|
Опитът на МВР да задуши и респектира протестиращите през есента на 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 20 Ноември 2013 10:19

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна телеграма „Светкавица” на първия зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов за мерките на МВР и Държавна сигурност през есента на 1989 г. срещу всички прояви на тогавашните неформални организации и граждани, целящи „дестабилизиране на обществения строй в страната”, а също така „незабавно да се реагира с необходимата твърдост за респектиране на лица, замислящи и подготвящи дръзки демонстративни прояви”.

Документът е от 24 октомври 1989 г. и е адресиран до началниците на централните оперативни поделения на МВР, а същото така и до Градското и Областното управления на министерството в София.

Строго секретната телеграма предшества с два дни акцията на МВР и Шесто управление на ДС срещу активистите на „Екогласност” в градинската пред сладкарница „Кристал” в столицата, където събират подписка на гражданите до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”.

Само две седмици по-късно Москва принуждава Тодор Живков да се оттегли от властта.

В края на октомври 1989 г. в София се провежда Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

В телеграмата, подписана от ген. Григор Шопов се дават конкретни указания, целящи режимът да запази властта и да попречи на разрастването на дейността и инициативите на т. нар. неформални организации като „Екогласност” и профсъюза „Подкрепа”.

Ген. Шопов, който се ползва с особено доверие от Тодор Живков,  се разпорежда „да се вземат решителни мерки за пресичане на всички опити за враждебно-престъпните елементи да използват разширяващите се демокрация и гласност за дейност, насочена към дестабилизиране на обществения строй в страната”.

Указано е да не се допускат български турци с насилствено променени имена да участват в дейността на „Екогласност”, „Подкрепа” и Независимото дружество за защита правата на човека.

На началниците на поделения е възложено лично да се заемат с подобряване на агентурно-оперативната работа сред българските турци.

Ген. Григор Шопов заповядва „незабавно да се реагира с необходимата твърдост за респектиране на лица, замислящи и подготвящи дръзки демонстративни прояви, целящи създаването на напрежение в страната и дискредитиране на нашата страна пред международната общност”.


Документът е включен в сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност и края на тоталитаризма”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов