|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавните архиви дават достъп на Уикипедия до съкровищата на националната памет ПДФ Е-мейл
Рубрики - Архиви
Написано от Христо Христов   
Вторник, 13 Март 2012 17:19

Държавна агенция „Архиви” (ДАА) дава свободен достъп до всичките документи и дигитални образи на Уикипедия. Това обяви председателят на държавните архиви Мартин Иванов на пресконференция. Той е подписал договор за сътрудничество с представители на Уикипедия за България.

По този начин ДАА става първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българските държавни архиви са петите в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, които публикуват данни в Уикипедия. За сътрудничеството е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

„За нас е много важно младото поколение, което никога не е влизало в нашите прашни читални, да разбере, че най-важните свидетелства за нашата история се съхраняват именно тук и да може да достига до тях много по-лесно”, заяви Мартин Иванов. По думите му архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а ще станат част от дигиталния ХХІ век. .

Той даде пример със статията в Уикипедия за ген. Георги Вазов, участвал в няколко войни и известен повече като брат на Иван Вазов. Статията съдържа подробна информация обаче липсва снимка на ген. Вазов. Със съдействието на военния архив във Велико Търново е получена и актуализирана снимка на генерал Вазов, която вече е допълнена към информацията за него в Уикепедия.

Попълването на българската Уикипедия с факти и дигитални образи от държавните архиви ще бъде двустранен процес. От една страна представителите на Уикипедия ще посочват конкретни теми, а от друга ДАА ще предлага интересни теми от миналото.

Така например от Уикипедия са заявили вече интерес към въпроси, свързани с Македония, а също така и Балканските войни, чиято 100-годишнина ще се чества през 2012 г.

„Освен политическата история, освен политическите личности, надяваме се да можем да обогатим страниците в Уикипедия и по различни други теми като културна история, при нас, например, са фондовете на Народния театър, Народната опера, също така историята на спорта – фондовете на два от най-големите футболни клубове на „Левски” и ЦСКА се съхраняват при нас и не са използвани”, посочи председателят на ДАА.

„ Заедно с Държавния архив ние имаме обща мисия и това е националната памет, а нейното опазване не е спонтанен процес. Тя не може да бъде поддържана будно от само себе си, това е въпрос на общо усилие, което ние сме готови да направим”, заяви Илиана Славова, представител на Уикипедия в България.

Държавните архиви разполагат с документи, които са над 100 линейни километри и близо 100 000 дигитални образи и снимки.

От ДАА ще бъдат публикувани в Уикипедия само документи и снимки с напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат безвъзмездно петима от българските уикипедианти.

Както сайтът Държавна сигурност.com съобщи от 2011 г. ДАА стартира проект за дигитализиране на архивите и тяхното качване в интернет. В момента се обработват решенията на Политбюро на ЦК на БКП. Предстои дигитализирането и на полицейски досиета на различни личности в миналото като Никола Вапцаров, Тодор Живков и др.

 

Коментари 

 
0 #1 zalmil 2012-05-06 08:47
Иненадан съм, че личност като председателят на държавните архиви Мартин Иванов не държи сметка за всяка своя дума изречена публично ! Защо допуска читалните да са "прашни" и къде са разположени обявените от него "над 100 линейни километри " документи след като пак той обявява, че стелажите са "празни" !
Хората, които позвват документи са свикнали да анализират всяка дума !!! А едно слово е също документ - звуков документ !
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов