|
Без цензура: Истината за престъпността и катастрофите при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 05 Януари 2015 13:56

Засекретената от обществото статистика на МВР в края на комунистическия режим показва увеличение на икономическата и криминалната престъпност, а жертвите при пътно-транспорти произшествия годишно са почти двойно повече от 2011 г. насам | Снимка: lostbulgaria.com.

Сайтът desebg.com публикува секретен Анализ за състоянието на оперативната обстановка и работата на органите на Народната милиция в борбата с престъпността, охраната на обществения ред и безопасността на движението по пътищата за 1988 г.

Документът е от януари 1989 г. и е подписан от ген. Иван Димитров, директор на Народната милиция и зам.-министър на вътрешните работи.

В него е отчетен спад с 20,7% на разкриваемостта на икономическите престъпления от органите на МВР с преходната 1987 г. Това води и до намаляване на ръста с 25,6% на установяване на щетите по разкритите стопански престъпления – 47 млн. лв. срещу установени 63 млн. лв. през 1987 г.

„През изминалата година се запазва тенденцията на извършване на все по-крупни, завоалирани и по-трудно доказуеми посегателства в икономиката, особено при престъпления като спекула,  контрабанда, валутни престъпления, измами и изнудвания”, се признава в документа.

Отчетено е и задълбочаване на процеса на „неблагоприятно развитие на криминалната престъпност”. Общият брой на регистрираните криминални престъпления за 1988 г. е 52 473 или с 8,5% ръст в сравнение с 1987 г.

Колкото и  шокиращо да звучи пътно-транспортните произшествия в края на комунизма надхвърлят двойно по брой на жертвите през последните няколко години, като се има предвид, че днес броя на превозните средства са в пъти повече отпреди 27 години.

През 1988 г. броят на жертвите на пътя е 1 153 души, а ранените са 6 292 при 5 974 пътно-транспортни произшествия (ПТП). За сравнение през 2013 г. и 2012 жертвите на катастрофи са по 601, през 2011 г. –  653. Статистиката за в края на комунизма за убитите при ПТП надхвърля данните за всички години след 1996 г.

А един от митовете за комунизма е, че тогава не е имало престъпност и такива катастрофи по пътищата както сега. Разбира се, това се дължи на цензурата по време на управлението на БКП, когато подобни анализи за престъпността и ПТП са били за вътрешна информация и изобщо не са ставали публични.

Документът е публикуван в сборника „Държавна сигурност и края на тоталитаризма” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов