|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ВИДЕО: Българската дипломация в новините на ZDF ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Петък, 11 Март 2011 17:56

Докато в България въпросът за отзоваването на дипломатите с агентурно минало към Държавна сигурност навлезе в задънена улица, в Германия показаха, че не са забравили проблема с лицето на българската дипломация, поверено в ръцете на агентите на комунистическите тайни служби.

Сайтът Държавна сигурност.com, предлага на вниманието ви как този въпрос е влязъл в новините на един от големите телевизионни канали в Германия – ZDF на 8 март 2011 г.

Той е излъчен в централната следобедна емисия „heute in europa“ (Днес в Европа) на ZDF.

Репортажът показва и позицията на президента Георги Първанов, изразена на 7 март тази година при официалната му визита в Австрия, където беше изненадан от журналистически въпрос кога ще отзове посланиците-агенти.

Сайтът Държавна сигурност.com ползва видео материала от блога „Де зората” (http://de-zorata.de/blog/) на Милен Радев, където е качен най-напред.

Междувременно унгарското Министерство на външните работи съобщи днес, че е уволнило седем свои служители бивши агенти на тайните комунистически служби, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар в унгарското МВнР Жолт Немет каза, че досиета на служителите, които са работили в министерството преди завръщането към демокрация през 1990 г., са били проверени, след като списък със стотици агенти е бил пуснат от историци в интернет.

Министерството не разкрива имената на уволнените. Позовавайки се на информация от историците унгарските медии съобщиха, че агенти са били посланикът в Кипър и бивш държавен секретар в министерството.

.

 

 

 

 

В помощ на хората, които не ползват немски език, Милен Радев предлага следния транскрипт:

08.03.2011 16:00 ZDF „heute in europa“

00:00 – 00:35
Водеща:
И 20 години след падането на Желязната завеса много страни от бившия Източен блок все още се борят със своето нечисто минало. Това важи и за България, където достъпът до старите досиета на ДС се оказа много трудна работа.
Държавна сигурност е разформирована след промяната там, но много от официалните или неофициални сътрудници на тайната полиция се настаняват на добри позиции в политиката. Сред тях са и много посланици, които са действали в миналото като агенти и доносници.
Оказва се обаче, че за България анализът и преодоляването на миналото въобще не е тема. Това констатира и нашата кореспондентка Тоня Пьолиц:

00:35 – 00:54)
Тоня Пьолиц (зад кадър):
Георги Саръиванов пази у дома си тежката верига от затвора на ДС. 80-годишният господин е възмутен от факта, че неговата страна е назначила и държи на постовете им по света посланици, които са бивши сътрудници на комунистическите тайни служби.

00:54 – 01:05
Георги Саръиванов (жертва на ДС):
„…Просто да не заемат никаква длъжност, никакъв пост. Които искат да си изкарват хляба като таксиметрови шофьори, келнери, каквото искат… Те си имат големи пенсии… Но те не бива да са представители на нашата държава…“

01:05 – 01:26)
Тоня Пьолиц (зад кадър):
Бивши агенти като посланици. В 35 държави вече с погнуса отвръщат нос от елитните български дипломати. Посланиците в Лондон или в Берлин са работили по-рано като шпиони. Нито един от тях не се е върнал доброволно в страната си след разкритията. Но българското правителство е с вързани ръце. Посланиците са в компетентността на президента. Той обаче от месеци отказва да ги отзове.

01:26 – 01:36)
Весела Чернева (говорителка на МВнР):
„…Надявам се, че президентът наистина … скоро ще разбере (проумее) това… Че сме стигнали вече до точката, от която няма връщане…“

01:37 – 01:47)
Тоня Пьолиц (зад кадър):
Операция „Тайни служби“. Годината е 21-та след Промяната! На държавно посещение във Виена българският президент опитва да се измъкне от обвиненията.

01:47 – 01:54)
Тоня Пьолиц:
Кажете, кога ще отзовете посланиците, за които има подозрения, че са бивши сътрудници на тайните служби?

01:54 – 02:10
Георги Първанов:
„…ъ, ние правим пресконференция, която би трябвало да Ви представи онова, което сме обсъждали във Виена… Но мога да Ви съобщя с готовност тук и сега, че където и да ходя по Европа и по света, аз чувам хубави работи за българските посланици. И за мен това е критерият за оценка на тяхната работа. Благодаря!“

02:11 – 02:19
Тоня Пьолиц (зад кадър):
Ще се учуди ли някой, ако научи следния детайл: всеки втори посланик, назначен от президента през неговия мандат е бил от изтъкнатите агенти?

00:54 – 01:05
Георги Саръиванов:
„…Самият президент, който взема решенията, и това не е тайна в обществото, е работил за Държавна сигурност с псевдоним Гоце…“

01:37 – 01:47)
Тоня Пьолиц (зад кадър):
Сега София е принудена да предприеме дипломатически ходове. Както се чува, започва привикване на въпросните посланици „за консултации“, за да може след това, по съвсем недипломатичен начин, дипломатите да бъдат задържани в София.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов