|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Външният министър Вигенин даде заден ход за посланиците – агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юни 2013 09:58

alt
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин даде заден ход за връщането на посланически постове на дипломати, разкрити като сътрудници на комунистическите репресивни служби.

„Никога не съм казал, че ще предлагам такива хора за посланици”, заяви по Би Ти Ви министърът. Той обясни, че ще поиска среща с президента Росен Плевнелиев, защото „има някои неизговорени неща”.

Вигенин се оправда с неправилно тълкуване на изявлението му за сътрудниците на ДС в дипломацията, което той направи още в деня на избирането на кабинета Орешарски – 29 май тази година. „Истината е, че думата реабилитация никога не е прозвучавала от моята уста, Конституционният съд ги е реабилитирал”, каза Вигенин. Твърдението му обаче е неточно, тъй като Конституционният съд не изпълнява функции за реабилитация на когото и да било, а се произнася по конституционносъобразността на законите в България.

„Твърдя, че е редно, вместо да ги държим (дипломатите с досиета, б.а.) на някое бюро в Министерството на външните работи, смятам да използвам техния капацитет и потенциал. Ако ги дискриминирам, аз нарушавам закона. Не искам ДС, която не съществува от четвърт век, да продължава да определя правилата. Смятам, че капацитетът на тези хора трябва да се използва”, заключи Вигенин.

„Използването на капацитета” на някои бивши посланици с досиета започна още в началото на служебния кабинет, когато премиерът и министър на външните работи Марин Райков назначи няколко сътрудници на ДС за координатори и посланици за специални поръчения.

След първото изявление на новия министър на външните работи, че ще преосмисли използването на потенциала на дипломатите с агентурно минало, което на практика означава само едно – тяхната реабилитация, президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че няма намерение да променя първоначално заявената от него позиция още през 2011 г. да не назначава за посланици хора, разкрити като сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Според Конституцията за назначаването на посланици се изисква президентски указ. Такъв обаче не е обходим при назначаването на генерални консули и координатори и посланици за специални поръчения.


За това с какъв капацитет като сътрудници на Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА са разполагали дипломатите – вижте онлайн досиетата на посланиците, публикувани единствено на сайта desebg.com.

За сагата със сътрудниците на комунистическите тайни служби в дипломацията прочетете тук.

 

 

Коментари 

 
0 #1 isvetlio 2013-06-04 23:58
... и слава Богу!! Младият комсомолец се престара в началото и направи фалстарт. Дано при следващата му глупост да го дисквалифицират :-)

Интересно е, че днес пред битиви разказваше за назначения съмнителни на Райков. Нарече някои от тях безспорни, което ме наведе на мисълта, че е добре да се проверят. Тази информация не е ли публична? Подлежат ли на контрол за принадлежност към ДС лицата заемащи публични длъжности под посланик?

Каза още, че не искал реставрация, а само да затвори страницата за ДС. Що за глупост, при положение, че плетеницата от Възможни зависимости няма как да бъде заличена и забравена. Съмнението тегне и ще тегне над всеки, който е имал взимане-даване с тази репресивна служба. Още повече тогава, когато не се прави опит за разсейване на това съмнение. Комсомолците не разраха, че работата в публичния сектор е недъвместима с подобни съмнения!!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов