|
Как Държавна сигурност се подготви за Екофорума през октомври 1989 г. ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Декември 2014 10:11

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна заповед относно: Задачите на централните и областните управления на МВР по осигуряването на нормалното и резултатно преминава на Екологичната среща в София на 16 октомври до 3 ноември 1989 г.

Документът е подписан от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Танев и е от 8 септември 1989 г. С него са определени агентурно-оперативните задачи за всички структури в Държавна сигурност, включени в обезпечаването на срещата на държавите участнички в Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, на която през октомври-ноември 1989 г. домакин е НРБ. Тя е посветена на световните екологичните проблеми и се провежда в София.

В документа е подчертано, че срещата ще се проведе при „усложнени вътрешни и международни условия за нашата страна”. Твърди се, че са „доловени намерения и конкретни действия, насочени към омаловажаване на срещата и дискредитиране на НРБ като неин домакин”.

Във вътрешен план министърът на вътрешните работи отбелязва „активност от страна на „независимите” структури, които могат да предприемат опити за нелоялна и враждебна дейност във връзка и по време на срещата”.

Днес вече е известно, че именно Екофорумът през есента на 1989 г. се превръща в катализатор на сблъсъка между комунистическия режим и едно от гражданските сдружения по това време – „Екогласност”. То събира подписка против изграждането на хидропроектите „Рила” и „Места”, а решението на властта да разгони активистите му в градинката пред сладкарница „Кристал” довежда до сблъсъци и арести на 26 октомври 1989 г., които са отразени от присъстващите на Екофорумът западни журналисти и от кореспондента на радио „Свободна Европа” Румяна Узунова.

В строго секретната заповед на министър Георги Танев са определени задачите на Първо главно управление на ДС, на Второ главно управление на ДС и на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Сформирана е оперативна група за ръководство и организация по обезпечаването на Екофорума. Разпоредено е Оперативно-техническото управление на ДС да осигури приоритетно всички потребности на останалите органи на ДС по използването на цялата гама оперативно-технически мероприятия за подслушване и проследяване по време на срещата.

Охраната и организацията на международното мероприятие е възложена на Софийско градско управление на МВР-ДС. То е натоварено да разработи комплексен план за оперативните и охранителни мероприятия, както и да проведе агентурно-оперативни мероприятия за „получаване на своевременна информация за подготовка на терористична, диверсионна и друга вражеска престъпна дейност”.

Определени са задачи и на Главно следствено управление на МВР и областните управления на МВР.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов