|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кабинетът ще разгледа законопроект за ограничаване на агентите на ДС в дипломацията ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Сряда, 18 Май 2011 08:55

Бъдещите кандидати за дипломати няма да бъдат назначавани в МВнР ако са били сътрудници на бившата Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА или ако откажат да бъде проверен от Комисията по досиетата, пише още в проекта за промени в Закона за дипломатическата служба.

Това предвиждат промени в Закона за дипломатическата служба, предложени от министъра на външните работи Николай Младенов. Те ще бъдат обсъдени днес от Министерския съвет.

В законопроекта се предлага действащите посланици, които са свързани с ДС, да бъдат освободени от постовете и преназначени на друга дипломатическа служба.

През декември 2010 г. комисията по досиетата обяви сътрудниците на ДС и на РУ-ГЩ в дипломацията, които се оказаха 47 процента от всички назначения от промените насам. От всички над 190 агенти 45 са действащи посланици или генерални консули.

Още през декември 2010 г. правителството поиска от президента Георги Първанов да отзове посланиците, но той отказа. В резултат на отказа МВнР го заобиколи като започна да вика служебно в София разкритите сътрудници на ДС. Първата партида от 13 посланици беше върната през в началото на май 2011 г. . Отделно от посланиците МВнР разпореди връщането на 7 генерални консули, за чието отзоваване не се иска указ на президента.

До момента депутатите на ГЕРБ на два пъти отклониха законопроекти за изменение на Закона за дипломатическата служба, предложени в парламента от Синята коалиция с аргумента, че се очаква правителствен проект за този въпрос.

Промените, внесени днес в Министерския съвет от министър Младенов предвиждат и нови регламенти за кариерно развитие и въвежда конкурсно начало при избора на дипломати зад граница.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов