|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Над 80 000 германци са поискали достъп до досиетата на ЩАЗИ през 2011 г. ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Мартин Г. Иванов   
Вторник, 10 Януари 2012 10:46

Над 80 000 германски граждани са поискали достъп до досиетата на ЩАЗИ през изминалата 2011 г, съобщи Focus Online, позовавайки се на информация, предоставена от службата за съхраняване на документите на бившите източногермански служби.

Повече от 20 години след обединението на федералната република, германците продължават да се интересуват от миналото на бившата Източна Германия. От създаването на службата по досиетата през 1990 г. над 2,8 милиона германци са подали заявления за достъп до документите на ЩАЗИ. Повечето от тях са се интересували от данни за евентуално съпричастие към службите в миналото.

.

 

Както е известно от службата отговарят за съхраняването на милиони досиета, снимки,звукозаписи и филми на бившето източногерманско министерство на държавната сигурност.

През миналата година освен това са постъпили около 107 000 запитвания, 24 500 от които от обществени организации. Някои от запитванията са били свързани със съпричастност към ЩАЗИ, както и с правото за отпускане на пенсии, но е имало такива целящи използване на предоставените данни за наказателни процеси.

В България от 2007 г. насам в комисията по досиетата са постъпили над 12 000 заявления от граждани  за запознаване с документи на бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов