|
МВР
ДС се опитвала да извежда нелегални агенти на Запад с помощта на ЩАЗИ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 19 Септември 2023 18:11

alt

 

Държавна сигурност в лицето на нейното Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) се е опитвала да извежда нелегални разузнавачи в западните страни с помощта на източногерманското Министерство на държавната сигурност, известно още като ЩАЗИ.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка от ген. Владимир Тодоров, зам.-началник на ПГУ-ДС до началника на управлението от май 1979 г.

В него ген. Тодоров докладва за посещение на делегация на ПГУ в ЩАЗИ в края на месец април същата година, която той оглавява.

Първата тема, които от ПГУ са обсъдили с „другарите“ от ЩАЗИ е „обмен на опит по изучаването, подготовката, документацията и извеждането на нелегали и спец. Агенти, а също така и поддържането на връзката с помощта на технически средства“.

продължава>
 
БКП напълнила лагерите с бедни и средни трудещи се селски стопани ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 14 Септември 2023 18:17

 

alt

 

През 1951 г., когато в страната хората по селата се надигат с бунтове срещу насилственото отнемане на земята и също така принудителното им вкарване в ТКЗС, тоталитарното управление на Българската комунистическа партия е напълнило лагерите с трудещи се бедни и средно имотни селскостопански работници.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява предложение относно: Освобождаване от ТВО трудещи се елементи.

Документът от 1951 г. е адресиран до Централния комитет на БКП и е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

продължава>
 
Как комунистическият режим създаде „черната“ валутна търговия ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 04 Септември 2023 15:38

alt

 

Валутните ограничения, наложени от комунистическия режим, са в основата на появата на валутна търговия на „черно“, която процъфтява особено много в последните години от тоталитарното управление на БКП.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт до зам.-началника на Второ главно управление (ВГУ) на ДС полк. Димитър Йотов относно: Незаконна обмяна на „черно“ на валута в НРБ.

Документът е от 1977 г. и е подготвен от щатния служител във ВГУ-ДС майор Е. Янков.

В него е посочено, че до ноември 1974 г. БНБ е обменяла валутата на чужденците по т. нар. туристически курс, който е премия. Така например 100 американски долара са се обменяли за 165 лв.

продължава>
 
ДС: Бойци и командири да пазят като зеницата на окото си българо-съветската дружба! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 03 Септември 2023 17:25

alt

 

Бойците и командирите на войските на МВР-ДС трябва да са безпределно врени на партията и първия секретар на БКП, и да притежават „висок боеви дух, дълбока класова омраза и непримиримост към враговете на народа“, а също така и „да пазят като зеницата на окото си българо-съветската дружба“.

Това разбиране е изпратил до Политбюро на ЦК на БКП през 1953 г. тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, съдържа критични констатации на министъра към войските в системата на МВР-ДС – Вътрешни войски и Гранични войски.

Вътрешни войски са създадени в началото на 50-те години за справяне с горянското съпротивително движение, а Гранични войски са формирани през второто половина на 40-те години на ХХ век.

продължава>
 
Да се помилват 2054 затворници в чест на „45 години от победата на социалистическата революция“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Септември 2023 20:31

alt

 

През август 1989 г. Държавна сигурност, областните управления на МВР-ДС и народната милиция са информирани, че по повод 45-годишнината от 9 септември 1944 г. Държавният съвет (с председател Тодор Живков, б. а.) ще бъдат помилвани общо 2056 затворници с остатъка от присъдите им.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно окръжно до централните оперативни поделения по ДС, областните управления на МВР и Дирекцията на народната милиция, подписано от първия зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов от 23 август 1989 г.

В документа се посочва, че от 2056-те затворници, които предстоят да бъдат помилвани на 9-ти септември, 1600 са мъже, 376 жени и 60 непълнолетни.

За извършени престъпления против НРБ са помилвани 9 души, от които 7 мюсюлмани и 2 чужди граждани.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 183
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов