|
Върхушката в МВР-ДС: Да разобличим профсъюз „Подкрепа”, дружеството на Илия Минев и Клуба за гласност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Юли 2014 10:03

alt

Сайтът desebg.com публикува секретна стенограма от заседанието на ръководството на МВР-ДС, проведено на 13 февруари 1989 г., за обсъждане на оперативната обстановка и набелязване на мерки срещу профсъюз „Подкрепа”, Независимото дружество за защита правата на човека с председател Илия Минев и Клуба за гласност и преустройство.

В съвещанието участват тогавашният министър на вътрешните работи ген. Георги Танев, зам.-министрите на вътрешните работи ген. Стоян Савов, ген. Минко Минков, ген. Колю Коларов, ген. Стоян Стоянов, началникът на Второ главно управление на ДС и зам.-министър ген. Георги Аначков, началникът на Шесто управление на ДС ген. Антон Мусаков, началникът на Главно следствено управление на МВР-ДС ген. Костадин Коцалиев, началникът на отдел „инспекторат на МВР ген. Никола Черкезов и Александър Емилов – първи секретар на Районния комитет на БКП в МВР.

Ръководството на МВР обсъжда три основни момента:

  • Как да подходи към току що обявеното учредяване на профсъюз „Подкрепа” и неговите основатели;
  • Коментиране на оперативна информация за Независимото дружество за защита правата на човека с председател Илия Минев;
  • Обсъждане на данни, свързани с дейността на Клуба за гласност и преустройство.

В началото на съвещанието ген. ген. Антон Мусаков, началникът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия докладва обстановката около учредяването на профсъюза „Подкрепа”, като изнася информация за неговите учредители. Както става ясно от стенограмата ДС е придобило данните по оперативен път. Следват сведения за представители на дружеството на Илия Минев и подготовката в Клуба за гласност и преустройство за разпространението на материал, който ДС определя като „голям” и „остро написан”.

Обсъдени са коментарите на западни дипломати, преди всичко на САЩ за дейността на Независимото дружество за защита правата на човека и Клуба за гласност и преустройство.

В последвалата дискусия различните представители на ръководството на МВР коментират какъв да е подходът към тези граждански организации, като най-честото предложение е техните представители на бъдат „разобличени”.

Прави впечатление, че в ръководството на МВР има колебания какъв точно подход да бъде избран, тъй като не са наясно с отношението на висшето партийно ръководство и са в очакване на по-голяма яснота от него.

Ген. Костадин Коцалиев, началник на Главно следствено управление на МВР-ДС директно критикува кандидат-членът на Политбюро на ЦК на БКП и министър на културата Георги Йорданов, за това, че не е предприел действия като министър, визирайки присъствието на Желю Желев в Комитета за култура, където критици на БКП получавали „грешни народни пари, за да говорят срещу партията и държавата”.

Той изразява съжаление, че при сегашната обстановка ГСУ не може да работи със „старите начини на следствието”, защото „Противникът няма да иска доказателства, а ще каже, че се преследват тези, които мислят различно”. Неговото предложение е „да създадем една огромна машина, възможности имаме, за да ги раздърпаме, без да влизаме със следствени дела”.

Началникът на Второ главно управление на ДС ген. Георги Аначков предлага правозащитниците и дисидентите да бъдат притиснати с политически средства. По думите му лед това те щели да „отидат към конспиративна дейност и тогава ще действаме”.

Колко късогледи и закостенели са били схващанията на висшите ръководни кадри в МВР и Държавна сигурност си проличава от позицията на ген. Коцалиев, който заявява:

„Дребнобуржоазни интелигенти, които са си въобразили, че ще станат център на света и вселената, в момента издевателстват върху нас. Дошло е време да си разпишем действията, да се знае кой какво ще върши, да бием в една точка и то както ние го правим. У нас обстановката не е като в някои други страни, за да се страхуваме”.

Стенограмата е отпечатана в един единствне екземпляр, а след съвещанието в МВР-ДС се сформира оперативен щаб за действията на органите на ДС срещу т. нар. неформали, който е оглавен от ген. Антон Мусаков, началник на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов