|
БРП (комунисти): Да се обезглавят другите партии! ПДФ Е-мейл
Документи - Секретариат на ЦК
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Декември 2021 18:53

alt

 

Българската работническа партия (комунисти) е работила целенасочено за ликвидиране на останалите политически партии в страната още в началното ѝ участие във властта в правителствата на Отечествения фронт след 9 септември 1944 г.

За това свидетелства документ, съхранен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява препис на окръжно на компартията от 1946 г. (по това време тя функционира под името БРП (комунисти), б.а.), в което е наредено как да действат партийните организации, за да се направи „всичко възможно да възпрепятстват да не се създават групи на други партийни групировки“.

Една от задачите е да се пречи за разрастването на конкурентната социалдемократическа партия, а там където тя няма организации да не се позволява да се създават такива.

„Да се обезглавят организациите на другите партии и да не им се позволява да живеят свободен организационен живот“, е следващата заповед.

Дадено е указание за бързото разрастване на БРП (к), която към 9 септември 1944 г. не е такава масова партия, каквато става след като унищожава по съветски образец останалите партии и установява тоталитарен режим, в който партийните членове, особено върхушката са обсипани с привилегии.

На последно място е наредено да не се дава възможност другите партии да живеят свободно и да им се пречи да влизат в ОФ.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов