|
Комунистическият режим поискал от Москва помощ за обучението на гранични войски ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Май 2020 18:47

alt

 

БКП е поискала помощ от режима в СССР за обучение на ръководните кадри в гранични войски още в началото на установяването на тоталитарната система от съветски тип в България.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично поверително писмо до Секретариата на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи, по това време Антон Югов, от юли 1949 г.

В него е предложено да се помоли съветското правителство да информира комунистическата власт в България какви са възможностите за изпращане на младши и старши гранични офицерски кадри за обучение в съветски гранични школи.

Освен това комунистическото ръководство е искало разрешение офицери от България, които са се обучавали в съветските военни академии след завършването им да изкарат двумесечна школа за в съответните съветски школи по граничните въпроси.

Предложено е да се поиска съветската страна да изпрати двама офицери, които да бъдат съветници към щаба на гранични войски.

На следващо място е посочено искането за изпращане на българската делегация, която на място да се запознае с особеностите на границите при равнинна, планинска и морска област, както и да се съдейства за изготвянето на устав за граничната служба. Накрая е предложено да се поиска по лининия на политическото управление съветска литература за подвизите на съветските граничари.

Предложението е направено от Югов няколко дни преди да бъде сменен като вътрешен министър от Руси Христозов.

Затова на документа има санкция от комунистическият лидер Вълко Червенков, който се е разпоредил на Христозов да се отправи такава молба до съветското правителство.

Документът е включен в сборника  „Държавна сигурност и гранични войски”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов