|
МВР
Вражески контингент на ДС 1956 г.: Бивша земеделска опозиция, кулаци, капиталисти, буржоа, духовенство ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 26 Януари 2020 19:06

alt

 

През 1956 г., когато Тодор Живков е утвърден за първи секретар на БКП, т. нар. вражески контингент на комунистическия режим е наброявал малко над 48 000 души.

Това разкриват статистически данни на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн. Те достигат днес до нас благодарение на съхраняваните от Комисията по досиетата архиви на репресивния апарат на комунистическата партия.

Статистиката е на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията, което съществува в структурата на Държавна сигурност между 1952-1961 г. и се занимава само с преследването и разработването на политическите противници в различните сектори на обществото.

продължава>
 
Жителите на Корница: С бой, насилия и тормоз ни сменяха имената ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 19 Януари 2020 18:08

alt

 

Двадесет и три дни преди комунистическият режим да влезе през март 1973 г. в Гоцеделчевското село Корница и с кърваво насилие да проведе акция за смяна на мюсюлманските им имена, жителите на селото са отправили писмо до тогавашния министър на просветата.

Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява жалба от именото на мохамеданите от Корница до просветния министър, в която те излагат факти за нарушението на учебния процес с опита на местната власт да смени имената на учениците в училище.

Родителите посочват, че от 23 януари 1973 г. около 400 деца са прекратили учебните занятия, след като станало ясно, че в учебните часове пред тях да изнасяна агитация за смяната на имената им.

продължава>
 
Терорът на БКП срещу българското офицерство: Над 500 офицери осъдени от „народния съд”, над 2500 на отчет в ДС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 18 Януари 2020 19:39

alt

 

Комунистическият терор срещу българското офицерство след 9 септември 1944 г. има точно изражение в цифри – над 500 офицери са осъдени от противоконституционния „народен съд”, а над 2537 офицери са взети на различен отчет в Държавна сигурност, като 702 са „репресирани от народната власт”.

Това разкрива един от документите в архивите на ДС по линия на „царски офицери”, както я е водил репресивния апарат на компартията.

Той представлява строго секретна справка за състоянието на агентурно-оперативната работа по линия на „царски офицери” на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията от 1958 г., който документ desebg.com публикува онлайн.

В него се съдържат горепосочените две цифри на осъдените по „народния съд” и на  разработваните от ДС. В тях не влизат чистките с уволненията в армията по политически причини.

Прави впечатление, че от общия брой на установените царски офицери 6230 повече от една трета са заведени на разработки (2537), като значителната част от разработките са общи наблюдателни дела.

продължава>
 
ДС подслушва комунистически функционер, той разказва вицове: БКП нарежда, а народът, ако не слуша – яде бой ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Януари 2020 18:23

alt

 

ДС подслушва комунистически функционер, той разказва вицове: БКП нарежда, а народът, ако не слуша – яде бой

Държавна сигурност е имала задача да следи и подслушва висши функционери на комунистическата партия, които по различни причини са били изключени от БКП.

В повечето случаи ДС е установявала, че тези лица са „хулили” партийните ръководители и са критикували линията на партията, или са разказвали вицове за властта, на която са служили.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ, който нагледно показва това.

Той представлява препис на справка на ДС за някои по-важни конкретни факти от антипартийната дейност на Добри Терпешев.

Документът е от 1961 г. и е подписан от началника на 01 отдел на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията.

продължава>
 
Как се „изпълнява” плана при соца ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 16 Януари 2020 21:00

alt

 

В архивите на ДС се крият документи, показващи злоупотреби при различни производства в името на „изпълнението на плана”, които са били скривани от обществото, за да не повлияят на пропагандата, промиваща съзнанието на хората за високи резултати по пътя на социализма.

Сайтът desebg.com публикува онлайн един такъв документ, който разкрива установени нередности в работата на рудник „Качулка” – Сливен през 1973 г.

Той представлява секретна справка относно: Изяснен сигнал за извращения при изпълнение на производствения план от ръководството на рудник „Качулка”.

Подписан е от началника на икономическо отделение при ДС. От документа става ясно, че, рудникът е изоставал с плана с около 1200 тона.

Ръководството на държавното металургично предприятие „Балканбас”, под чиято шапка е бил рудникът, е наредил на неговите ръководители да направян всичко възможно планът да бъде изпълнен.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 98
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов