|
За първи път онлайн: Второто тайно предложение на ЦК на БКП за всестранно интегриране със СССР ПДФ Е-мейл
Документи - ЦК на БКП
Написано от Христо Христов   
Сряда, 30 Май 2012 19:44

Сайтът desebg.com публикува за първи път онлайн стенограмата от пленума на ЦК на БКП от 1973 г., когато повторно комунистическата върхушка предлага пълно обвързване на България със Съветския съюз.

Както през 1963 г. Тодор Живков предлага на Никита Хрушчов България да се слее със СССР, така той прилага същата хватка 10 години по-късно по времето на Леонид Брежнев.

Въпросът за пълното интегриране на България със Съветския съюз е поставен с нова сила от висшето партийно ръководство на БКП през юли 1973 г. Тогава на пленума на ЦК на БКП е приета държавна стратегия под заглавието „Основни насоки за развитието на всестранното сътрудничество със СССР в етапа на изграждането на развито социалистическо общество в НРБ”.

Главните направления са:

.

 

качествено ново съдържание на сътрудничеството на НРБ със СССР в етапа на изграждане на развитото социалистическо обществото; сътрудничество и интеграция в областта на икономиката; в областта на обществено-политическите и междудържавните отношения.

Тук влиза задължение към МВнР да разработва заедно с външното министерство на СССР планове за общи действия, а МВР „да развива своята дейност по въпросите на защита на социалистическите завоевания от посегателствата на враговете на социализма в тясно сътрудничество с КГБ и МВР на Съветския съюз”.

Следващото направление е сътрудничество в областта на културата – „Художествено-творческият живот у нас все повече ще се приобщава към процесите, които се извършват в разностранния културно-творчески живот в Съветския съюз”. Основна задача е  възпитание на трудещите се и младежта в духа на по-нататъшно всестранно сътрудничество между  НРБ и СССР.

Както и решението от 1963 г., и този документ остава в неведение от обществото. „Очевидно не е целесъобразно да се публикува документът, който беше изнесен пред настоящия пленум на ЦК. Не е целесъобразно също така да се представи в този вид на цялата партия. Не бива такъв документ да попада в западните вражески централи, защото ще има да го навиват две години”, аргументира се Живков.

При посещението на Леонид Брежнев в България през септември същата година българският генерален секретар на партията се договаря да се пази в тайна приобщаването на България към СССР по всички направления и всички сфери от обществено-политическия живот: „Ние се споразумяхме със съветските другари да не разгласяваме широко нито документа, приет от юлския пленум, нито нашата съвместна договореност с КПСС да действаме в това направление”.

По този начин Тодор Живков още веднъж разсейва всякакви съмнения в Кремъл, че на България й е необходим друг политически наместник. Той вече е усвоил правилото, че собственото му политическо дълголетие зависи от близостта до Москва. Така България става заложник на пъпната връзка между него и Съветския съюз, която му гарантира властта.

В част 1 от стенограмата е включено доклада на Тодор Живков (24-29 стр.) за отношенията със СССР.

 

 

Премини към част 2 от стенограмата - оттук.

Премини към предложението от 1963 г. - оттук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов