|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов: Прибираме и сменяме посланиците-агенти ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Април 2011 09:58

Министърът на външните работи Николай Младенов потвърди тази сутрин в ефира на Би Ти Ви тази сутрин, че посланиците с установена принадлежност към ДС ще бъдат прибрани и сменени. „Волята на правителството е ясна”, посочи министърът. 

По думите му проблемът не е в личностните качества на дипломатите, а в това, че две десетилетия след промените 40 процента от хората, представляващи България, са бивши агенти.

Най-вероятно до началото на май ще се върне първата група от 13 посланици. На техните места ще бъдат определени временно управляващи българските мисии.

За тях не се изисква указ на Първанов, който даде да се разбере, че няма да подпише укази за отзоваването им. Някои от временно управляващите ще бъдат новоизпратени дипломати, на други места поста ще поемат хора, вече работещи в съответните мисии.

За подготвяната подмяна на 35-те посланици агенти, както и десетината генералните консули с агентурно минало, МВнР изпрати имената на над 60 кандидати за постове до комисията по досиета, която да извърши предварителна проверка и върне информация на министъра на външните работи кои от тях не са обвързани с ДС.

.

Схемата с временно управляващите беше използвана първо от военния министър Аню Ангелов, който заобиколи Първанов за избора на шеф на военното разузнаване. Той назначи цивилно лице за изпълняващ длъжността директор на служба, за което не се изисква указ на президента.

„Нерешаването на проблема с бившите кадри на ДС през 1990 г. води до това през 2011 г. все още да има попкръстьовци в администрацията”, посочи Младенов очевидно визирайки уволнения шеф на НЕК Красимир Първанов, който преди това сложи подписа си през главата на правителството и въпреки изричната забрана под обвързваща клауза с руската "Атомстройекспорт", според която до 1 юни 2011 г. българската страна трябва да подпише окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене".

Външният министър обясни и изказването си в социалната мрежа Фейсбук след интервюто на Георги Първанов в БНТ: „Добре че има Гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят". Младенов каза, че повод за пиперливия коментар е огромното интервю на държавния глава, което го е подразнило изключително много. Той е доволен от факта, че агентурният псевдоним на Георги Първанов „Гоце" е придобил нужната гражданственост и няма съмнение кого е имал предвид.

„Не можем да седим безучастни, докато историята на последните 20 г. се подменя заради краткотрайни политически дивиденти. Не може да пишеш в писмо до Свободан Милошевич "Уважаеми другарю, ние Ви подкрепяме" и после да твърдиш, че си вкарал България в НАТО и ЕС”, подчерта Младенов.

Министърът на външните работи смята, че Георги Първанов е подценил българския народ. Той настоя от държавния глава да публикува стенограмите от срещите им по времето, когато е бил министър на отбраната. От тях, по думите му,  се разбира, че тогава Младенов е изнесъл факти за това, че по време на мандатите на Първанов бюджетите за отбрана са били буквално „изнасилвани" и са източвани големи суми пари. Министърът посочи, че президентският съветник Кирил Ананиев е признал за злоупотребите, като ги е обяснил с големия политически натиск.

Николай Младенов заяви още, че е недопустимо човек на изборна длъжност като Първанов да се изживява като политически наблюдател и да казва на избирателите, че всъщност не гласуват за кмет, а показват отношението си към управлението на ГЕРБ. Министърът подчерта, че подобно отношение към хората винаги е било наказвано на вотовете от 1990 г. насам.

 

Коментари 

 
0 #2 Светлин 2011-04-07 00:04
Любо,тук е блог предимно на архви и документи.Ползването на агентурни псевдоними снижава нивото. Явно говорите за президента-комунист Георги Първанов. Но защо е нужно да не се използват истинските му имена.
 
 
0 #1 luba6a2011 2011-04-06 14:39
Гоце се има за богонаместник на територията.У този човек няма КАПЧИЦА СЪВЕСТ,МОРАЛ,ДО СТОЙНСТВО.Други политици,сритан и по този начин с години наред отдавна да се бяха оттеглили тихомълком,а някои като японците,си посягат на живота.Да ама не-ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН Е,ЧЕ АГЕНТ ГОЦЕ ИЗПЪЛНЯВА ПОРЕДНАТА ПОВЕЛЯ НА ЧЕРВЕНОСВИНЧУВС КАТА ПАРТИЯ!И не си мислете,че той,милият,няма инфо и не знае какво се пише по сайтовете=ВСИЧКО МУ СЕ ДОНАСЯ,ВСИЧКО!! !Затова пребиха Оги Стефанов...и като пиша пребиха,те точно това целяха- дазатворят устите на всички инакомислещи и пишещи журналисти.Май пак не се получава,Гоцеее ее...гоце мамааааа...де си, гоцинцееееее :lol:
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов