|
Държавна сигурност: Да разработваме разделените семейства ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 01 Август 2014 15:53

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретно окръжно на МВР за мерките на репресивния апарат на БКП срещу български граждани мюсюлмани, членове на разделени семейства след принудителното изселване в Турция на около 360 000 души през лятото на 1989 г., известно в историята като „Голямата екскурзия”.

Документът е от 1 септември 1989 г. и е подписан от тогавашния първи зам.-министър на вътрешните работи ген. Григор Шопов. Адресиран е до началниците на централните оперативни поделения по Държавна сигурност, Главно следствено управление на МВР, Дирекцията на Народната милиция, Софийско градско управление на МВР и областните управления на министерството.

Окръжното разкрива опасенията на ръководството на МВР от гражданско неподчинение в средите на мюсюлманите, подложени на насилствено преименуване и принудени да напуснат Народна република България преди 25 години след смачкването на Майските събития от 1989 г. и последвалата „Голяма екскурзия”.

Особено внимание е обърнато на членовете на разделените семейства сред мюсюлманите, едни от които са заминали за Турция, а други, най-вече донаборници и срочно служещи са останали в България. След затварянето на границата от страна на Турция тези семейства са останали на практика разделени.

В Държавна сигурност съществува страх да не би  поради нарасналото напрежение и разделянето на много семейства онези, които са в НРБ да не бъдат въвлечени в извършването на „остри враждебно престъпни действия”. Обект на особено внимание са донаборници и войници, чиито родители и близки са заминали в Турция.

Ръководството на МВР задължава своите структури да установят и извършат поименна регистрация на членовете на разделените семейства и нововъзникнали хуманитарни случаи. Установените данни следва да бъдат изпратени на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

„Установяването на горепосочените категории лица да се извърши негласно, като се вземат всички мерки за недопускане разпалването на нова психоза”, е нареждането на ген. Шопов.

Възложени са и други конкретни задачи на структурите на ДС, като една от тях е „да се активизира агентурно-оперативната работа сред членовете на разделените семейства”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника на Комисията по досиетата „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов