|
Държавна сигурност срещу „упадъчното западно влияние” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 08 Май 2014 11:05

alt
Една от стратегическите задачи на Държавна сигурност е била да се бори против западното влияние в българското общество, представяйки много от културните, модните и музикалните процеси в света като идеологическа диверсия.

Този термин е внесен в оборота на репресивния апарат на ДС още през 50-те години от СССР, но става особено актуален през следващото десетилетие.

Още преди да бъде създадено Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в Държавна сигурност съществува аналогична структура, която по агентурно-оперативен път се стреми да ограничава западното влияние. Това е Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията.

През 1961 г. то изготвя строго секретно предложение относно „Мерки за ограничаване на западното влияние в страната”. Самото влияние на Запада е определено като „упадъчно”, а освен предложението предшественикът на Шесто управление изготвя и строго секретна „Кратка справка относно разбирането за идеологическата диверсия”. Сайтът desebg.com публикува двата документа онлайн.

ДС приема, че специалните служби на западните страни, „вражеската” емиграция и определени религиозни институции са в основата на провеждането на идеологическа диверсия срещу социализма и комунизма.

Тяхната цел, според Държавна сигурност, е „да противопоставят буржазно-идеологическата, упадъчната, човеконенавистническа идеология на загниващото и отживяващо своя век капиталистическо общество на могъщата марксистко-ленинска комунистическа идеология”.

Сред методите на идеологическа диверсия ДС включва вражеската пропаганда, с която се популяризира западния начин на живот, западната „извратена музика”, модернизма в живописта, та дори „диващина в облеклото, прическите, танците и маниерите”.

Други средства на идеологическа диверсия са ревизионизмът и „религиозно-сектантския фанатизъм”.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов