|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Студентският протест се подкрепя от 60 процента от българите ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 03 Ноември 2013 12:39

alt
60 процента от българите подкрепят студентските протести, показва разпространено днес национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено сред 1030 души в периода 26-31 октомври 2013 г. (изтегли изследването тук).

Одобрението за протестите доминира във всички типове населени места, като относително по-високо е в столицата и малките градове (64- 67%), а малко по-ниско (59-56%) – в областните градове и селата. Подобна е подкрепата и сред отделните образователни групи. Тя варира между 57% и 62%, като отново няма силни разлики между хората с различно образователно равнище.

Нагласите се обръщат единствено при хората над 60 г., които са и най-поляризирани – 47% одобрение срещу 52% неодобрение.

Със студентската окупация започва да се пропуква една от най-упорито налаганите тези за протестите, избухнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – че протестиращите, които и да са те, са водени не от морална кауза и възмущение от начина на управление на страната, а са платени и използвани от политическата опозиция.

2/3 от българите застават зад тезата, че студентските протести са „спонтанни, водени от чувство за справедливост", 29% - че са „платени и обслужват партийни интереси". Нов момент в обществените нагласи е, че 20% дори от хората, които по една или друга причина не подкрепят протестните действия, са на мнение, че студентите са изразители на справедлив морален бунт, а не на користен партиен интерес.

Очакванията за развитието на протестите също опровергава тезата за тяхното „отмиране" – 58% от хората смятат, че те ще се разраснат, а 41%  – че ще се изтощят, преди да „събудят" и други социални групи. В мнозинството си хората, които подкрепят протестите, са по-големи оптимисти за развитието им, а противниците им имат по-високи очаквания за провал.

Интересни тук са изключенията от общата тенденция – сред неподкрепящите протестите прогнозите за разрастването им са по-високи (38%), отколкото са скептичните нагласи сред привържениците им (25%).

Това означава, че доскоро твърдата убеденост на противниците на протестите, че промяна на статуквото няма да се случи, започва да се пропуква. И това става с по-бързи темпове, отколкото се изхабява енергията на протестиращите.

 

Коментари 

 
+1 #2 svetlan 2013-11-05 04:40
Каква е постановката на протеста,перифр азирана от нас.

Протестиращите казват:"Не искаме комуниста Орешарски,искам е друг комунист,Лешнич арски".

А разлика между комунистите няма. Както няма добър комунист,или лош комунист. Както честен комунист,или нечестен....


Комунистите не бива да се подават на тези детински заигравания,защ ото всичко ще се отрази за сметка на народа. Както много пъти в историята,комун истите са проявявали твърдост ,но към нормалните искания,сега такава е нужна към ненормалните.

Който смята,че е прав да се бори срещу всички комунисти,а не само срещу един ,или двама.
 
 
+1 #1 svetlan 2013-11-03 15:31
С именaта на Гео Милев и Никола Вапцаров срещу комунистическат а власт,браво бе студенти,остава да отидете и да се поклоните пред паметницте на съветските агресори.За допълнително вдъхновение.
Въобще имената на поеите и писателите нямат никаква връзка с протести,недово лства и борба срешу комунистическат а власт.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов