|
МВР
Комунистическият режим впрегнал и пожарната за охрана на първите свободни избори през 1990 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 07 Юни 2021 17:49

alt

 

Броени дни преди първите свободни избори на 10 юни 1990 г. срутилата се комунистическа система в НРБ е впрегнала и противопожарната охрана за осигуряването на сигурността на вота.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява заповед относно: Необходимост от привличане на допълнителни сили и средства за охрана на обществения ред.

Заповедта е на тогавашния зам.-министър на вътрешните работи Стоян Стоянов и е изпратена под формата на телеграма на 6 юни 1990 г. до Националната служба за защита на конституцията (правоприемникът на Второ главно управление на ДС, контраразузнаването), Дирекцията на народната милиция и всички РДВР-та в страната.

продължава>
 
Държавна сигурност срещу дългите коси и брадите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Май 2021 20:57

alt

 

Още в края на 50-те години на ХХ век тоталитарният комунистически режим предприема акция срещу младите хора в България, които се опитват да се обличат, подражавайки на тогавашната западна мода („акцията срещу хулиганите“), а в началото на 70-те години репресивният апарат на БКП предприема други мерки срещу младежите с дълги коси и бради и такива, които се обличат „екстравагантно“.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна телеграма на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов до началниците на поделенията на МВР от 1973 г.

В нея е посочено, че „напоследък се увеличават гражданите, особено младежите, които се увличат по някои крайности на модата, несъвместими със здравия вкус и морал на нашия народ“.

продължава>
 
ДС следяла Клуба за гласност и след 10 ноември 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Май 2021 16:53

alt

 

Репресивният апарат на БКП е следял активистите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и след 10 ноември 1989 г., когато дългогодишният генерален секретар на компартията Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта под съветски натиск.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Замисли и намерения за бъдеща дейност на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България.

Справката е от 5 декември 1989 г. и е на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Танев.

Отпечатана е в два екземпляра, като първият е адресиран до новия генерален секретар на БКП Петър Младенов (вторият екземпляр остава в МВР-ДС, б.а.), а след това е размножена още два екземпляра – за тогавашния министър-председател Георги Атанасов и за още една ключова фигура в компартията Андрей Луканов, който два месеца по-късно е избран  за премиер.

продължава>
 
КГБ учил Държавна сигурност как да следи чуждите туристи ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Май 2021 22:04

alt

 

Държавна сигурност е използвала опита и практиката на съветския КГБ как да следи и разработва чуждестранните туристи.

Това разкрива документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна докладна записка относно: Беседите със съветските другари по организацията на агентурно-оперативната работа по туризма.

Документът е на отдела във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), който отговаря за разработването на туризма от 1969 г.

От него става ясно, че представители на отдела са били командировани за запознаване със съветския опит по разработването на туристическия канал.

Офицерите от ДС са се запознала с организацията на оперативната работа на КГБ.

Тя е включвала броя на агентите, които всеки оперативен работник е ръководил, подборът по вербуването им и насочването им.

Като особеност в работата на КГБ по туризма ДС отчита прехвърлянето на обектите от линейните оперативни работници към конкретни офицери разработчици.

продължава>
 
Масови селски бунтове срещу режима на БКП: Защо ни взехте хляба ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 17 Май 2021 14:59

alt

В началото на  50-те години на ХХ век насилственото отнемане на земята, предприето от тоталитарния комунистически режим, е предизвикало масови селски бунтове, като най-многобройните от тях са в Североизточна България.

Това разкриват множество документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка относно: Даване на организиран отпор от страна на класовия враг, изразяващ се в селски вълнения по време на кампанията по прибиране на държавните зърнодоставки и е от 1950 г.

В него са изброени редица примери на съпротива срещу комунистическия режим.

Един от тях в с. Бърдарски геран, Белослатинско, където начело с местния свещеник и двама от заможните селяни (по съветски пример режимът ги нарича кулаци, б.а.) е проведена демонстрация.

Ръководители ѝ са арестувани и осъдени, като получават между 6 и 16 години затвор.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 140
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов