|
Указанията в МВР за единение на „българската социалистическа нация” след речта на Живков против българските турци ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 31 Май 2014 15:35

alt

По повод 25-годишнина от майските събития през 1989 г. сайтът desebg.com публикува още един документ от МВР, свързан с дейността на репресивния апарат на БКП преди четвърт век, обслужваща комунистическия режим.

След мирните протести на мюсюлманите в НРБ в периода 20-28 май 1989 г. генералният секретар на БКП Тодор Живков и председател на Държавния съвет произнася реч на 29 май 1989 г., с която на практика се стартира принудителното изселване на 360 000 български граждани мюсюлмани в Турция, останало известно в историята като „Голямата екскурзия” през лятото на 1989 г.

Лично министърът на вътрешните работи ген. Георги Танев, който е пряко свързан с осъществяването на „възродителния процес” в Кърджалийски окръг като първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Кърджали (1981-1987), издава специална заповед, с която се възлага изучаването и разясняването на речта на Живков от целия състав на МВР.

В нея се обръща внимание, че от речта произтичат „изключително отговорни задачи” за органите на репресивния апарат на БКП за гарантиране „сигурността на страната и осигуряване на здрав и стабилен обществен ред”.

Министър Танев се разпорежда началниците във всички централни, областни, общински управления на МВР да вземат мерки за „повишаване на политическата и оперативната бдителност” и за активизиране на целия оперативен състав.

Служителите комунисти и комсомолци в МВР са задължени да  вземат „най-активно участие в обществения живот по местоживеене” и да разясняват политическата линия на партията.

Всички са ангажирани да подпомагат населението „да отстоява своите национални интереси, да работи за единението на българската социалистическа нация”

Те са задължени пред личния състав да прочетат министерската заповед, придружена с подробно изложение. В него изявлението на Тодор Живков е определено като „манифест, имащ най-висша политическа и нравствена ценност, съдържащ философията на народа в себе си”.

Позицията на генералния секретар на БКП е коментирана като израз на „демократизъм и хуманизъм”. В МВР възприемат казаното от Живков за „принципен и категоричен отговор на опитите реакционни сили да провеждат антибългарска и социалистическа дейност и пропаганда”. В заключение е посочено, че "няма съмнение, че и този път органите ще бъдат стоманен щит и меч на социализма".

Документите са включени в разширеното издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов