР.

Понастоящем Николай Неделчев има висящо дело срещу отказ на КПКОНПИ да предостави информация дали е проверявала Слави Трифонов и други лица, вследствие неподаване на имуществени декларации.

Почетна грамота получава Катя Тосева за активно използване на ЗДОИ, за да получи информация от кмета на Община Брезово по актуални за местното население въпроси, свързани с дейността на общината.

В категория „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“ награда „Златен ключ” бе присъдена на „Грийнпийс“ – България за активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми.

Пример за това е докладът "Осемте кръга на Въглищната империя на "Ковачки", който представлява задълбочено разследване и разкриване на схеми за стотици милиони левове, дължими към държавата, и корупционни практики, които привилегироват определени компании в сферата на енергийния пазар.

Почетни грамоти получи Института за пазарна икономика за активно използване на ЗДОИ в дейността си и създаване на бази данни, които се публикуват за ползване от всеки заинтересован.

С грамота бе отличена и фондация „Стража“ за предоставянето на систематизирана и разбираема информация за работата на Народното събрание и за бюджетните плащания по СЕБРА. Дейността им по практичен и ефектен начин показва ползата от достъпността на отворените данни за гражданското участие, прозрачността и отчетността на институциите.

В категорията „Най-добра журналистическа кампания/материал, свързан с правото на достъп до информация“ награда „Златен ключ” отиде при Лалка Златанова от „Дарик Радио“ – Пловдив за използването на ЗДОИ в търсенето на важна за местната общественост информация. В частност често търси информация за дейността на Прокуратурата по текущи разследвания и съдейства за промяна на негативна практика по ЗДОИ на Специализираната прокуратурата.

Почетна грамота получи Лора Филева, в. „Дневник“ за активно използване на ЗДОИ за журналистически разследвания и осветляване на важни въпроси, свързани с дейността на изпълнителната и съдебната власт.

В категория „Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“ с наградата ”Златен ключ” бе удостоена община Банско за активно публикуване на обществена информация. Общината е на първо място в последната класация на Рейтинга на активната прозрачност сред местните власти и за миналата година няма нито един отказ за предоставяне на информация.

Почетна грамота получи Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив. В Рейтинга на активната прозрачност РИОСВ – Пловдив е на първо място сред държавните и общински администрации в област Пловдив и на първо място измежду структурите на Министерството на околната среда и водите.

Втората антинаграда за „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“ – „Вързан ключ” – бе присъдена на кмета на Община Брезово, който отказва да предостави анекса към договор за продажбата на селска фурна в село Свежен с абсурдната аргументация, че заявителят не живее в Община Брезово.

При обсъждането на въпроса пред общинските съветници, кметът на Община Брезово казва, че искането по ЗДОИ много е затруднило общинската администрация и затова е предпочел общината да плати 510 лв. – сумата, която общината е осъдена да заплати на заявителя след спечелено дело срещу отказа на кмета.

„Срамота“ получи Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е единствената от 563 институции, изрично отказала да предостави информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2021 г. по дела срещу решения по ЗДОИ според проучването на интернет страниците на институциите, проведено през 2022 г. от ПДИ. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов