|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Николай Младенов ще налага млади дипломати пред хора от школите на КГБ ПДФ Е-мейл
Рубрики - Сагата с дипломатите
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Август 2011 14:34

„Хората, които идват от школите на КГБ, няма какво да дадат на България, предпочитам млади дипломати”, заяви министърът на външните работи Николай Младенов през БНТ.

По думите му през септември тази година МВнР ще открие първия конкурс за млади кадри, които да запълнят свободните места в българските дипломатически мисии. „Младите хора се учат бързо и няма да има кадрови проблем”, добави Младенов.

Той коментира и наложеното миналата седмица вето от президента Георги Първанов върху промените в Закона за дипломатическата служба, ограничаващи присъствието на бившите агенти на ДС в дипломацията. Според външния министър с този акт държавният глава отново е „залепил едно петно на името на България”.

„Имайки предвид миналото на президента, аз не съм учуден от това, което той направи с ветото. Но съм разочарован по две причини. Първо, защото видях и реакцията на международните медии на това вето.

Президентът със своите действия залепи едно петно на името на България отново, като всички заглавия бяха "Българският президент наложи вето на махането на ченгетата, на Държавна сигурност в българската дипломация". Не мисля, че това е правилно. Не мисля, че това е пътят, по който трябва да се върви в 2011 година”, каза министър Младенов.

Той добави, че управляващите ще прегласуват закона след лятна ваканцията на парламента. А намерението на БСП да сезира Конституционния съд заради промените в Закона за дипломатическата служба коментира така:

"Това е тяхно право. Аз не искам да предполагам и да предвещавам какво ще бъде решението на Конституционния съд. За разлика от БСП ГЕРБ няма навика да казва какво ще се реши в един или в друг съд, преди то да се е решило. Много грозно впечатление ми направиха истеричните реакции на депутати в Народното събрание, които казваха „а-а-а, това в Конституционния съд ще видите какво ще стане". Нека да видим, нека да се изнесат аргументите там, нека да види всеки на какви позиции застава и в крайна сметка, ако българските социалисти искат да носят на плещите си бремето на това да бъдат партията, която е застанала пред целия свят и е казала „не, ние искаме Държавна сигурност да остане в българската дипломация”, са добре дошли, но никой в управляващото мнозинство, нито аз, нито правителството ще бъдем съучастници на това."

Министър Младенов потвърди политиката на МВнР, че до края на годината свързаните с бившата ДС действащи посланици няма вече да представляват България. Повечето от тях вече са върнати по служебен път с негови заповеди в София, тъй като президентът Георги Първанов отказа да издаде укази за отзоваването им.

"Някои от тях имат да приключват работа, други са я приключили вече, така че няма някаква драма в този случай. По никакъв начин нашите отношения не са нарушени с държавите. Мисиите ни работят, навсякъде има временно управляващи. Ротацията на кадрите в министерството върви нормално. Тези, които трябва да се пенсионират, се пенсионират", обясни ситуацията в момента министърът.

По думите му  всички страни, от които ще бъдат изтеглени български посланици, проявяват разбиране. „Дори и страни, които идеологически седят на доста различни позиции от България, категорично проявяват разбиране към това, което правим, и уважават суверенното решение на българския парламент, изразено във волята на две трети от народните представители от януари тази година да се скъса с тези зависимости. Никоя държава не може да си позволи подобен тип информация да стане публична, да бъде достъпна в интернет и да няма реакция", заключи Младенов.

.
 

Коментари 

 
0 #12 Kuranov 2011-08-15 11:34
В тази посока на мисли се сещам за следните два примера-има ново ръководство но НДК,откри се също нова спортна зала,някой сети ли се да направи справка в Лондонското училище по икономика и в Единбургския университет във Великобритания.Веднага могат да се намерят пет българчета,завъ ршили мениджмънт ,с отличие,в тези елитни университета и да бъдат поканени да работят в тези обекти.Така наред с другите българи в управлението ,те ще въведат европейски и международни критерии в управрението им,а ако покажат качества,могат и да ги управляват в бъдеще.Тук е момента да кажа,че в България ,по моята скромна преценка,не е имало по добър финансов министър от г-н Симеон Дянков,след 1944г.Той също може да привлече във финансовите институции възпитаници на престижни университети.Надявам се това да се случи в скоро време.
 
 
0 #11 Kuranov 2011-08-15 10:51
Да ,г-н Димов,започвам да мисля,че изтичането на мозъци и капитали е или умишлено ,или не се осъзнава значението на този факт за националната сигурност на България.Вече 20г.само приказки и никаква стратегия за връщане на най елитната част от българската младеж в Родината.Познавам много младежи,които останаха в чужбина,родител ите им продадоха имоти в България и пратиха парите,за да могат да си купят жилища там.Тази златна младеж е загубена за нас,не защото сме бедни(не бяхме по богати след Освобождението, но всички се връщаха),защото прегръдката на ДС още е много силна и не допуска никой ,освен верните комунисти(вече капиталисти) и техните потомци.
Затова аз смятам,че този сайт е изключително важен, и много ценя г-н Христов и дейността му в търсенето на истината.
 
 
0 #10 Dimov 2011-08-14 20:47
Г-н Куранов, не разбрахте ли, че връщането на младите хора в България не е функция на дейността на която и да е фондация! Това зависи от много други фактори, които за съжаление в България продължават да действат в посока оставане зад граница...
 
 
0 #9 Kuranov 2011-08-13 10:08
Гледах предаване относно дейността на фондация"Памет българска"и подрепата на евродепутата Андрей Ковачев,това е чудесно,но значи ли,че това става за сметка на младежите от България.Занимава ли се тази фондация или някоя друга с българчетата ,завършили в чужбина и желаещи да се върнат в Родината.Ще се стигне ли до абсурдната ситуация, български младежи с образование и имоти в България, да се установят в други страни от европейския съюз и така да се изнасят мозъци и капитали,които ще работят за икономиките на тези държави?Защо трябва след като имаме деца,чиито образование е платено от родителите им(или стипендии за успех),чиито семейства са добивали имущество и пари в България,да остват в чужбина,а ние да привличаме деца от българските общности,държав ата да плаща образованието им,да ги назначава на работа и да ги устройва с жилища?Потомците на българите от Молдова,Украйна ,Македония и т.н.,могат да получат български паспорт и да се оправят,така както всички останали българи в пределите на днешна България.Аз не съм съгласен да плащам за образованието на моите деца,а част от моите данъци да отиват за образованието на подбрани(неизве стно от кого и по какви критерии)деца,к оито дори не са български поданици.Проф.Божидар Димитров подкрепя тази политика,но всичко това е дежа вю и не е дало големи резултати.Ние добре видяхме докъде доведоха привилегиите за децата на "активните борци против капитализма и фашизма".Висшисти бол,но резултати много слаби.Мисля,че трябва сериозно обмисляне на стратегия по тези въпроси,и лекари ентусиасти не могат да я изготвят.Д-р Върбешки е много симпатичен,но нека лекува болните и в свободното си време да работи като доброволец в тази фондация.
 
 
+1 #8 Kuranov 2011-08-05 13:03
Ние всички сме част от играта,защото така както не сме избирали родителите си,не сме избирали и Родината,всеки може да се постарае да е по почтен и добър,както се казва-прави каквото трябва,да става каквото ще става.Гьоте е казал,ако загубиш кураж си загубил всичко.
 
 
0 #7 Dimov 2011-08-05 11:45
А дали въпросните консули са от МВнР е друг въпрос... Имал съм стажанти българи, учещи в елитни западни университети и сме им давали първите стъпки в многостранната дипломация. Колкото и да им харесва работата и колкото и да са доволни от стажовете си, няма как да дойдат да работят в България със смешна стартова заплата в МВнР. За какво им е - в чужбина ще започнат с поне пет пъти по-голяма?! Доколкото съм запознат с "реформите" в момента, те са реални само на думи. Нещата са си същите, просто се правят по нов начин. Пак има по-свои и по-избрани, нищо ново под слънцето. Фактът, че за това се мълчи от страх, допълнително доказва, че нищо не се е променило. Част от тези, които сега се пишат реформатори, са започнали "бляскавите" си кариери именно благодарение на тези, които днес четем в този сайт. Не оправдавам нито едните нито другите. Просто всичко е една голяма парлама и "игра с публиката". Само се радвам, че вече не съм част от тази игра.
 
 
0 #6 Kuranov 2011-08-05 09:37
Сега,когато ще се назначават нови хора, м-р Младенов би могъл да поиска списък от консулите в съответните държави ,за студентите завършили с отличие международни отношения,така може да се направи също тест за работата на българските дипломати досега,нека не се пренебрегват и българските университети.Аз не знам има ли в България,Списък на декана(Dean's list),чудесна практика в американските университети,сл ед всеки семестър се изготвя и се връчва на отличниците.Така студентите попадали в списъка на декана по време на цялото си следване ,обикновено имат предимство при постъпване на работа.Западните образователни системи имат много механизми, чрез които най добрите студенти да бъдат отличени и да получат достойно място в обществото.
 
 
0 #5 Kuranov 2011-08-05 09:09
Нямам претенции да съм специалист по въпросите за МВнР,но имам известни наблюдения.Разбира се,че заплатите трябва да са по високи,но пари няма.Смятам,че трябва да има тясна връзка между М-во на образованието и другите министерства,ка кто и на университетите.Така добрите студенти могат да кандидатстват за стажове по време на следването,липс ва информация за тяхната реализация.Консулите в другите държави могат да се интересуват от българските студенти в тях.Сега те не го правят,интересу ват се само от собствените си деца.Напр.консулът в Англия,знае ли колко български студенти има в елитния Единбургски университет,кол ко българчета са го завършили в последните 20г.?Може да направи запитване до университета,им а служител,който отговаря за чуждестранните студенти.Може да попита дори,кои са го завършили с отличие,да присъства на тяхното дипломиране,да ги кани на срещи в консулството и т.н.Тези деца се чувстват напълно изоставени и затова отиват там,където ги оценяват,обаче от това губи България,но печелят посредствените хора,които се оказват без конкуренция,мож е би това е целта.Всичко това важи и за консулите в другите държави.Разговорите с млади хора ме карат да мисля,че те имат желание да се върнат ,но не харесват организацията на работа в МВнР,сега те са много обнадеждени от действията на м-р Н.Младенов.Аз не вярвам,че българите са бедни,знам много добре живото на студентите в САЩ и Англия и знам колко скромни са студентите,как работят по време на следване и виждам българските студенти,които ходят с коли на лекции и облечени като за манекенски кастинг,как празнуват по три дена 8 декември и дават 500лв.,а когато вдигнат малко таксите в университета вдигат стачки.Въобще не искам да продължавам,защ ото сайта е за действията на ДС,но ми се струва,че тя и тук е намесена,мисля, че царят много добре го каза-българите трябва да си сменят чипа,но за съжаление те не го разбраха.Защо искаме м-р Младенов да оправи нещата за година,след като те са обърквани десетилетия,дай те му време,посоката е добра.
 
 
0 #4 Dimov 2011-08-04 16:05
Г-н Куранов, разбира се, че Ви разбирам и по принцп споделям желанието за реформи точно в това министерство. Идеализмът както казвате е присъщ на младостта - точно това имах и аз предвид. Ще влязат млади, както много други като тях в последните години и след 3-4 години, когато идеализмът бъде изместен от грубия материализъм на необходимостта от изхранване на семейството, ще осъзнаят грешката си. Решението не е просто да влязат нови хора, те влизаха и през последните години с конкурси. Въпросът е да се промени начинът на работа, заплащането, което да отговаря на една наистина много квалифицирана и отговорна работа. Едва тогава ще бъдат привлечени дълготрайно качествените кадри. А и не знам защо се смята, че дипломатите са само тези 30 и няколко посланици от списъка. Има поне още 200 млади и изключително професионални дипломати, абсолютно партийно необвързани, с огромен потенциал. Политиката в министерството и ниското заплащане ги прогонова всеки месец, за съжаление и на сегашното ръководство (аз съм един от тези млади хора, които избраха да се развиват по друг път точно по тези причини). Колкото до политическите назначения, те ще продължават и това е неизбежно, особено когато всичко е в ръцете на министъра, който все пак е представител на партия. И понеже питате защо стоят - старите стоят, защото друго не могат. По-младите по различни причини - идеализъм, възможност да изучат децата си в държави с качествено обучение, въпреки че за да го направят се [censored]гат на наистина уникални лишения. Това е истината и го казвам като човек, който го е преживял и може да даде точна оценка.
 
 
0 #3 Kuranov 2011-08-02 22:02
Има един неизпозван контингент от образовани българи,предста вители на стари български родове,за които дипломатическат а служба през тоталитарния период беше недостъпна.Една част са в чужбина,а някои от тези,които останаха в България имат реституция,така че материалния стимул не е най важния,още повече на младостта е присъщ идеализма,особе но когато имаш отговорност към род и Родина.Важното е,че министър Младенов разбива тоталитарните критерии в това министерство и то вече е отворено за тези,които отговарят на условията и няма да има партийни назначения.Определено смятам,че много младежи ще се върнат.Не смятам,че българите са окаяни и бедни,те просто не познават правилата в западните общества и затова правят грешки.
Какво искате да им предложат ?Пари?
Никой, никъде, нищо не предлага,ако не го заслужиш.
Ако са толкова зле българските дипломати защо хленчат и не искат да си отидат?
Ако са толкова ценни кадри, ще си намерят работа без да са под крилото на Партията Майка.
Когато конфискуваха имуществата на Стефан Груев,Дими Паница,Иван Станчов,Славчо Загоров и много други и те трябваше немили недраги да се скитат по света-ама се оправиха,защото имаха качества,възпит ание и бяха момчета от сой,ако разбирате какво искам да ви кажа,г-н Димов?
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов