|
КГБ срещу неформалите в СССР ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Юли 2014 10:38

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация относно: Неформалните структури в СССР и работата на КГБ. Документът е от април 1989 г. и е предоставен на министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Георги Танев по негово искане от ръководителя на групата на МВР в Москва.

Строго секретната информация прави обзор на появилите се през втората половина на 80-те години на ХХ век в Съветския съюз неформални организации, движения и групи по време на т. нар. преустройството.

Те представляват различни интереси – от екологична защита и възстановяване на националната култура и език до откриване на училища, издаване на вестници на различни националности и признаване на творчеството на забранени от комунистическия режим писатели.

Отбелязан е своеобразен бум на религиозните общности – повече от 1600, предимно православни.

По данни на Второ главно управление (контраразузнаването) на КГБ към 1989 г. в СССР съществуват 64 000 организации.

От тях около 60 имат антисъветски настроения, според Комитетът за Държавна сигурност на Съветския съюз. Такива са някои организации в Москва и Ленинград (днес Санкт Петербург), в Литва, Естония и Армения.

Отбелязано е, че органите на КГБ се стремят да проникват във всички неформални организации чрез своята агентура, като целта е овладяване на ръководствата им.

Наред с профилактичните мероприятия КГБ води активни разработки  и документиране на дейността на лицата с антисъветски прояви. В същото време е отбелязано, че тайните служби имат проблем с вербуването на нова агентура сред неформалните организации.

За подготовка на оперативния и ръководен състав в КГБ в „условията на преустойството” комитетът е разработил комплексни мерки. В Пето управление на КГБ за борба срещу дисидентите е създаден специален отдел за работа по неформалите.

В строго секретната информация е отбелязано, че проблемът с неформалните организации е една от темите, обсъдена от министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов и ген. Велко Палин, завеждащ отдел „Административен” в ЦК на БКП, отговарящ за силовите ведомства и тайните служби, по време на посещението им в Москва през 1988 г.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов