|
МВР
Съвети за обезвреждане на враждебните елементи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 14 Септември 2021 16:44

alt

 

Политбюро на ЦК на БКП е свело на Държавна сигурност за обезвреждане на т. нар. враждебни елементи – хора, които тоталитарният комунистически режим възприема като недоброжелатели или врагове.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява съвети на МВР-ДС по реализиране указанията на ПБ на ЦК на БКП за обезвреждане враждебните елементи, противодействащи на мероприятията на партията и народната власт.

Документът е издаден преди юни 1951 г., по това време начело на компартията и държавата е Вълко Червенков, утвърдил култа към личността по Сталински образец в България.

продължава>
 
Радио „Горянин“: Българи, на съпротива срещу комунистическия режим! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 06 Септември 2021 13:12

alt

 

За въоръжена борба срещу насилственото отнемане на земята от БКП е призовавала българите радиостанцията на едноименното антикомунистическо съпротивително движение в средата на 50-те години на миналия век.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Подривната дейност на радиостанция „Горянин“ срещу нашата страна от 1956 г.

Въпреки че ДС не разполага с никакви доказателства, тя твърди, че радиостанцията, която функционира в периода (1949-1962), е създадена от американското разузнаване (до края на излъчването ѝ ДС не може да установи откъде точно предава тя, освен, че е от територията на Гърция, б.а.).

продължава>
 
Как КДС повиши културата и бдителността на служителите на граничните пунктове ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Септември 2021 12:23

alt

 

Държавна сигурност е спуснала изискване към служите на конторлно-пропускателните пунктове (КПП) по границите на НРБ да подобрят своята култура при обслужването на чужденци, а също така и да заострят своята бдителност.

В строго секретен „Обзор на дейността на служителите от КПП в работата с чужденците“, който desebg.com публикува онлайн, Комитетът за Държавна сигурност, функционирал  през втората половина на 60-те години на ХХ век, е направил преглед на дейността на служителите на КПП.

В документа, подписан от един от заместниците на началника на Второ управление на ДС (контраразузнаването), са изброени пропуски, грешки и нарушения при обработката на документите на чуждестранни туристи и транзитно преминаващи граждани през КПП на страната.

продължава>
 
ДС брои западните туристи по морето: Западногерманци, французи, шведи… ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Септември 2021 15:17

alt

 

През втората половина на 60-те години на ХХ век Южното Черноморие и по-специално курортният комплекс „Слънчев бряг“ са били предпочитано място за чуждестранните туристи.

Това става ясно от документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка за броя на туристите – граждани на капиталистическите страни, временно пребивавали в Бургаски окръг от 1 януари до 31 декември 1967 г.

В нея са представени статистически данни за посочената година на западните туристи в Бургаско. Според ДС, която е водила статистиката, през 1967 г. общия брой на чужденците е 50 525 души.

продължава>
 
Държавна сигурност се самобичува: Незадоволителна е работата ни по селячеството ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Септември 2021 10:05

alt

 

В разгара на насилственото отнемане на земята в България от собствениците ѝ за изграждане на ТКЗС по съветски образец репресивната машина на БКП в лицето на Държавна сигурност се е самобичувала за слабите резултати в работата си срещу хората на село, които комунистическият режим определя като „селячество“.

Това се разбира от документ на Държавна сигурност, съхранен в архива на Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка за състоянието на работата и допуснатите слабости, грешки и неразбирания от окръжните управления на ДС в страната.

Той е от пролетта на 1950 г. и е на структурата в ДС, отговаряща за преследване на враговете на село.

 В него са изложена информация за положение в окръзите в страната по линия на българското село.

За Видински окръг се посочва, че в данните на ДС не се дава ясна представа за класовата борба в селото и „формите на действие на този кулашко-капиталистически елемент“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 149
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов