|
Какво докладва МВР-ДС на Тодор Живков за създаването на Клуба за гласност и преустройство ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 29 Август 2014 12:03

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация до генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков относно: Създадения Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България.

Документът е от 8 ноември 1988 г. и е подписан от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов. В него Живков е информиран за учредяването на Клуба на 3 ноември 1988 г. в Софийския университет „Климент Охридски”.

Според МВР-ДС в основата са около 80 лица – творци, учени, общественици, някои от които с утвърдени имена и авторитет. Сред тях са един академик, един член-кореспондент, 10 професори и 12 доценти. Членовете на създадения преди това Обществен комитет за екологична защита на Русе са 17 души.

 От половината от учредителите, които МВР-ДС установява, 27 са членове на БКП, а 8 активни борци против фашизма и капитализма.

„Редица от установените лица са известни като стоящи на нездрави позиции в творческата, научната и обществената си дейност”, докладва Димитър Стоянов на Тодор Живков. Според него част от тях се чувствали „обидени и недооценени, изразявали са несъгласие с отделни страни на партийната политика и социалистическото строителство”.

МВР-ДС докладва и ядрото от общественици, които са в основата на създаването на Клуба. Сред тях са Желю Желев, Ивайло Трифонов, Мария Бойкикева, Евгения Иванова, Георги Величков, Малина Петрова, проф. Иван Николов, Радой Ралин, Иска Панова, Копринка Червенкова и др.

За учредителската сбирка на Клуба основателите му използвали семинар на катедра „Научен комунизъм”, провеждан по това време в Софийския университет.

В строго секретната информация до Тодор Живков са изложени целите и задачите на гражданската организация.

Ген. Димитър Стоянов предлага различен подход към отделните участници в Клуба за гласност и преустройство. „Спрямо най-активните и стоящи на нездрави позиции лица да се приложат ограничителни партийни и административни мерки преди всичко за тяхното разобличаване и дискредитиране, за преместване на друга работа, за пендиониране и др.”, гласи едно от предложенията на МВР-ДС до Живков.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов