|
МВР
Когато Политбюро на БКП решава кой и как да бъде съден ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 31 Май 2020 19:32

alt

 

В един от най-мрачните периоди на тоталитарното управление на Българската комунистическа партия върхушката в компартията – Политбюро – е решавала кой и как да бъде осъден.

За това свидетелства препис на решение на Политбюро на ЦК на БКП от 15 февруари 1951 г., с което се „постановява” как да се подходи по следствието срещу група арестувани високопоставени членове на партията, обвинени в „трайчокостовския заговор”.

Преписът от документа е запазен в архивите на ДС, откъдето desebg.com го публикува онлайн.

По това време начело на БКП и комунистическото правителство Вълко Червенков (подписал документа), към който тоталитарната диктатура е изградила култ подобно на Сталин в СССР.

Той има богато минало на терорист в нелегалните терористични групи на компартията през 20-те години, а след това е съветски агент в Коминтерна (женен за сестрата на друг виден коминтерновец Георги Димитров).

продължава>
 
Ауу! ДС се уплашила, че може роднини на „изменници” да купуват с валута имоти и коли от Кореком ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 28 Май 2020 19:22

alt

 

Репресивният апарат на БКП – Държавна сигурност – е поискал спешно да се ревизира позиция на Комитета за стопанска координация към Министерския съвет, с което в края на 1970 г.  са допълнени някои решения на комунистическия кабинет, отнасящи се до мерки за подобряване на дейността на Кореком (верига от безмитни магазини, в които по време на тоталитарното управление на компартията е възможно да се пазарува с валута).

Причината за ревизията е, че с промените се създавало възможност бегълците зад граница да се възползват и да превеждат валута на своите близки в България под формата на дарение и да се закупуват имоти, жилища или автомобили от Кореком.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява писмо до министъра на вътрешните работи от началника на Секретариата на МВР-ДС.

продължава>
 
Радио „Горянин” започвало с марша „Един завет” и завършвало с химна „Шуми Марица” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Май 2020 20:03

alt

 

Антикомунистическата радиостанция „Горянин” (1949-1962) е започвала своите всекидневни емисии с марша „Един завет” и е завършвала с химна „Шуми Марица”.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Радиостанция „Горянин” от 1957 г., изпратена до ръководството на МВР-ДС.

„Един завет” и „Шуми Марица” са свързани с високо патриотичното чувство на българите до попадането на страната под съветска окупация и идването на власт на комунистическата партия през 1944 г.

„Един завет” е един от най-известните български военни маршове (по стихотворението на Иван Йончев от 1915 г. и музика на капелмайстор Георги Шагунов от 1919 г.), познат и като „Заветът на дедите ни”.

продължава>
 
Още при тоталитарното управление на БКП: Корупция и нагласени мачове ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Май 2020 10:45

alt

 

Държавна сигурност е получавала информация по агентурен път за корупцията и уговорените мачове в българския футбол, но не е давала публична гласност на тези отрицателни тенденции.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно агентурно сведение относно: Нарушения в Българската футболна федерация и нейния председател Димитър Николов.

Документът е от 1984 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, което е следяло и процесите в спорта.

В него агент на Шесто управление донася за голям читателски отзив от цялата страна в един от тогавашните вестници на статия, посветена на завършилото футболно първенство.

В редакцията са получени над 1500 читателски писма с критичен дух, писани от възрастни хора, които са следели футбола в България, като основната тема в тях е била корупцията във футбола и нагласените мачове.

продължава>
 
В чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите се плаща, за да играят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Май 2020 21:47

alt

 

„В чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите се плаща, за да играят”. Тази максима, направена през 60-те години от чешко-австрийския футболен треньор на „Левски” и българския национален отбор Рудолф Витлачил, е припомнена в строго секретно агентурно сведение до Държавна сигурност, описващо състоянието на българския футбол в залеза на тоталитарния комунистически режим, което desebg.com публикува онлайн.

Донесението е на агент на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „ДОБРОМИР” и е от месец септември 1984 г.

То се отнася до „Необосновано увеличение (двойно) на премирането на националния отбол по футбол”.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 107
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов