|
МВР
Да избягаш от ГДР през Слънчев бряг ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Май 2022 15:33

alt

 

Стотици са опитите за бягство на източногерманци от комунистическия режим в ГДР, използвайки България под претекст на туристи.

Архивите на Държавна сигурност за запазили документални свидетелства с описанията на различни случаи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява опит да се избяга от ГДР след почивка на курорта Слънчев бряг на българското Черноморие.

Опитът за бягство е документиран в строго секретна справка относно: Подготовка за бягство на Ерика Бене – ГДР, почивала през 1964 г. на Слънчев бряг.

продължава>
 
„Едни са по затворите, други по ТВО, трети изселени“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 18 Май 2022 18:19

alt

 

След ареста и осъждането на смърт на лидера на обединената политическа опозиция Никола Петков през 1947 г. и разтуряне на опозиционния БЗНС комунистическият режим не е изселил от София около 200 семейства на николепетковисти.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка за броя на изселените николапетковисти от София и характерни вражески изказвания. Документът е на Държавна сигурност от 1949 г.

Изселените близо 200 семейства са на бивши членове на Постоянното присъствие на БЗНС „Никола Петков“, градски и районни ръководства, а също така и на по-активните членове на разтурената опозиционна земеделска партия.

продължава>
 
„Те носят дълги бради и коси“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Май 2022 15:52

alt

 

„Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и ходят по улиците, парковете и другите общодостъпни места с крайно неприлично облекло“.

Така министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов описва младежите, последователи на хипи културата в България по време на тоталитарното управление на БКП.

През 1973 г. той издава секретна телеграма до началниците на поделения в МВР-ДС, която desebg.com публикува онлайн, с нареждане за предприемане на конкретни мерки срещу „допуснатите модни увлечения“.

продължава>
 
ДС: Положението в Марица-Изток е много тежко ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 10 Май 2022 14:38

alt

 

През първата половина на 70-те години на ХХ век агентурата на Държавна сигурност е докладвала, че положението в рудниците на Марица-Изток е „много тежко“.

Това става от строго секретно агентурно сведение относно: Състоянието на въглищното стопанство в Марица-Изток и блок №1 в Бобов дол.

Документът е от 1973 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС и desebg.com го публикува онлайн.

В него агент под псевдоним „Виктор“ излага информацията за тежкото състояние в Марица-Изток, позовавайки се на данни, които е получил в разговор с главния геолог на дирекцията на мините в Раднево.

продължава>
 
Не Англия, но и Господ не може да спаси Никола Петков ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Май 2022 19:20

alt

 

„Не Англия, но и Господ не може да спаси Никола Петков от справедлива народна присъда. Затворът е най-подходящото място за такива като Никола Петков – предатели! Крайно време бе да се обузданият тези гадове“.

Това са част от коментарите в средите на интелигенцията сред ареста на лидера на опозицията Никола Петков и касирането на избора на 23 народни представители от опозиционния БЗНС през юни 1947 г.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад на Стефан Василев, началник група в ДС за отношението на интелигентските среди по арестуването на Никола Петков и оставките на 23-та депутати.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 161
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов