|
Документи
Когато Политбюро на ЦК на БКП решава кой и как да бъде осъден ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 19 Февруари 2024 16:54

alt

 

При тоталитарната държава съдебната власт е проводник и изпълнител на решенията на партията и нейното висше ръководство и е поставена в пълна зависимост от него.

Desebg.com публикува онлайн един документ от архивите на ДС, който нагледно показва как е ставало това.

Документът представлява препис от секретно решение Б (секретните решения на Политбюро са обозначени с „Б“, а явните с „А“, б.а.) на Политбюро на ЦК на БКП от 15 февруари 1951 г.

По това време Политбюро се ръководи от Вълко Червенков – член на терористична група на компартията преди 9 септември 1944 г., а след това функционер на Коминтерна, съветски гражданин и агент на НКВД под псевдонима „Спартак“.

продължава>
 
Когато комунистическа върхушка реши да се „погрижи“ за националното осъзнаване на мохамеданите ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Февруари 2024 20:15

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ век комунистическата върхушка в лицето на Секретариата на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, е поставила конкретни задачи на държавните институции, като целта е да подобри работата по „националното самосъзнание“ на българските граждани, изповядващи мохамеданска вяра.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлай. Той представлява решение на Секретариата на ЦК на БКП за по-нататъшно подобряване на работата за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите с мохамеданска вяра.

Той е от 27 юли 1970 г. и с него се възлагат различни задачи на окръжните комитети на БКП в Смолян, Благоевград, Пазарджик, Кърджали, Ловеч, Пловдив, в които живеят помаци.

продължава>
 
Когато на свещениците им бе разрешено да участват в ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Декември 2023 14:08

alt

 

Със специално постановление през 1948 г. Министерският съвет с премиер комунистическия функционер Георги Димитров нарежда на Светия синод и Българската православна църква да отмени забраната си за активно участие на свещениците и други църковни служители в обществено-политическата организация Отечествен фронт и в „органите на народната власт“.

Това става ясно от документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на 29-то постановление на Министерския съвет от 17 септември 1948 г., взето в заседанието му на 17 септември 1948 г., протокол №134.

По това време БПЦ се ръководи от екзарх Стефан I, който се противопоставя на комунистическата власт да се намесва в църковните въпроси.

Тогава обаче е директно заплашен, че ако не се съобрази с нарежданията на комунистическото правителство ще бъде изпратен в СССР.

продължава>
 
Как ЦК на БКП е възпитавал членовете на партията в омраза към „враговете на народа“ и в доносничество ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Неделя, 05 Февруари 2023 15:30

alt

 

Централният комитет на Българската комунистическа партия е изискал от своите членове да бъдат безпределно предани към нея, задължил да бъдат доносници и е разпоредил в членовете на масовите и обществени организации да се възпитава чувството на омраза към враговете на народа.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Инструкция за повишаване бдителността на партията от октомври 1948 г. Тя е адресирана до околийските, градски и районните комитети на БКП и е изведена за подписване от секретаря на ЦК на БКП Трайчо Костов (по ирония още на следващата година същият е обявен за „враг на народа“, осъден на смърт и обесен).

В инструкцията се подчертава, че по призива на 16-я пленум на ЦК на БКП членовете на компартията трябва системно да се възпитават в „беззаветна преданост и вярност към партията… класова омраза на враговете на социализма“.

продължава>
 
Държавна сигурност въдворявала в концлагерите в грубо нарушение на законите и Конституцията ПДФ Е-мейл
Документи - Съдебна власт
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Ноември 2022 15:08

alt

 

Органите на МВР, в това число и Държавна сигурност за извършвали въдворяванията без съд и присъда в концлагери в грубо нарушение на законите и Конституцията на НРБ.

Такова заключение е направила Главна прокуратурата на НРБ през 1949 г. в подробно поверително писмо до тогавашния министър-председател Васил Коларов, препис от което desebg.com публикува онлайн.

Главна прокуратура е посочила, че в стремежа към укрепване на отечественофронтовския режим властта е изискала строго спазване на законността от всички държавни служители – от министъра до милиционер.

„Обаче някои от органите на министерството на вътрешните работи не взимат акт от директивите на правителствената декларация и решенията на Юлския пленум и допускат грубо нарушение на Конституцията и законите на страната“, е записано в изложението, подписано от тогавашния главен прокурор.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 118
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов