|
МВР
„На всички е известно трагичното положение на работниците по заводи и ТКЗС“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 14 Април 2024 17:07

alt

 

Работниците по време на комунистическия режим изобщо не са си мълчали и са протестирали против ниските заплати и условия на труд, но цензурата на тоталитарното управление на БКП не е позволявало недоволството им да стане известно на по-широки слоеве на обществото.

Това става ясно от множество документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява информация На Трето управление на ДС за борба срещу контрареволюцията до ръководството на МВР за по-характерни вражески прояви и изказвания от април 1956 г. (документът е публикуван частично от Комисията по досиетата, б.а.).

В публикуваната част се съобщава за писмо на работници, изпратено до заводския профкомитет при държавния машиностроителен завод „Г. Димитров“ – Русе, с копие до ЦС на профсъюзите, с искания за по-добри социални и финансови условия на труд.

продължава>
 
Освобождаване на „трудещи се елементи“ от ТВО ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 13 Април 2024 20:46

alt

 

През 1951 г. в разгара на селските бунтове в страната срещу насилственото отнемане на земята и вкарването в ТКЗС лагерите „Белене“ и в Ножарево, Разградско, са били препълнени от селски стопани, които са се обявили против партийната политика, с която по подобие на СССР са създавани трудово-кооперативни земеделски стопанства, придружени с терор и репресии.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява Предложение относно: Освобождаване от ТВО на трудещи се елементи.

Документът е адресиран до ЦК на БКП и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков на 10 август 2024 г.

От съдържанието му се разбира, че в лагерите „Белене“ и „Ножарево“ са въдворени бивши активни николепетковисти и членове на нелегални земеделски организации, създадени след разтуряне на опозиционната партия БЗНС с лидер Никола Петков, както и представители на буржоазните партии.

продължава>
 
Държавна сигурност провеждала и военни дезинформации ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Април 2024 17:45

alt

 

Държавна сигурност е провеждала и военни дезинформации с цел да въведе в заблуждение Запада.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен план за работата по направление „Военна дезинформация“ при служба „Б“, от VI на Първо управление на ДС (разузнаването, от 1969 г. Първо главно управление).

Документът е от 1965 г. и хвърля светлина върху плановете на разузнавателното управление в Държавна сигурност, свързани с дезинформационните мероприятия във военната област.

В плана фигурира предложение до Генералния щаб за запазване в тайна наличието, организацията и местостоянките на самолетите МИГ-21 и танковете Т-55.

Също така е предвидено да бъдат създадени две лъжливи оперативни позиции за наличие на ракетен обект с цел отклоняване на вниманието на противника от действителните оперативни позиции на ракетни обекти.

продължава>
 
ДС: Хората в село Белене ще станат още по-големи врагове, като сега им вземем острова за лагер ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Април 2024 13:06

alt

 

През 1949 г. Държавна сигурност е прогнозирала проблеми с жителите на село Белене (от 1964 г. град), Свищовско, при създаването на лагера на остров Персин.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад до директора на народната милиция от подп. Тодор Миленков – началник отдел ТВО и майор Петко Григоров – началник отделение Стоево при Униформен отдел от пролетта на 1949 г.

Тогава с поверително правителствено постановление на МВР-ДС са предадени островите на река Дунав край Белене, като на най-големия от тях – Персин – с цел там да създаде трудов лагер за политическите противници на режима.

ДС посочва, че островът се намира точно срещу селото, в което има 1400 домакинства със 7500 жители.

Държавна сигурност също така подчертава, че в католическото селище на последните избори са гласували 60% от хората, от които 25% - против ОФ „или общо взето повече от 50% от селяните са врагове на ОФ“.

ДС отбелязва, че партийната организация е с „около 200 члена, която няма особено влияние“.

продължава>
 
Задачите на ДС на изборите 1946: Да узнаем плановете на другите партии без БРП (комунисти) ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 06 Април 2024 18:01

alt

 

Основната задача на репресивния орган на Българската работническа партия (комунисти, от 1848 г. БКП) – Държавна сигурност на изборите през есента на 1946 г. за VI Велико Народно събрание е била „абсолютно необходимо да се узнаят навреме и точно плановете и замислите на отечественофронтовските партии и опозиционните групировки“.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява окръжно до всички началници на отделения и служби в Държавна сигурност относно: Задачите на ДС в изборите за ВНС.

Документът е от 27 септември 1946 г., месец преди парламентарния вот същата година, като е подписан от тогавашния начални на отдел „ДС“ към Дирекцията на народната милиция Димо Дичев, изпечен комунистически функционер с нелегална дейност преди 9 септември 1944 г. и завършил Международната ленинска школа в Москва.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 195
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов