|
ЦК на БКП възпитава: Всеки член на партията трябва да донася и да има класова омраза към враговете на социализма ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Май 2018 22:13

alt
Още в началното на строителството на тоталитарния комунистически режим Централния комитет на Българската комунистическа партия е наложил на своите членове не само беззаветна преданост и подчинение в името на партията, но и възпитание в модела на доносничеството и омразата към всички онези, които властта е определила като „врагове на социализма”.

Това разкрива Инструкция №11618 на ЦК на БКП до околийските, градски и районни комитети на партията за повишаване на революционната бдителност от октомври 1948 г., която desebg.com публикува онлайн.

Копие от нея е изпратено и до МВР-ДС, което е съхранено в архивите на репресивния апарат на БКП, благодарение на което документът достига днес до нас.

В оригинал инструкцията е подписана за ЦК от Трайчо Костов, който само година по-късно се превръща в жертва след „лова на партийни врагове” в самата партия.

По призива на пленум на ЦК на БКП всяко едно партийно ръководство и низова организация трябва да поддържа „висока революционна бдителност” към „класовите врагове”, като се ръководят от определени от ЦК условия.

На първо място е поставено изискването за „системно и упорито възпитание на партийните кадри и членове в духа на беззаветна преданост и вярност към партията”, както и „класова омраза към враговете на социализма”.

Всеки член на партията е задължен да познава средата, в която живее и работи. „Всички заобикалящи го вражески елементи да бъдат поставени под наблюдение и за всяка тяхна противодържавна проява да донася на партийното ръководство и на най-близките органи на Държавна сигурност и Народната милиция”, е друго изискване, записано в партийната инструкция.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов