|
ДС докладва за „терористите” от Дружеството за правата на човека на Илия Минев ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Ноември 2014 07:59

 alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна информация на МВР относно: Предотвратени опити на група лица да създадат т. нар. Дружество за правата на човека.

Документът е от 25 октомври 1988 г. и е подготвен от името на министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, като е адресиран до тогавашния министър-председател Георги Атанасов.

В строго секретната информация се излагат подробности за осуетени опити на различни политически затворници и други хора за обединяване около дружество, което да защитава правата на човека в България.

Дружество е създадено на 11 януари 1988 г. в дома на известният антикомунист Илия Минев в гр. Септември, където комунистическият режим го е изолирал след над 30 години, прекарани в лагери и затвори.

Организацията става известна като Независимо дружество за защита правата на човека, на което Минев е председател.

От документа стана ясно, че МВР е попречило за организиране на учредителен конгрес на дружеството в местността „Оборище” на 1 септември 1988 г.

Към строго секретната информация МВР е представило и данни за най-активните дисиденти, групирани около дружеството, сред които са Илия Минев, Едуард Генов, Любомир Собаджиев, Иван Янков, Григор Симов, Цеко Цеков, Христо Сватовски и др. Повечето от тях са представени като терористи и фашисти.

Документите е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов