|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Жертви на „възродителният процес“ ще протестират срещу липсата на правосъдие ПДФ Е-мейл
Рубрики - Коалиция на гражданите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Юни 2022 11:06

alt

 

Жертви на проведения от комунистическия режим начело с Тодор Живков „възродителен процес“ ще протестират пред Съдебната палата утре, 30 юни 2022 г., заради липсата на правосъдие, което вече очакват в продължение на 31 години, научи desebg.com.

Конкретният повод е прекратяването на делото за насилствената смяна на имената, заведено от прокуратурата през далечната 1991 г. срещу висшите комунистически функционери Тодор Живков, Петър Младенов – министър на външните работи, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Георги Атанасов – министър-председател и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП.

Както desebg.com писа в края на месец май 2022 г. прокуратурата сложи кръст на разследването, след като почина и последният обвиняем по него Георги Атанасов.

В Националния клуб на БТА в София на 30 юни 2022 г. от 10 часа представители на Гражданска организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите, представляваща задържаните без съд и присъда български граждани от турски произход в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г. и техни наследници, принудително изселени през 1989 г. в Турция, ще дадат пресконференция.

Те ще изложат своята позиция за причините, поради които 31 години прокуратурата не изправи на съд виновните за възродителния процес“.

След пресконференцията представители на организация, подкрепени от други сродни организации, ще проведат от 12 ч. мирен протест пред Съдебната палата от 12 ч.

Сред протестиращите ще бъдат бивши лагеристи от „Белене“, въдворени без съд и присъда в него в периода 1984-1987 г., както и близки на концлагеристи, които вече не са между живите. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов