|
Как започна гражданското неподчинение през юни 1990 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Юни 2013 19:55

alt
Сайтът desebg.com публикува екстрена секретна телеграма на зам.-министъра на вътрешните работи ген. Красимир Саманджиев от 13 юни 1990 г. Тя е адресирана до Националната разузнавателна служба (правоприемник на Първо главно управление на ДС), Националната служба за защита на конституцията (правоприемник на Второ главно управление на ДС, контраразузнаването) и до Регионалните дирекции на вътрешните работи в страната.

В телеграмата се описва обстановката в столицата от 12 юни 1990 г., когато е поставено началото на гражданското неподчинение в резултат на неочакваната загуба на СДС на първите демократични избори на 10 юни същата година (през 1997 г. Главна прокуратурата установи, че изборите са били фалшифицирани, б.а.).

Дава се информация за окупирането на Орлов мост в София и за окупираните от студентите Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Ген. Красимир Самаджиев е кадрови служител на ДС и в началото на 1990 г. наследява ген. Георги Аначков на поста началник на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

В резултат на гражданските протести през лятото на 1990 г. възниква студентската стачка и се ражда Града на истината край Партийния дом. Под обществения натиск и разпространяване на скандала с репликата на Младенов „по-добре танковете да дойдат” при блокадата на Народното събрание на 14 декември 1989 г. той подава оставка като председател на Държавния съвет.

Гражданските протести продължават с искане преименувалата се от БКП на БСП партия да свали комунистическите символи от държавните сгради. Пламен Станчев, член на движение „Инициатива за гражданско недоволство” предупреждава, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се петолъчката, която символизира чужда държава. Запален е обаче самия Партиен дом (на 26 август 1990 г.), провокация на комунистите, с която се цели да бъде компрометиран гражданския протест, като се прехвърли отговорността върху случилото се на протестиращите. Те, както сега, 23 години по-късно, са наричани от представителите на БСП лумпени и екстремисти.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „ДС и краят на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов