|
Бягствата от комунистическия режим през 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 25 Юли 2014 11:01

 alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретно окръжно на министъра на вътрешните работи ген. Георги Танев за бягствата от Народна република България през 1989 г. Документът е адресиран до началниците на централните оперативни поделения по Държавна сигурност, Управление „Гранични войски”, Дирекцията на народната милиция, Софийско градско управление на МВР и областните управления на МВР.

Министърът обръща внимание на повишения брой на бягствата от страната след май 1989 г. Тогава в страната са организирани масови мирни протести на българските турци, известни като Майските събития от 1989 г.

Ген. Танев посочва, че 75 процента от бягствата са свързани с лица с „възстановени имена”, имайки предвид насилствено преименувани мюсюлмани. Преобладаващата част от тях са донаборници, войници и срочнослужещи.

Обстановката се усложнила в резултат на факта, че на много от техните семейства са издадени документи за легално напуска на НРБ. По този начин те остават разделени.

Според строго секретната информация основните направления за бягства са границите на НРБ с Югославия и Турция.

Министърът на вътрешните работи издава специални нареждания на Държавна сигурност. Така например на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), Софийско градското управление на МВР и областните управление на министерството е заповядано да установят и постоянно актуализират списъци на всички донаборници, наборници и срочно служещи мюсюлмани, чиито семейства са подали молби за задгранични паспорти и са получили такива или вече са напуснали страната.

„Лицата от посочените категории да се поставят под надежден агентурно-оперативен контрол, с цел своевременно разкриване, предотвратяване и пресичане на замисли за бягства и друга остра вражеска дейност”, са разпоредбите на ген. Георги Танев. Той дава и други редица указания, за да се възпрат бягствата зад граница само четири месеца преди падането на Берлинската стена и оттеглянето на Тодор Живков от власт.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов