|
Как БКП се грижи за офицерите от МВР, КДС и БНА след пенсиониране ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Април 2020 16:07

alt

 

Комунистическият режим е полагал специални грижи за офицерите от МВР, Държавна сигурност и БНА (армията) след освобождаването им от служба, предоставяйки им редица привилегии.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява решение на Секретариата на ЦК на БКП от януари 1967 г. за подготовката, възпитанието и битовото устройване на офицерите от запаса.

Секретариатът е ръководен орган към Централния комитет на комунистическата партия и се ръководи от първия секретар Тодор Живков.

 Решението за подобряване на политико-възпитателната работа със запасните офицери е взето още през 1964 г. от Секретариата, но три години по-късно партийният орган набелязва конкретни мерки.

Една от тях е създаването на специални комисии към окръжните, градските и районните народни съвети, които да се занимават с запасните офицери.

Комисиите са задължени да водят на щат уволнените офицери от армията, КДС и МВР при съкращаване, реорганизация или болест, които са назначени на неподходяща работа, живеят в неудобни квартири и да положат грижи за тяхното настаняване.

МНО, МВР и КДС са задължени да беседват с офицерите не по-късно от 6 месеца и да изпращат всички необходими документи към народните съвети за трудоустрояването им.

До 3 месеца народните съвети е трябвало да осигурят подходящата работа на излезлите в запас офицери.

Позволено е някои от офицерите да дослужват, които са имали не по-малко от 13 години в армията, МВР и КДС или 18 години в милицията.

Разрешено е офицерите да бъдат приемани във ВУЗ без конкурсен изпит с изключение на висшите учебни заведения по изкуствата.

На записалите ВУЗ да се отпускат стипендии е следващата привилегия, която офицерите от запаса са получили при комунистическия режим.

Офицерите пенсионери са получавали и пълни пенсии, ако са работили в отрасли, където това е било ограничено.

Секретариатът на ЦК е заповядал да се издирят всички партизански командири, за да получат по-високо офицерско звание, а оттам и достъп до гореизброените привилегии.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов