|
Георги Димитров: Разселването на турското и помашко население да се извърши безшумно ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Януари 2015 17:33

alt
Сайтът desebg.com публикува доклад на министъра на вътрешните работи Антон Югов от 1948 г. относно: Разселването на част от турското и помашко население от южната и югоизточната граница, адресиран до министър-председателя Георги Димитров, както и резолюция на самия премиер как да става това.

В доклада се предлага това население да бъде разселено в села в Северна България, където няма такова еднородно население. В същото време е разрешено изселването в Турция, като целта е да се изселват цели семейства, а не част от тях, тъй като във втория случай, според МВР, това само заздравява още повече връзките на турците, живеещи в България с тези в Турция.

Определени са и местата за разселване в Северна България: от Видинка и Кулска околия, през Великотърновска до Варненска и Тутраканска околия.   

На МВР е възложено да вземе мерки разселените семейства да не се отклоняват от установените им местожителства.

 Следва резолюция на премиера Георги Димитров, в която указва:

„Органите, които извършват разселването да бъдат внимателни и тактични към преселниците и населението въобще. Търпеливо да се разяснява, че това не е наказателна мярка, а държавна необходимост. Преселването да се извършва безшумно.”

Той налага и цензура на мярката, предприета от комунистическото управление: „В печата да не се проникват никакви сведения по това”.

Документите са публикувани в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов