|
Телефоните на властта при БКП можело да се подслушват с обикновена апаратура ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Петък, 30 Юли 2021 20:38

alt

 

Телефонните разговори по радиорелейните или високочестотни линии на тоталитарната власт на БКП до средата на 60-те години на ХХ век са могли да бъдат да бъдат подслушване с обикновена апаратура, както от вътре в страната, така и извън нея.

Това са констатирали министрите на транспорта и съобщенията, на народната отбрана и на вътрешните работи в доклад до ЦК на БКП през 1965 г.

Този проблем, както и причините за него са описани в докладна записка относно: Отразяване възможностите на капиталистическото разузнаване да се добере до държавни тайни чрез нашите съобщителни средства.

Документът е адресиран до ЦК на БКП от завеждащите да отделите „Административен“ и „Транспорт и съобщения“, който desebg.com публикува онлайн.

Оказало се, че към стълбовите трасета на Министерството на транспорта и съобщенията, които отивали в чужбина, са се прикачили и линиите на Министерството на народната отбрана и МВР-ДС.

Направен е изводът, че да се отстрани проблемът е трябвало да се работи активно до 1968 г. по кабелизиране на някои от по-големите градове, отделяне на телефонните линии на ЦК на БКП, на Министерския съвет, Президиума на Народното събрание, МНО, МВР и Министерството на външната търговия.

Изпълнението на всички препоръки възлизало на 6 млн. лв.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и опазването на държавната тайна 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов