|
КДС донася за отклонения и нелоялни прояви на преподаватели и студенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 09 Август 2014 16:24

alt
Сайтът desebg.com публикува лично строго секретна информация на Комитета за Държавна сигурност (КДС) относно: Някои идеологически отклонения и нелоялни прояви на преподаватели и студенти във висшите учебни заведения у нас.

Документът е от юни 1968 г., малко преди смачкването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор, след които са изпратени и български части със секретно решение на правителството на Народна република България на чело с Тодор Живков, лидер на БКП.

Документът е подписан от председателя на КДС ген. Ангел Солаков и е адресиран до Ангел Цанев, който по това време е член на Централния комитет на БКП и завеждащ неговия „Военен” отдел, отговарящ за ДС и силовите ведомства.

В лично строго секретната информация са обобщени данни за прояви на представители на академичната общност и студенти в различни висши учебни заведения и институти в страната.

Тези проява са определени от КДС (Комитетът за Държавна сигурност просъществува в периода 1965-1968 г. като орган, изведен от МВР към Министерския съвет, бел. ред.) като „идеологически отклонения” и „нелоялни прояви”, изрази, с които репресивният апарат регистрира всяка една дейност, различна от партийната политика, следваща съветската линия.

КДС отбелязва, че през лятото на 1968 г. са постъпили нови данни и сигнали за подобни прояви на университетски преподаватели и студенти. „Техни носители са обикновено синове и дъщери на бивши буржоазни семейства или политически и морално неустойчиви хора, промъкнали се в университетите и институтите”, подчертава КДС.

Въпросните хора, според Държавна сигурност, са повлияни буржоазната идеология и се увличат от „модни философски направления”.

Подчертавайки „събитията в някои социалистически страни, без да назовава Пражката пролет, но очевидно имайки предвид Чешките събития от 1968 г., КДС предупреждава, че „противникът очевидно счита, че при определени условия и активно стимулиране отвън от тези „искри” може и у нас да избухне пожар”.

Изброени са прояви на конкретни университетски преподаватели и студенти в Софийския университет, ВИТИЗ, Висшия институт за изобразителни изкуства „Н. Павлович”, ВМЕИ в Русе и Висшия икономически институт „Карл Маркс”.

Документът е включен в сборника на Комисията по досиетата „Пражката пролет и Държавна сигурност”, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов