|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Партия „Възраждане“ получи антинаградата „Големият брат“ за злоупотреба с лични данни ПДФ Е-мейл
Рубрики - Достъп до информация
Написано от Десислава Пеева, БТА   
Събота, 28 Януари 2023 20:48

alt

 

Носителят на антинаградата „Големият брат“ – за нарушаване на защитата на лични данни и на неприкосновеност е политическа партия "Възраждане".

Това обяви Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на фондация „Достъп до информация“ по време на церемония по връчване на антинаградите, предаде БТА.

Антинаградата се връчва на партия "Възраждане" заради публикуване на единните граждани номера на над 800 български граждани с цел да бъдат стигматизирани и обявени за шпиони, допълни адвокат Кашъмов.

„Номинацията на "Възраждане" се различава от другите по това, че има умишлено и целенасочено разпространение на лични данни“, каза медийният експерт Георги Лозанов.

По думите му при разпространението на личните данни има елемент на посочване на тези хора, посочени като такива, срещу които симпатизантите на "Възраждане" да започнат злоупотреба с личните данни и да извършват наказателни дейности срещу определени хора.

Лозанов подчерта, че има опит за организиране на кампания срещу български граждани и това напомня тезата за радикалното зло в тоталитарните общества – да обявиш една част от обществото за излишни или вредни.

„Разкриването на лични данни е форма на наказание, като някои от членовете на журито на антинаградите са наказани по този начин“, посочи Лозанов.

За „Големият брат“ имаше различни номинации, като една от тях беше за сайта на Националната агенция за приходите (НАП).

Димитър Ганчев, заместник-председател на „Интернет общество – България“ посочи, че тя може да се отнася и за други сайтове, тъй като частната компания „Гугъл“ знае кой точно влиза в сайта и какво проверява.

Начинът, по който от НАП са дали възможност на потребителя да изключи определени данни, е направен неподходящо, каза още Ганчев.

„Министерството на образованието и науката (МОН) също беше номинирано за антинаградата заради процедирането на лични данни на учениците в хода на провеждането на училищни олимпиади“, посочи Кашъмов.

„Под „шапката“ на МОН се обработват личните данни на малолетни и непълнолетни ученици“, добави Кашъмов. Подателят на номинацията на МОН е подал и жалба заради незаконосъобразното обработване на лични данни на детето му.

В резултат на това са предприети мерки от МОН и има указания към училищата как да се спазва европейският регламент и Законът за защита на личните данни.

Сред номинираните за антинаградата е и НАП заради случая „НАПлийкс“. Тази номинация е като продължение на номинацията на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ), каза Биляна Гюрова от Българския институт за правна инициатива.

През 2019 г. лични данни на граждани, с които работеше НОИ, бяха достъпни и не беше ясно на кого са достъпни, допълни тя. Гюрова припомни, че тогава се e установило, че системата на НАП е с много висока степен на техническа уязвимост. Не стана напълно ясно как е използвана тази информация и не се знае дали и след години може да се злоупотреби с нея, каза още тя.

„Банка ДСК беше друга номинация за „Големия брат“. Случаят с банката от 2019 г. продължава да тъне в определена неизвестност“, каза Венета Шопова от Комисията за защита на личните данни.

По думите ѝ тогава се е установило, че са изнесени данни от кредитните досиета на над 33 хиляди души, като в тях има информация за кредити, за финансово и имотно състояние, както и медицинска информация, включително и информация за поръчителите. От Комисия за защита на личните данни са установили нерегламентирания достъп и е издадено наказателно постановление за 1 млн. лв., което е обжалвано в съда.

Фондация „Програма достъп до информация“ и “Интернет общество – България” организират церемонията по връчване на антинаградите „Големия брат“ от 2003 г., като днешната церемония е осма поред. Поводът е Европейският ден за защита на личните данни.

Антинаградата е учредена през 1998 г. от международната неправителтвена организация за защита на личните данни „Privacy International“.

„Символът на антинаградата е военен ботуш, смачкващ глава. Тя се връчва в много държави, като за тази година ще има две церемонии – в България и в Германия, която ще бъде през април“, каза още адвокат Александър Кашъмов.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов