|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Външният министър Вигенин даде заден ход за посланиците – агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Юни 2013 09:58

alt
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин даде заден ход за връщането на посланически постове на дипломати, разкрити като сътрудници на комунистическите репресивни служби.

„Никога не съм казал, че ще предлагам такива хора за посланици”, заяви по Би Ти Ви министърът. Той обясни, че ще поиска среща с президента Росен Плевнелиев, защото „има някои неизговорени неща”.

Вигенин се оправда с неправилно тълкуване на изявлението му за сътрудниците на ДС в дипломацията, което той направи още в деня на избирането на кабинета Орешарски – 29 май тази година. „Истината е, че думата реабилитация никога не е прозвучавала от моята уста, Конституционният съд ги е реабилитирал”, каза Вигенин. Твърдението му обаче е неточно, тъй като Конституционният съд не изпълнява функции за реабилитация на когото и да било, а се произнася по конституционносъобразността на законите в България.

„Твърдя, че е редно, вместо да ги държим (дипломатите с досиета, б.а.) на някое бюро в Министерството на външните работи, смятам да използвам техния капацитет и потенциал. Ако ги дискриминирам, аз нарушавам закона. Не искам ДС, която не съществува от четвърт век, да продължава да определя правилата. Смятам, че капацитетът на тези хора трябва да се използва”, заключи Вигенин.

„Използването на капацитета” на някои бивши посланици с досиета започна още в началото на служебния кабинет, когато премиерът и министър на външните работи Марин Райков назначи няколко сътрудници на ДС за координатори и посланици за специални поръчения.

След първото изявление на новия министър на външните работи, че ще преосмисли използването на потенциала на дипломатите с агентурно минало, което на практика означава само едно – тяхната реабилитация, президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че няма намерение да променя първоначално заявената от него позиция още през 2011 г. да не назначава за посланици хора, разкрити като сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

Според Конституцията за назначаването на посланици се изисква президентски указ. Такъв обаче не е обходим при назначаването на генерални консули и координатори и посланици за специални поръчения.


За това с какъв капацитет като сътрудници на Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА са разполагали дипломатите – вижте онлайн досиетата на посланиците, публикувани единствено на сайта desebg.com.

За сагата със сътрудниците на комунистическите тайни служби в дипломацията прочетете тук.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов