|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Калфин, Паси и Надежда Нейнски са с най-много назначения на агенти на ДС в МВнР ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 17 Март 2011 08:24

Сайтът Държавна сигурност.com ви предлага анализ на съдържанието на вчерашното решение (№199 от 16 март 2011 г.) на комисията по досиетата за присъствието на сътрудници на бившата Държавна сигурност и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в ръководния състав на Министерството на външните работи (МВнР).

Назначенията на агенти на ДС и на РУ-ГЩ на ръководни постове в МВнР по времето на целия преход не познават партийни цветове.

Това е основният извод от резултатите на проверката, огласена от комисията по досиетата.

Нито едно правителство и външен министър от промените насам не е успял да се опази от присъствието на бившата агентура на комунистическите тайни служби, ако изключим Ирина Бокова (министър за три месеца)  и сегашният министър на външните работи Николай Младенов, който според статистиката, изнесена от комисията по досиетата, има само едно единствено назначение за малко повече от година на този пост.

На другият полюс е масираното присъствие на агенти в МВнР при пълните мандати на трима бивши министри – Ивайло Калфин, Соломон Паси и Надежда Нейнски (Михайлова).

И ако за представителя на БСП Калфин това може да се приема като естествена политика, то същото не би следвало да се каже за Соломон Паси с неговия изявен евроатлантизъм. Още по-малко това трябва да се отнася за „синята” Надежда Нейнски, външен министър в правителството на Иван Костов, което винаги е декларирало, че се бори против Държавна сигурност и нейното влияние върху обществото.

Фактите, изнесени от комисията по досиетата, обаче категорично опровергават това. До голяма степен кадровата политика при тези три правителства се припокрива с данните за агентите сред посланиците и генералните консули (вижте графиката тук).

По времето на управление на десницата в периода 1997-2001 г. се оказва, че са назначени почти два пъти повече агенти на ръководни постове в МВнР отколкото при кабинетите на Димитър Попов, Любен Беров и Жан Виденов взети заедно.

.

Прави впечатление, че до първото правителство на Андрей Луканов през февруари 1990 г. има общо 42 заварени назначения на кадри с агентурна принадлежност от управлението на Тодор Живков (външен министър Петър Младенов), някои от които продължават до 1991-1992 г.

Тази цифра е достигната при министър Соломон Паси в правителството на Симеон Сакскобургготски и е задмината единствено при външният министър Ивайло Калфин в кабинета на Сергей Станишев.

Най-малко агенти на ДС във външно министерство има при правителствата на Любен Беров (външен министър Станислав Димитров), както и при правителствата на Димитър Попов (външен министър Виктор Вълков) и на Филип Димитров (външен министър Стоян Ганев).

При правителството на Бойко Борисов, първият външен министър Румяна Желева е назначила за краткия период от близо половин година на този пост 8 ръководни кадри с агентурно минало.

Толкова назначения са преустановени (но на различни служители) след идването на министър Николай Младенов, показват данните от решението на комисията по досиетата.

 

СТАТИСТИКА
НА НАЗНАЧЕНИЯТА НА РЪКОВОДНИ КАДРИ – АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В МВнР
ОТ МИНИСТРИТЕ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

 

Министър на външните работи Ивайло Калфин в кабинета Станишев – 52 агенти
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ, БСП, правителство с мандат на ДПС
(18 август 2005 г.  – 27 юли 2009 г.)


Министър Соломон Паси в кабинета Сакскобургготски – 43 агенти
СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ, НДСВ
(24 юли 2001 г. – 17 август 2005 г.)

 

 

 

Министър Надежда Михайлова в кабинета Костов – 28 агенти
ИВАН КОСТОВ, СДС
(21 май 1997 г. – 24 юли 2001 г.)

 

Министър Георги Пирински в кабинета Виденов – 10 агенти
(26 януари 1995 г. – 13 ноември 1996 г.)
Министър Ирина Бокова – 0 агенти
(13 ноември 1996 г. – 12 февруари 1997 г.)
ЖАН ВИДЕНОВ, БСП
(25 януари 1995 г. – 11 февруари 1997 г.)

 

Министър Бойко Димитров в първия кабинет на Луканов – 7 агенти
Министър Любен Гоцев във втория кабинет на Луканов – 8 агенти
АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, БКП/БСП
Първо правителство (8 февруари 1990 г. – 22 септември 1990 г.)
Второ правителство (22 септември 1990 г. – 19 декември 1990 г.)

 

Министър Румяна Желева – 8 агенти
(27 юли 2009 г. – 27 януари 2010 г.)
Министър Николай Младенов – 1 агент
(27 януари 2010 г. – )
БОЙКО БОРИСОВ, ГЕРБ
(27 юли 2009 г. – )


Министър Виктор Вълков в кабинета Попов – 4 агенти
ДИМИТЬР ПОПОВ, безпартиен, коалиционен кабинет (БСП, СДС, БЗНС)
(20 декември 1990 г. – 7 ноември 1991 г.)

 

Министър Стоян Ганев в кабинета Димитров – 4 агенти
ФИЛИП ДИМИТРОВ, СДС
(8 ноември 1991 г. – 29 декември 1992 г.)

 

Министър Любен Беров – 1 агент
(30 декември 1992 г. – 23 юни 1993 г.)
Министър Станислав Даскалов в кабинета Беров – 2 агенти
(23 юни 1993 г. – 17 октомври 1994 г.)
ЛЮБЕН БЕРОВ, безпартиен, правителство с мандат на ДПС
(30 декември 1992 г. – 17 октомври 1994 г.)

 

Заварени назначения на ръководни служители – агенти на ДС преди кабинета на Андрей Луканов (февруари 1990 г.) – 42 агенти


Забележка: Общият брой на агентите надхвърля обявените в списъка на комисията 194 служители в МВнР, тъй като някои от тях имат по повече от едно назначение при различни външни министри и правителства. При служебните кабинети на Ренета Инджова и Стефан Софиянки няма назначения.

 

Коментари 

 
+1 #11 elen 2011-03-20 20:01
Къв ви е проблемът. Ченгета е имало и ще има. И сега Външно м-во е бъкано с ченгета- от новите тайни служби. Нещо да кажете по въпроса. Само не ми пейте, че новите служби били демократични. Същата долна сган. Но всяка държава се нуждае от тази измет.
 
 
0 #10 Любима Йорданова 2011-03-18 20:13
Светлине, ето ти ги ДС и комунизма заедно. Книгата ми "Комунизмът и българите" - communism.nauka.bg изследва текстове на оперативни работници на Държавна сигурност.Няма нищо странно, науката се развива, макар че у нас е закъсняла с няколко десетилетия в сравнение с науката на Западна Европа. Би ли си сложил снимката? Така някак си ми е неудобно да зная само едно име, без да зная как изглежда човекът.
 
 
0 #9 светлин 2011-03-18 15:46
Ясно,специалнос тта е нова,не знаех за същшествуването й. Учудващо е все пакче се борите морално срещу ДС,а не срещу комунизма. А ДС е основата на комунистическат а тирания. Странна изследователка сте,желая Ви успех. Ние,по-обикновените се опитваме да се борим срещу комунистическат а сган,а на Вас желая успех в изследоватлскат а работа към агентите на ДС.
 
 
0 #8 Любима Йорданова 2011-03-18 09:22
Моля да не се отдалечаваме от публикацията с тема "назначаване на агенти на Държавна сигурност в Министерството на външните работи на Република България.
 
 
0 #7 Любима Йорданова 2011-03-18 09:20
Светлине, политическата лингвистика е научна дисциплина, създадена в Германия в Университета в Кобленц-Ландау през 1994 г. и най-общо казано се занимава с политическата комуникация и изследва взаимоотношения та на политиците е: политиците /т.е. комуникацията между самите тях, представители на различни партии/, електората /с нас, избирателите/ и медиите. Така че не се боря с никакъв комунизъм. Аз съм просто изследовател на периода. За всичко останало ще ти кажа, че от 1992 г. Република България е член на Съвета на Европа след ратификация на "Конвенция за защита правата на човека и основните свободи" и на Европейския съюз от 2007 г. Хартата на основните права на Европейския съюз е правен документ на ЕС, който се отнася и за Република България и е задължителен като правна норма и за българските граждани в качеството им и на европейски граждани.
 
 
+1 #6 светлин 2011-03-18 02:08
Г-жа Йорданова,изгле жда сме били заедно на митингите,може и на срещата в кино "П.Берон".Не поставям под съмнение Вашата бобра срещу комунистите. Досега не бях чул че съществува такава професия,или длъжност "политически лингвист". Не мога да намеря никаква връзка между политика и владеенето на езици ,или специалист по даден език.Може би само в България съществува. Много "успокоителни" са предвиджанията, че "преходния процес" ще трае 60 години. Как изчислихте този период и как смятате,че това са три поколения. аз твърдя,че няма никакъв преходен ериод. Има преход,ако диктаторите са сменени с нормални хора. Къде виждате у нас,липса на комунисти? казвате,че е важно да се направят дребни стъпки на промяната. Ами точно това иска сганта,само дребни стъпки,но в никакъв случай едри. За едно поколение българите не могат да разрушат паметниците на окупаторите,отд елно тези на българските терористи.В България няма антикомунистиче ска организация,ням а антикомунистиче ска кауза,няма антикомунистиче ска доктрина и съответно няма антикомунизъм. Е,комунистите няма да се самоизтезават и бутат паметниците на своите покровители,тов а няма да стане. Изброявате няколко категории на комунистческата номенклатура. Никакво въздействие не може да им бъде оказано,НИКАКВО . Няма кой,няма как,не бива да сме наивни. Когато наода се надигна,комунис тите ни пробутаха техни подлоги и ситуацията омекна. Изпуснахме влака,втори няма да има,и да има,на перона няма да има пътници....В моите думи не намеквам за никаква дискриминация,а гражданството ми и не само моето няма никакво значение по отношението ми към комунизма и борбата срешу него.За психиката не знам какво искате да кажете.
 
 
+1 #5 Любима Йорданова 2011-03-18 00:09
Светлине, "наивната жена" е политически лингвист и от 18 ноември 1989 г., т.е. от времето на първия, до голяма степен стихиен, антикомунистиче ски митинг в София изследва този процес. Много добре разбирам, че българският преход ще обхване 60 години или 3 поколения. Толкова са изхабени досега, в обратната посока ще трябва да се върви още толкова поколения. Важно е обаче да се направят първите малки, дребни стъпки на промяната. Отстраняването от ръководни длъжности на ДС-агентите е една такава крачка. Комунистическат а номенклатура в България обхваща пет категории: 1/членове на БКП/БСП, 2/ сътрудници - щатни и нещатни на ДС, 3/ съветски/руски граждани в България, 4/български възпитаници в съветски университети и 5/ безпартийни послушници, изпълнители на "мокри" и "сухи" поръчки. ПЕТАТА КАТЕГОРИЯ Е НАЙ-СТРАШНАТА. Тя вади кестените от огъня. Колкото до "наивната жена", дискриминация ли долавям? И ти си съвременен български и европейски гражданин? Много се съмнявам. Психиката е останала някъде назад във времето.
 
 
0 #4 светлин 2011-03-17 21:42
Г-н Христов,няма такава длъжност "външен министър",има Министър на външните работи. Както няма културен,здраве н,спорте,трансп ортен и др. Никога не е имало през 1997-2001г.Правителство на "десницата",а на СДС. В историята и политиката трябв ада се ползват само точни,юридическ и издържани фрази,длъжности ,имена,факти и др. Но вече се видя категорично,че СДС и другите партии са били създадени от комунистите. Без изключение.
 
 
+1 #3 светлин 2011-03-17 21:33
Г-жа Йорданова,за голямо съжаление,Бълга рия не може да се освободи от комунистическат а сган. Тя е гръбнака на държавата. Нейните структури са са разпространили навсякъде. Сегашната ,новокомунистич еска власт заблуждава обществото и европейските структури със отзоваваеното на бивши агенти на ДС. втората цел е елементарна-на мястото на отзованите дипломати,да се назначат "нови" хора,които пак ще са на комунистите,но може би по-млади и несвързани с ДС. Не е проблема ДС,това е организация,тва е имагинерна единица(понятие ). Имало е ДС,сега няма. Но,имало е комунисти,сега комунисти няма ,не върви.Затова управляващите не търсят големите риби от комунистическат а сган,а най-дребните. Подхвърлят дребните риби на публиката и тя скача. Ето ги агенти,добре ,а къде са истинските служители на ДС?-няма ги,никой не знае къде са. Комунистите са много хитри и всеки трябва да бъде много внимателен. Истинска борба срещу комунизма се заключава в борба срещу комунистите,без значение дали са работили в ДС ,или БСФС. цялата държава бъкаше от мрежите на ДС,но имаше и други мрежи. Но никой не говори за тях.Вие сте жена,мпростено Ви е да сте наивна,но сериозните хора трябва да са много по-обиграни. Досега няма случай,когато някой комунист да е бил надхитрен. С тях не може да се води нормален спор,винаги имат по якой коз в ръкава. Комунистите са бетонирали своите позоции в държавата и затова казват-комунистите ги няма ето ,дръжте ДС и го разглобявайте както си искате,да,ама и ДС го няма. Има само дребни остатъци-напълно невинни хора,които са употребени от комунистите.
 
 
+1 #2 светлин 2011-03-17 21:13
Г-н Чолаков,дали случайно не се намирате на погрешно място,комунисти ческия цинизъм е достатъчнп силен,за да добогатявате сайта с друг цинизъм. Сигурно сте антикомунист,но истинския антикомунист е предимно възпиатн и културен човек. Опитайте се да избегнете някои неприемливи фрази.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов