|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как архивите да станат по-достъпни за хората чрез социалните мрежи ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 25 Февруари 2014 10:52

alt
Специалисти от осем държави обсъждаха в понеделник (24 февруари 2014 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски” възможностите на различни социални мрежи за популяризирането на националните архиви.

Съорганизатори на конференцията са Държавна агенция „Архиви” и Университетският изследователски център „Алма Матер” на СУ „Св. Климент Охридски”, а в нея взеха участие архивисти и експерти от Франция, Великобритания, Германия, Швейцария, Унгария, Естония, Финландия и България.

Основна тема в дискусията беше споделянето на опита си от web 2.0-приложения и архивите, използването на wikis, Facebook, Twitter в работата на националните архиви и електронните системи за архивите.

Това е третата международна конференция по проблемите на съвременната академична архивистика и мястото на архивите като социалнополитически институции в глобалната информационна среда.

Ректорът на Софийският университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев обърна внимание на факта, че до голяма степен в миналото си отиват личните архиви, а дали ще бъдат запазени в техния електронен вид зависи най-вече от волята, желанието и осъзнаването на необходимостта от тях от наследниците.

„Архивистиката е една от най-перспективните и най-европейски дисциплини, които се изучават в СУ и бих се радвал, ако тя привлече вниманието на млади, интелигентни и амбициозни хора”, каза той.

„Темата за социалните медии е изключително актуална и отношението на архивните институции към тях е определящо те да бъдат адекватни на предизвикателствата на днешния ден и да отговарят на бързо растящата потребност на обществото да бъде информирано. Свободата и пълният достъп до информация е изконно право на съвременните граждани на света”, посочи Иван Комитски, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Той припомни, че от 2012 г. Държавна агенция „Архиви” става първата държавна институция-партньор на световната онлайн енциклопедия „Уикипедия”. Мащабният проект, който от една страна спомага да се популяризира огромен обем от снимки и документи, позволява да се увеличи достъпът на ползващите фондовете, а от друга страна „Уикипедия“ се попълва с автентична информация, която няма как да бъде доставена от другаде.

От 2012 г. в Държавна агенция „Архиви” стартира дигитализацията на важни за обществото архивни колекции. В няколко онлайн проекти агенцията направи обществено достъпни част от протоколите и решенията на Политбюро на ЦК на БКП, документите за загиналите 48 000 български войници в Балканските войни 1912-1913 г., за еврейската общност в България, полицейските архиви преди 9 септември 1944 г.  

Наскоро беше представен и сайта фотоАрхив.bg, който предоставя бърз и лесен онлайн достъп до част от огромното фотодокументално богатство на ДА „Архиви”.

Иван Комитски отбеляза, че от март 2012 г. служители на Държавна агенция  „Архиви” участват в международен проект за изграждане на портал на европейските архиви.

Доц. Костадин Грозев от Историческия факултет на Софийският университет, научен директор на Университетският изследователски център „Алма матер”, представи неговата дейност от 2009 г. насам. Комплексът представлява широка платформа за интердисциплинарни изследвания, преподаване и иновативни практики в сферата на хуманитарните науки. Екипът на проекта е голям и в него участват представители на почти всички хуманитарни факултети на университета, има партньори от държавни институции и други изследователски центрове и университети.

В конференцията от българска страна взе участие и основателят на независимия специализиран сайт desebg.com Христо Христов, който говори за онлайн публикуването на документи от и за комунистическите тоталитарни служби. Неговият проект desebg.com от 2011 г. на практика е първата интернет-платформа в България, специализирана в онлайн публикуването на документи, свързани с дейността на Държавна сигурност и Разузнаватателното управление на Генералния щаб на БНА в периода 1944-1990 г.

„Целта на сайта още при конструирането му беше да бъде алтернативен източник на знание и информация за комунистическия режим и неговия репресивен апарат и влиянието му след 10 ноември 1989 г., насочен за хората, активно ползващи интернет и специално за младите хора, които нямат представа за случилото в този период от българската история”, заяви Христов.

Той обясни, че сайтът се развива без платена реклама, а ключът за растящия интерес са всекидневни публикации, които списва в него (за 2013 г. публикациите са над 600). Само за 2013 г. са регистрирани близо 500 000 уникални влизания в desebg.com. Анализът на данните от Гугъл показват, че предварителния замисъл е постигнат, тъй като 27,5% от читателите на сайта са на възраст между 18-24 години; 33,5% от читателите са на възраст 25-34 години и 15,5% – на възраст между 35 и 44 години.

По думите му осигуряването на лесен достъп чрез онлайн публикуване на документи позволява на интересуващите се от миналото директно да се запознаят с документи от архивите, а това гарантира възможността читателите сами и обективно да си съставят мнение.

Разследващият журналист представи правната рамка, позволяваща законно използване и публикуване на документи на тайните комунистически служби, както за тяхната дейност, така и дела на нейни сътрудници, разкрити от комисията по досиетата.

Той обърна внимание, че в своята практика при публикуване на документи следи за спазването на Закона за защита на личните данни, тъй като в някои от документите се излага деликатна информация за лицата. Христов даде конкретен пример с досието на дългогодишния лидер на ДПС и настоящ почетен председател на партията Ахмед Доган. „Много медии публикуваха единствено жълтото от досието, свързана с деликатна информация в сексуален аспект. Когато стигнах до тези страници, приех че тази информация се отнася до сексуалния живот на лицето и я аномизирах, като в отделна бележка към читателите изложих своята позиция. За мен е важно да спазвам законите и да правя сериозна журналистика, а не да търся жълтото в документите”, обясни основателят на desebg.com.

Той посочи, че активно използва Facebook за разпространение на публикациите в сайта, чиято страница в социалната мрежа се подкрепя от близо 5000 читатели.

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2014-02-25 15:35
Само за най-прецизните читатели обръщаме внимание на следните неща: -След като има Държавна агенция "Архиви",самите архиви са "държавни",а не "национални".
Нацията няма архиви,а държавата.Държавните органи и служители създават,водят и съхраняват архивите(докуме нтите).Сиреч,юридическ ите лица,докато нацията не е такава категория.
-"...документите за загиналите български войни в Балканските войни 1912-1913 г.,..."

Няма загинали български "войни",а "воини". Това са две напълно различни думи. Единственото им число е "война" и "воин".

-"...комунистическит е тоталитарни служби..."

Една служба в служебен (професионален) смисъл не може да бъде "тоталитарна".Особено в областта на разузнаването,с игурността,охра ната и пр.Понятието "тоталитаризъм" се използва по отношение на диктаторски,неп олитически режими.ДС и РУМНО не могат да бъдат определени като "тоталитарни комунистически служби",както не може да бъде определна за такава и "Противопожарна служба",която е също към МВР. Или пък "Криминална служба",или "Следствена служба" и др. служби в състава на Министерството на Вътрешните Работи на НРБ.
Да вземем само Пето Упр.на ДС(УБО).Безопасност и охрана на комунистическат а сган. Какво тоталитарно има в една служба за физическа и имуществено-обектова охрана на определени лица.Патрирх Максим беше също под 24-сова охрана от същото управление. Какво "тоталитарно" има в неговата охрана.Да не би и черния служебен "Мерцедес"-240 да е бил "тоталитарен" и той. Или американските "Колт"-ове на телохранителите му.
Какво "тоталитарно" може да има и в охраната на Държавния глава Тодор Живков."Мерцедеса"-600 ,или Мерцедeса-линейка,която го съпровождаше,ил и БМВ-то с личната му охрана.Или едни управления в ДС са били "тоталитарни",а други не са.

-"... насочен за хората, активно ползващи интернет и специално за младите хора..."

Историята е една -единствена, както за младите,така и за възрастните хора.Самата история няма раздели,периоди ,събития и пр. за млади и за стари.Отделно от това,съдбата на българите по време на комунистическат а тирания е еднаква както за младите,така и за възрастните.Едно ощество е общество и от млади и от немлади.... И съвсем отделно от това,комунистич ескит е престъпници убиваха и съсипваха както млади,така и възрастни хора,дори и комунисти.
Разделянето на народа и евентуалните читатели на сайтове,архиви и пр. на "млади" и "немлади" е напълно несъстоятелно.В културните и напреднали страни няма подобна сегрегация.Този рецидив идва от комунистическия режим,когато имаше ДКМС(Комсомол), "младеж",младежки организации,мла дежки бригади,младежк и празници,унифор ми и подобни комунистически идиотизми. В демократичните и културни страни това "явление" не съществуваше и не съществува.И никой не може и не е етично да определя някого за млад и немлад.

-"Анализът на данните от Гугъл показват, че предварителния замисъл е постигнат, тъй като 27,5% от читателите на сайта са на възраст между 18-24 години; 33,5% от читателите са на възраст 25-34 години и 15,5% – на възраст между 35 и 44 години."

Подобен анализ може да се прави само по способите,които ги ползваха комунистите.
Нашата група,която има изключително скромно участие в сайта има средна възраст над 62г.,но наша милост не попада в отчета,който го прави Г-н Христов.Значи ние и такива като нас не са четящи на сайта,ами за по-възрастните,оос бено ,които са пострадали от комунистите.за нас този сайт не е пропоръчителен, така ли? Е,колко са "младите" които така страстно четат многобройните теми в сайта на Г-н Христов.И колко от тях изразяват свои коментари? Нулев е техния брой,изглежда.

-"...законно използване и публикуване на документи на тайните комунистически служби,..."
А кои са тайни и кои не са тайни служби по време на комунистическия режим. Да,"тайните служби" са известни,с интерсни архиви,но и нетайните са също много интересни,дори в някои отношения още по-интересни.Да вземем само Гл.ПУНА-Главно политическо управление на народната армия. Какво "политическо" може да има в едно управление в редовете на армията. То в цялата държава НРБ нямаше нищо политическо,защ ото държавата не беше демократична,та в армията. Сега на армията е забранено да се занимава с политика,та какво да кажем за времето на комунистическия режим.
-"Той(Х.Х.-б.н.) обърна внимание, че в своята практика при публикуване на документи следи за спазването на Закона за защита на личните данни, тъй като в някои от документите се излага деликатна информация за лицата."

Браво,похвално, уникално....За убитите,пребити те,осакатените, заточените,униж ените всичко се знае,а за техните палачи и мародери трябва да се спазва етика и да не се огласяват "деликатни данни".Да,сетихме се,това е "комунистическат а етика" в днешни дни.

За честта и достойнството на стотиците хиляди жертви на комунистическит е гадове(по Георги Марков) не се грижи никой,а за
"жълтото" у гадовете се грижат днешните борци за право на свободно информиране...
Пожелаваме им успех.Точно тези грижи са един от факторите,които държат комунистическат а сган на власт в момента,както ще я държат и завинаги.
Грижата на днешна комунистическа България е грижа за комунистическат а сган.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов