|
МВР
ДС заличава надписи „Долу ЦК на БКП”, „Долу Т. Живков” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 20 Октомври 2019 21:10

alt
Масовата анонимна съпротива срещу тоталитарния комунистически режим е създавала сериозни проблеми на репресивния апарат на БКП.

В  Държавна сигурност не само е съществувала структура, чиято задача и да разкрива авторите на анонимните материали, разпространявани в периода 1944-1989 г. срещу управлението на БКП, но и в някои случаи ДС е заличавала компрометиращи срещу режима надписи.

Това разкрива документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно специално съобщение на началника на Софийско градско управление на МВР-ДС относно: Намерени надписи с вражеско съдържание.

Въпросните надписи гласят: „Долу ЦК на БКП”, „Долу Т. Живков” и са открити във фоайето на кооп-ресторант на ул. „Позитано” в столицата от дежурен офицер от УБО-КАТ.

продължава>
 
Войници обезоръжили цяла застава и избягали на Запада, Политбюро на БКП изселва семействата им ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 20:37

alt
През 1950 г. войници на служба в Гранични войски за обезоръжили цяла гранична застава и са избягали на Запада. Случаят е бил толкова скандален, че предизвиква заседание на Политбюро на ЦК на БКП начело с Вълко Червенков предприема драстични мерки срещу близките на младежите, избрали свободата пред живота в комунистическия режим.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретен „Б” протокол на Политбюро на ЦК на БКП от 7 септември 1950 г. с решение във връзка с обезоръжаването на 14-та линейна застава от 1-ви граничен сектор.

От него се разбира, че Политбюро нарежда да се осъдят „изменниците за дезертьорство и бандитизъм, като се накажат най-строго”.

продължава>
 
ДС внедрила стотици агенти в средните и висши училища ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Октомври 2019 10:29

alt
Още през втората половина на 40-те години на Държавна сигурност е успяла да внедри стотици агенти в образователния сектор, като най-много те са били в средните и висши учебни заведения.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява Приложение към годишния отчетен доклад на отделение „В” на ДС от септември 1947 г., отнасящо се за разположение на агентурния апарат и организационното състояние на отделението.

По това време отделение „В” на ДС отговаря за няколкото направления като образование, интелигенция, духовенство и държавен апарат и приема част от агентурната мрежа по тях на отделение „А” (политическо разузнаване).

продължава>
 
Държавна сигурност изселва Атанас Буров от София като враг на руския болшевизъм и ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 30 Септември 2019 20:47

alt
През 1947 г. Държавна сигурност изселва от София големият финансист и политик от Народната партия Атанас Буров.

Основанието за това са, че той е определен като „отявлен враг на ОФ” и „враг на руския болшевизъм”.

Това става ясно от документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт до началника на отдел I при Дирекция Държавна сигурност през октомври 1947 г. от началника на IV група на отделение „А”, което се занимава по това време с политическото разузнаване на партиите в България.

 В документа ДС описва политическата кариера и обществено влияние на Буров. Подчертано е, че е осъден след 9 септември 1944 г. (от „народния съд”) като министър без портфейл в правителството на Муравиев (2-8 септември 1944 г.) на една година затвор.

продължава>
 
Министър до Червенков: Българската народна армия не е добре обучена, организирана и осигурена сила ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 31 Август 2019 19:26

alt
„Армия като добре организирана сила, добре обучена, политически възпитана и осигурена с мобилизационни запаси засега още няма у нас”.

Това е докладвал министърът на вътрешните работи ген. Георги Цанков до министър-председателя и лидер на БКП Вълко Червенков през 1952 г.

Строго поверителната му докладна записка относно: Недостатъците в състоянието на Народната армия е от месец юли 1952 г. и достига до нас благодарение на архивите на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува документа онлайн, който по същество съдържа убийствена критика за Българската народна армия (БНА) в годините на тоталитарното управление на БКП.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 94
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов