|
Документи
ДС е действала по план за тотално компрометиране на лагеристите, които са освободени от лагерите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Май 2024 12:10

alt

 

Репресивният апарат на БКП е действал по план, чиято цел е била да осъществи тотално компрометиране на хората, които са освобождавани от лагерите.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителни указания за изготвяне на план по лицата, които ще бъдат освободени от ТВО, а също така и на лидерите Николапетковиски, които се намират на свобода.

Документът е от август 1958 г. на структура на ДС в Окръжно управление на МВР – Коларовград (Шумен, б.а.), където е един от затворите в НРБ, в който са затваряни хора с политически присъди.

От него става ясно, че строго поверителните указания са спуснати преди да се извърши освобождаване на всички лагеристи от ТВО (по това време най-големият лагер за политически противници на БКП „Белене“ вече е събрал всички въдворени от останалите лагери в страната, б.а.).

продължава>
 
„Удръжките върху заплатите са големи и намаляват средствата за преживяване“ ПДФ Е-мейл
Документи - Други
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 29 Април 2024 15:23

alt

 

Още през 1945 г. работниците са вдигнали ръце от режима на Отечествения фронт, в който Българската работническа партия (комунисти) им е обещавала равенство и благоденствие.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com.

Той представлява писмо на работниците от акционерно дружество за памучни прежди „Цар Борис“ – Варна до Националния комитет на ОФ, министър-председателя, министъра на финансите, министъра на социалната политика, министъра на търговията и други институции от 19 април 1945 г.

Работниците протестират срещу високите удръжки върху трудовите възнаграждения.

„Удръжките върху получените суми са крайно големи и намаляват до голяма степен средствата за преживяване при голямото поскъпване на предметите от първа необходимост“, се посочва в писмото.

продължава>
 
Вълко Червенков в откровение: Какво е конституционното основание за задържане в ТВО? ПДФ Е-мейл
Документи - Политбюро
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Април 2024 16:11

alt

 

„Какво е конституционното основание за задържане в ТВО? В страната ни трябва да има пълен конституционен ред. Не могат да лежат в затвора хора неосъдени“.

Реторичният въпрос е зададен в момент на откровение от генералния секретар на БКП и министър-председател Вълко Червенков през юли 1953 г. в изказване по време на обсъждане в Политбюро на ЦК на БКП на доклад за помилванията през същата година на министъра на вътрешните работи Георги Цанков и Георги Дамянов – член на Политбюро и председател на Президиума на Народното събрание (помилванията тогава са ставали с решение на Президиума, б.а.).

продължава>
 
Когато комунистическа върхушка реши да се „погрижи“ за националното осъзнаване на мохамеданите ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Февруари 2024 20:15

alt

 

В началото на 70-те години на ХХ век комунистическата върхушка в лицето на Секретариата на ЦК на БКП, оглавяван от Тодор Живков, е поставила конкретни задачи на държавните институции, като целта е да подобри работата по „националното самосъзнание“ на българските граждани, изповядващи мохамеданска вяра.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлай. Той представлява решение на Секретариата на ЦК на БКП за по-нататъшно подобряване на работата за националното осъзнаване и патриотичното възпитание на българите с мохамеданска вяра.

Той е от 27 юли 1970 г. и с него се възлагат различни задачи на окръжните комитети на БКП в Смолян, Благоевград, Пазарджик, Кърджали, Ловеч, Пловдив, в които живеят помаци.

продължава>
 
Когато на свещениците им бе разрешено да участват в ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Декември 2023 14:08

alt

 

Със специално постановление през 1948 г. Министерският съвет с премиер комунистическия функционер Георги Димитров нарежда на Светия синод и Българската православна църква да отмени забраната си за активно участие на свещениците и други църковни служители в обществено-политическата организация Отечествен фронт и в „органите на народната власт“.

Това става ясно от документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на 29-то постановление на Министерския съвет от 17 септември 1948 г., взето в заседанието му на 17 септември 1948 г., протокол №134.

По това време БПЦ се ръководи от екзарх Стефан I, който се противопоставя на комунистическата власт да се намесва в църковните въпроси.

Тогава обаче е директно заплашен, че ако не се съобрази с нарежданията на комунистическото правителство ще бъде изпратен в СССР.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 121
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов