|
Прохождането на Илия Павлов в бизнеса ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Юли 2013 08:35

alt
Сайтът desebg.com публикува два строго секретни документа на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК, контраразузнаването) от 1991 г., които хвърлят светлина върху дейността на един от най-влиятелните босове и водещо лице в българските олигархични кръгове през 90-те години на ХХ век и началото на ХХI век – Илия Павлов, собственик на икономическата групировка „Мултигруп”.

Документите са от ранния период на неговото навлизане в бизнеса, когато той е по-известен с първата си фирма „Мултиарт”, регистрирана още през 1988 г. по Указ 56 и официално занимаваща се с внос и износ на антики и произведения на изкуството. Както по-късно един от конкурентите на Павлов в овладяването на бизнеса в София Иво Карамански ще каже „от „Мултиарт” арт бяха само проститутките, които Илия изнасяше за Италия”.

Първият документ е строго секретен рапорт агентурно сведение за проведена среща между Фатик Шабан и Илия Павлов и опит за прекарване на контрабанда с контейнер на „Мултиарт”. В донесението е разкрит факта, че Павлов се движи със скъпа кола „БМВ”, струваща най-малко 500 000 германски марки, която Фатик му е подарил. Според агента „става въпрос за съвместна контрабанда на психотропни вещества, стоки с висока себестойност или оръжие”.

Фатик Шабан е сириеца Исмет Тюркмен Шабан. Той е човекът, който първи започва доходоносна търговия със забраненото от Световната здравна организация психотропно вещество каптагон под крилото на Държавна сигурност като част от скритата транзитна търговия/контрабанда, която репресивният апарат на БКП контролира.

Неговият син (Малкият Фатик) е известен и като Филип Найденов. Той става особено близък с Илия Павлов и в знак на уважение към бащата на бореца сменя името на Филип Павлов Найденов.

След смъртта на Стария Фатик през 1998 г., Малкият Фатик поема контрабандните канали, използвани от баща му за трафик на крадени автомобили, наркотици и други контрабандни стоки.

Вторият документ е строго секретен рапорт до началника на НСЗК от май 1991 г., в който е представена информация за търговия с оръжие от страна на Илия Павлов, представен като президент на фирмата „Мулти Интернешънъл” и Фатик Шабан – „известен на службата”. Става въпрос за доставка на 1000 броя пистолети за нуждите на българската полиция в София (СДВР). От документа става ясно, че във връзка с тази сделка двамата са заминали за САЩ, въпреки че Шабан е обвиняем по дело за търговия с лекарствени средства под контрол (каптагон, б.а.).

Сайтът desebg.com вече публикува документ на българското контраразузнаване, от който става ясно, че българската мафия започва своите проявления още в края на комунистическия режим през 1987 г. Новите документи показват с какви контакти е започнал бизнеса си една от най-мощните фигури в българските групировки след падането на комунизма.

Въпреки огромното влияние в икономиката и политиката Илия Павлов беше застрелян от снайперист на 7 март 2003 г. по време на кабинета Сакскобургготски (НДСВ и ДПС) и това постави началото на разпада на империята „Мултигруп”.

Синът на Сталия Фатик Филип Найденов – Фатик е застрелян показно същата година. На 19 август 2003 г. „Мерцедеса” му е застигнат на светофара на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев” и направен на решето от наемен стрелец, въоръжен с автомат „Калашников”.

 

Документите са публикувани в сборника на комисията по досиетата „ДС и краят на тоталитаризма", 2011 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов