|
БКП е разселила над 7000 семейства с 24 000 членове ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Февруари 2015 12:27

alt

В периода от 9 септември 1944 до август 1953 г. БКП е разселила чрез Държавна сигурност над 7000 семейства с 24 000 членове. Това разкриват архивни документи на ДС, разсекретени наскоро от Комисията по досиетата, които desebg.com публикува онлайн.

В доклад до Политбюро на ЦК на БКП относно разселените семейства от столицата, големите градове и граничните райони, е посочено, че след 9 септември 1944 г. в страната са разселени 7025 семейства с 24 624 членове. Според социалното им положение като „бедни селяни” са определени 784 души, „средни селяни” – 2418 души, „кулаци” – 710 души, от градски произход – 457 души и от „буржоазен произход” – 1754 души. Представена е и статистика по окръзи.

Според причините са разследването са разделени на такива с близки, определени от режима като „изменници на Родината” и неудобни за граничните райони и големите градове „врагове на народната власт”.

Докладът е изготвен от Георги Дамянов – председател на президиума на Народното събрание, Минчо Нейчев – министър на външните работи и Георги Цанков – министър на вътрешните работи.

Публикува се и строго секретна справка за разселените семейства от окръзите, големите градове и граничните райони на началника на отделение „Въдворяване и изселване” в Държавна сигурност от август 1953 г.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов