|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
МВР се самоокупира от страх от сигнали за полицейско насилие ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 13 Ноември 2013 22:53

alt

МВР постави собствената си централна града в София днес под невиждана полицейска блокада за няколко часа следобед, след като студенти и университетски преподаватели предприеха масово подаване на сигнали в приемната на министерството за проявеното полицейско насилие от предния ден по време на студентските протести около парламента.

Централата на министерството на ул. „6-ти септември” 29 в столицата, не е поставяна под подобна полицейска обсада дори по време на протестите през есента на 1989 г., през 1990 г. или 1997 г.

Толкова полиция и жандармерия не беше изсипана дори през 2002 г., когато на гърба на МВР на ул. Шишман" пред 7-то училище "Свети Седмоцисленици" в колата си беше взривена дистанционно аптекарката Христомира Атанасова.

Всички подстъпи към сградата вчера бяха блокирани в продължение на близо 3 часа от многобройни служители на жандармерията и полицията.

Протестиращите университетски преподаватели и студенти бяха изтикани в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици”, където бяха принудени да се наредят на опашка пред кордон полицаи, за да могат да си внесат сигналите си в приемната на МВР, намиращата се на 150 метра от мястото.

 

alt

 

В сигналите студентите и преподавателите призовават министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев да разпореди проверка, защо при вчерашните (на 12 ноември 2013 г.) сблъсъци около парламента служителите на МВР са били без задължителните по закон опознавателни знаци, което затруднява идентифицирането на полицаите, участвали в инцидентите.

Случайно или не създадения от полицията режим принуди жалбоподателите да чакат няколко часа, тъй като органите на МВР пропускаха една по 1-2 души на 10-15 минути.

„Поискахме от МВР всеки един от нас индивидуално да подаде сигнал за полицейското насилие, проявено вчера. Началникът на групата полицаи попита в министерството и ни уведоми, че можем да направим това, но процесът тече толкова бавно, че в рамките на 45 минути са допуснали до приемната 5-6 души. Това цели да изтощи протеста и да го направи безсмислен”, заяви пред desebg.com проф. Александър Кьосев от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

alt

 

„В приемната работи само един единствен служител. Толкова полиция, колкото беше изкарана през вчерашния ден, никога не сме виждали през живота си”, обясняваха студенти, успели да подадат своите сигнали в министерството.

По време на вчерашните събития и днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е извън страната, тъй като е на официално посещение в Израел. Не е ясно дали и на кой от заместниците си е делегирал права. Тази сутрин в парламента се появи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да поздрави колегите си за „добре свършената работа”. Той заяви, че не вижда извънредни мерки и подмина въпроса за полицейското насилие.

Сайтът desebg.com ви предлага фото галерия от събитието. Снимките са на журналиста Христо Христов.

 

alt

15 ч. на 13 ноември 2013 г. - изглед към сградата на МВР (в дъното) от кръстовището на улиците "Раковски" и "Стефан Караджа".

 

alt

Моторизирани полицейски партрули преминават по ул. "Граф Игнатиев" без такова "чудо" да е виждано от столичани дори при охраната на мачове между "Левски" и ЦСКА.

 

 alt

Изглед към сградата на МВР (вдясно) от пресечката на улиците "6-ти септември" и "Граф Игнатиев".

 

 

alt

Полицаи бяха разставени дори сред храстите в градинката на "Свети Седмочисленици".

 

 

 alt

Жандармерията е блокирала подстъпите откъм ул. "Паренсов".

 

alt

Полицейска охрана бди и на пресечката на улиците "Шишман" и "Гурко".

 

alt

Без коментар.

 

alt

Студентите са принудени да чакат на опашка, за да подадат сигналите си за полицейското насилие.

 

alt

В подкрепа на студентите.

 

alt

Лицето на полицейското насилие.

 

alt

Още един поглед към студентската опашка и полицейския кордон.

 

alt

Част от полицаите, ангажирани с невижданата охрана на МВР, се прибират под строй по ул. "6-ти септември".

 

Коментари 

 
0 #2 svetlan 2013-11-17 17:36
Glas,Вие обикновено разбрате нещата,но с този лаконичен коментар проявявате невнимание.Ами неата са много прости,винаги и навсякъде,когат о управляват комунисти дадена държава,тя е тоталитарна и диктаторска. ю
Второ,не сте прав,че властта им е нелегитина,нишо подобно-българския народ избра двете комунистически артии вНСъбрание-БСП и ДПС,както и двете полукомунистиче ски-ГЕРБ и Атака.Това ако не е легитимно,какво е.

Да,комунодите са демони,но те затова са такива,защото народът е демонизиран от тях. Нещата са взаимообвързани .
 
 
+3 #1 glas 2013-11-14 16:52
Тоталитарна държава управлявана от диктатори!
Окупираха държавата, за да запазят нелегитимната си власт?!
Оставка, демоноиди!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов