|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов: БСП превръща избирателите в заложник на приятелския кръг ДС ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 11 Юли 2011 00:09

БСП има много сериозен проблем. Тя трябва да обясни на избирателите си защо ги превръща в заложник на един малък приятелски кръг, принадлежащ на ДС.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред Нова телевизия в неделя. Във връзка с посланиците – агенти на бившата Държавна сигурност (37 от тях са действащи) той беше категоричен, че не може да си позволи България да бъде представлявана от хора, изпратени да шпионират страни-членки на НАТО.

Архивите на Държавна сигурност показват, че преди промените някои от днешните посланици, разкрити като агенти на ДС, са извършвали шпионаж в страни като Германия и САЩ, където впоследствие са изпратени (с указ на президента Георги Първанов, б.а.) да представляват съвременна България.

„Това не е моя лична битка. Това е принципна позиция на правителството и на всички дясно мислещи хора в България, които искат тази практика да бъде прекъсната”, посочи министър Младенов.

По думите му до края на 2011 г. партийният контрол на БСП в Министерството на външните работи ще свърши. „Сега аз въвеждам правила в системата, която те са обърнали в една шуробаджанащина”, обясни министърът. Той допълни, че в продължение на 20 години в дипломацията се е налагало едно мислене, изградено от системата на КГБ. „Всеки опит да се погледне по-модерно на света е бил убиван”, заключи Младенов.

Той отхвърли обвиненията на БСП и нейния лидер Сергей Станишев, че с промените в Закона за дипломатическата служба цели да назначава свои хора зад граница и да продава имоти на МВнР. . „Има имоти, които са непродаваеми; има имоти, които са купени от името на физически лица, има такива, чиито документи не могат да бъдат намерени. Който иска да говори за имотите зад граница, нека да иде пред българските пенсионери и да им обясни на тях – как те ще останат без увеличение на пенсиите, за да могат да се разхождат някъде си „ен” на брой дипломати”, посочи Младенов.

Миналия месец Народното събрание прие на първо четене изготвения от екипа му проект за изменение на Закона за дипломатическата служба, с който не се допускат агенти на ДС да заемат дипломатически постове, въвежда се конкурсното начало в МВнР и се възлагат нови отговорности на министъра.

От БСП се обявиха против промените и се заканиха да ги атакуват пред Конституционния съд. Не след дълго последваха медийни атаките от ляво към министър Младенов. Той пое твърд курс за смяна на посланиците – агенти, като дори заобиколи президента Георги Първанов, отказал да подпише укази за отзоваването им. Първата група посланици с досиета беше извикана в София служебно през месец май.

 

Коментари 

 
0 #17 luba6a2011 2011-07-29 02:42
радвам се ,че има люде като г-н Куранов,които четат и се интересуват от този сайт и много им се иска да променят нещата в България.и аз съм един от тях,но за съжаление това,което виждам е вече 21 години разводняване,лъ жене и мажене-единственото,ко ето се промени е собствеността,к оято по-рано другарите я притежаваха заедно,а след ноемврийският преврат започнаха да си я поделят,и то на безценица.Иначе ДС си продължава да функционира безпроблемно,пр езидентът нахалник е техният очеваден представител,цв ятко цветкофф се появява през ден през два да поучава как се прави демокрация и тн...А да не говорим за парламента,къде то 240 комунистически паразита по цял ден играят театър за удоволствие на самите себе си и смущаващо безразличие на масите.А живота си отива,господа...отива си,а те пак са си на власт...Започна пак предаването 'Диагноза'с Георги Ифандиев-чудя се кога ли ще го гръмнат,както сториха с Георги Стоев...
 
 
0 #16 Христо Христов 2011-07-20 21:23
Радвам се, г-н Kuranov, че чрез сайта сте успял да се "срещнете" във видео интервютата с по-голямата част от членовете на комисията по досиетата и да добиете по-ясна представа за самите тях и за дейността им.

Моето мнение е, че по обясними причини, комисията е една от неоценените държавни институции. Но със сигурност представата за нейната дейност ще се промени във времето.

А причината за вашата констатация за разликата в познанието на студентите за близката история и на техните връстници на Запад, мисля, че се крие в един от най-важните пропуски на прехода към демокрацията. И това е образователната система и липсата на адекватна политика в образованието към периода 1944-1989 г.

Истинските факти от тази история (не пропагандните) липсват от учебниците по история. Вместо това промиват мозъците на учениците с глупости.

И не на последно място ние все още не сме научили имената на агентите във ВУЗ. За да разберем кой възпитава и образова младото поколение.

Но като се има предвид присъствието на агенти в БАН и ВАК, картината няма да бъде никак радостна. :sad:
 
 
0 #15 Kuranov 2011-07-20 19:41
Уважаеми г-н Христов,ценя много вашата работа,на вашия сайт успях да се запозная с членовете на Комисията по досиетата и разбрах,че те са интелигентни хора и ще направят всичко възможно за разкриването на истината за комунистическия режим в България.Имам широки връзки с журналисти,поли толози и хора от академичните общности в САЩ и Англия.Изумително е,че те познават и анализират много точно българската политическа история,а в България ,ако мога да кажа"духовния елит"още се лута и не може да направи преценка на тези събития. Университетите в тези страни разполагат с богат архив на български политически емигранти,докла ди на дипломати и т.н.Българските студенти(имам предвид елитните университети) в чужбина са по добре ориентирани за българската политика ,икономика и история от колегите си в университетите в България.Това не е ли абсурдно?
 
 
+2 #14 Христо Христов 2011-07-20 18:47
Цитат на Kuranov:

"Защо всички дипломати са "верни на Партията и комунистическат а идея",бащите им са "активни борци против капитализма и фашизма"?
Какво става с децата на "враговете на народа",тези с буржоазен произход ?Те нямаха шанс да кандидатстват за работа в МВнР,защо?"

Уважаеми г-н Kuranov, много силни и важни въпроси поставяте. Това, което и аз вече съм установил, проучвайки вече толкова години архивите, е, че БКП, както и ДС са разделяли българския народ на две. На "наши", на тези, които са били с Партията, както пише Георги Марков, и на "врагове", на онези, които не са следвали безропотно комунистическот о управление.

Мисля, че досиетата на действащите дипломати, които сайтът публикува в момента, са показателни за това, което и вие пишете.

Едно от нещата, които могат да се видят в тях, е хора с какъв произход са били допускани до МВнР.

Между другото с кадрите в ДС е същото. Дори при тях се е изисквала и "безпределна вярност" освен към Партията и към СССР.

Та когато някои днес се опитват да говорят, че тези кадри са работили за националната сигурност, е смешно и в същото време обидно за останалата част от нацията, за онези хора, чийто произход и убеждения не са им позволявали да работят за комунистическат а "национална" сигурност.

Благодаря ви още веднъж за коментарите и изразената позиция в тях.
 
 
+1 #13 Христо Христов 2011-07-20 18:22
Уважаеми Kuranov, благодаря за коментарите и изразеното мнение за дейността на комисията и на сайта.

Много силно се надявам министър Николай Младенов да успее докрай в битката, която започна.

А тя не е лека и от днес. Както евродепутатът Андрей Ковачев е написал в днешната си позиция, битката за промяна на българската дипломация е от началото на прехода и за съжаление досега много важни въпроси, засягащи България като имидж, политика и морал, свързани с външната политика, не са намерили разрешение при предишните правителства и външни министри.

Идеята за убитите и уволнени дипломати след 9 септември 1944 г. е страхотна и ви обещавам да публикуваме материал за това.

Моля ви за търпение, тъй като нямам физическа възможност да реагирам веднага на подобни конструктивни предложения.
 
 
+2 #12 Христо Христов 2011-07-20 18:12
Задължен съм ви, Pancerino, за съветите, които ми дава за книгата "Убийте Скитник".

Смятам обаче, че бихте могли да намерите друг начин (например чрез мейла на сайта) да споделите своите виждания по този въпрос, тъй като мисля, че форумът предполага коментари по теми, зададени в публикуван материал или статия.

Без да желая да влизам в дискусия с вас, ще отбележа, че съдържанието на "Убийте Скитник" е такова, преди всичко, за да отговори на условията на българската реалност към 2005 г., когато излезе, а и след това.

Говоря за особености, които не е мястото да споделям тук, но са от изключително значение за хората, които с разследванията си нарушават спокойствието на разклоненията на ДС и на някои партии и конкретни политици по случая с писателя Георги Марков.

Очевидно не знаете, но съкратена версия на книгата(за западния читател), преведена от професионален английски преводач, познаващ добре българския език, се предлага чрез сайта ми (hristo-hristov.com)от няколко години.

Уварявам ви, че немалко западни изследователи се възползваха от възможността да си закупят електронния й вариант. И я цитираха. Без забележки.
 
 
0 #11 Kuranov 2011-07-20 17:36
Г-н Христов,нека някой журналист си направи труда да намери списък на служителите на Външно министерство от 1944г.и да види колко дипломати са убити,репресира ни и умрели в концентрационни те лагери,принуден и да избягат в чужбина,уволнен и и въобще каква е съдбата им.Сещам се за Димитър Шишманов,Славчо Загоров,Николай Николаев(Стокхо лм)и Попов в Букурещ и т.н.Надявам се слепите да прогледнат,а глухите да чуят,защото искаме да живеем в демократично общество.
 
 
+3 #10 Kuranov 2011-07-20 16:33
Харесвам това,което прави г-н Христов и Комисията по досиетата.Г-н министър Николай Младенов ще промени статуквото в МВнР,това е за добро на българите.
Въпросът е принципен,не става дума за служба в името на Родината,а за служба в името на Партията.
Защо всички дипломати са "верни на Партията и комунистическат а идея",бащите им са "активни борци против капитализма и фашизма"?
Какво става с децата на "враговете на народа",тези с буржоазен произход ?Те нямаха шанс да кандидатстват за работа в МВнР,защо?
Защо никой не се сеща за българските дипломати преди 1944г. и тяхната съдба след комунистическия преврат?
Чували ли сте за проф.Иван Шишманов и за убийството на сина му,българския дипломат Димитър Шишманов?Кой ще отговори защо той бе убит?
Защо след 1944г. дипломатите от кариерата(владе ещи по няколко езика,с опит и образование)бях а заменени от полуграмотни другари?
Сега техните синове и дъщери имат претенции за "потомствен" български елит.Сигурен съм ,че чужденците доста се смеят.
Сега ,слава богу ,времената са други,нека дойдат млади,образован и хора,нека критерий да бъде техния професионализъм .
Г-да комунисти,прост о замълчете и наведете глава,защото греховете ви към род и Родина са големи,ще дойде ден,българската история ще бъде пренаписана.
Целият свят знае за какво става дума,само в България се правят,че не разбират.
Попитайте младежите,които учат политология в Европа и САЩ,да ви обяснят,какво пише в учебниците им за комунистическит е диктатури в Източна Европа.
Докога "другарите"ще манипулират този измъчен народ?
 
 
-1 #9 Panzerino 2011-07-18 12:40
Г-н Христов,

Нека си останем на различни мнения по редица въпроси.
Единственото, над което искам да се замислите, е да преработите "Убийте "Скитник" "!
Книгата Ви се цитира защото фактическият материал в нея е безценен. Но погледнато от гледна точка на Българския читател, книгата има много работа още.

Позволете няколко мисли, пък и дори да не ги вземете под внимание.
Все пак съм изчел книгата Ви доста внимателно. И не един път... .

* Нужно е да "фокусирате" книгата. Написаното е разхвърляно и липсва единен централен "стълб". В стремежа си да изложите повече факти за външния читател ( незапознат с Бг реалии) губите централната ос на повествованието . Препратките към методите на работа на комунистите с външната емиграция са повърхностни и накъсват целия сюжет. Редица подробности от методите на работа на БГ секретни служби, не свързани с Г.Марков пряко, само накъсват книгата, и изглеждат като начин някого да "заковете на позорния стълб". Това занижава обективността и усилва предубедеността на читателя. Историята на Борис Арсов вмъкната там, също е много неуместно поставена ТОЧНО там, където е.
*Интервютата накрая са неуместни. Това не е прието да се прави така, и по този начин- може да вмъкнете цитати с бележки под линия. Но тези "интервюта" накрая развалят цялата книга.
* По начина Ви на писане, мисълта Ви е накъсана, скачате от тема на тема. Така кохерентността на параграфите и връзката им един с друг се губи. От което цялата замисъл на основната тема се фрагментира. Дори и в един и същ параграф липсва последователнос т на мисълта и фразата. Изреченията Ви понякога са дълги и трудни за разбиране.
* Бележките Ви е нужно да поставите под линия, а не в края на главите. Поставяне на бележки в края на главите, макар и да е прието по принцип в биографична Англо-Саксонска литература, е много трудно за следене.
* Обемът на книгата не може да се оправдае със съдържанието и- мисля ако стегнете съдържанието само ще спечелите. Обогатете снимковият материал. Постарайте се качеството на отпечатаните снимки, от техническа гледна точка, да е абсолютно.
* Зад езика, на който е написана книгата, от стилистична и изразна гледна точка, прозира не литературен Български език, а неговия "вариант", който сега се говори в България. Това е огромен минус!

Желая Ви успехи!
Няма да Ви обременявам повече.

С уважение,
panzerino
 
 
+2 #8 Христо Христов 2011-07-18 11:37
"Който контролира миналото, контролира бъдещето".

Сентенцията е на Ореул и една от мотото на сайта, част от възгледите ми и философията на работата ми.

По това се различаваме, Pancerino.

Да се познава миналото, а особено комунистическот о, от младите хора е нещо изключително важно.

Неслучайно другите държави от бившия Източен блок са далеч по-напред в изучаването на комунистическот о минало от България.

Това е само един от белезите, че и ние започнахме да се движим в правилната посока.

А сравнението ви с пенсионера е крайно неуместно.

Правил съм достатъчно журналистически разследвания, не само такива, свързани с комунистическот о минало, които също са били отличавани за качеството и обществената им значимост. Сам можете да си направите справка за тях.

Иначе съм напълно съгласен с Вас за значението на "Задочни репортажи за България" на Георги Марков.

Благодаря ви за изразеното мнение за една от книгите ми, посветени на писателя. Човек е хубаво да чува различни мнения от време на време.

За мен е важно, че един от ефектите й беше прекъсването на опитите на ДС и агентите й да "убият" повторно името на писателя след промените в България. А и разбира се, че това си остава най-цитираната от България книга от колегите ми на Запад, като пример за обективна и професионална журналистика.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов