|
Когато БКП решава дали ДС може да разработва и арестува партийни членове ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Сряда, 06 Май 2020 19:38

alt

 

Да, имало е период по време на тоталитарния комунистически режим, когато това дали МВР-ДС е могло да разработва и разследва за извършени престъпления членове на Българската комунистическа партия се е решавало от самата партия.

Така на практика компартията е иззела функциите на полицията (тогава милиция), следствието и прокуратурата.

За това свидетелства партиен документ, който днес достига до нас благодарение на архивите на ДС.

Той представлява докладна записка до секретаря на ЦК на БКП Боян Българанов от завеждащият отдел „Административен” на ЦК Добри Терпешев. Записката е от юли 1956 г. и desebg.com я публикува онлайн.

През отдел „Административен” минават цялата кореспонденция на силовите министерства като МВР-ДС и МНО за решения от висшето партийно ръководство при тоталитарната комунистическа система. Боян Българанов пък е човекът, който в ЦК в този период е отговарял за силовите ведомства.

В записката се коментират предложения, направени от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков, направени с оглед на ХХ конгрес на КПСС и априлския пленум, на който е Тодор Живков е утвърден за първи секретар на БКП.

Това е времето, когато комунистическият режим в СССР намалява репресиите след смъртта на Сталин, а повеят на тази политика при Хрушчов достига и България.

Министър Цанков определя като неправилно органите на МВР-ДС да разработват партийни членове без знанието на самата партия.

Той предлага органите на МВР-ДС да докладват всички случаи за „вражеска и престъпна дейност” на партийни членове първо на партията.

Така например разработките на членове на партията за „контрареволюционна и друга антинародна остра вражеска дейност да се водят само след писмено съгласие на първия секретар на съответния окръжен партиен комитет, а за криминална [дейност] и на околийския [партиен] секретар”, е предложението на министър Цанков.

При арестуване на държавни и обществени деятели, които не са партийни членове, но са номенклатура на партийни комитети, въпросът да се съгласува с ЦК.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов