|
Обгазяването на Русе: Защо партийното ръководство не прави нищо ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 18 Август 2014 16:46

alt

Сайтът desebg.com публикува лично строго секретна обзорна оперативна сводка на МВР за периода 27 юни – 3 юли 1988 г. Документът е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов и е изпратен на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков, министър-председателя Георги Атанасов, началника на кабинета на Живков Милко Балев, който и до втория човек по това време в партията Чудомир Александров, член на Политбюро на ЦК на БКП.

Сводката включва следните раздели: обща оценка на обстановката в страна; „възродителния процес”; подпомагане развитието и защита на икономиката; прояви на лица из средите на интелигенцията и младежта.

В общата оценка за положението в страната е представено подробна информация за поредното обгазяване на град Русе. Общественото недоволство е насочено към партийното и държавно ръководство, които са обвинени в пасивност.

Именно общественото недоволство срещу бездействието на върхушката на БКП предизвиква създаването на Обществен комитет за екологична защита на Русе през март 1988 г., който е първата от появилите се граждански организации в края на комунизма, определени от режима като „неформални”.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов