|
МВР брани ръководната роля на БКП от критиката на западните радиостанции ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Март 2015 16:25

alt
Сайтът desebg.com публикува бюлетин на Централното информационно-организационно управление на МВР, свързан с публикации за „подривната дейност на империалистическите държави срещу НРБ и другите социалистически страни”.

 Документът е от 1981 г. и е свързан с провеждането на предстоящия тогава XII конгрес на БКП. Бюлетинът представя анотации и обзори на предавания на западните радиостанции, които по това време са определяни като пропаганда на „подривните радиоцентрали” на противника.

Проследено е отношението на радио „Свободна Европа” и неговите предавания по отношение на партийния форум. „Атакува се постановката за непрекъснатото издигане ръководната роля на БКП с твърдението, че подобна постановка служи само за прикритие на усилията да се запази монополът на БКП над властта, защитен както от Конституцията, така и от държавния репресивен апарат”.

Цитиран е бившият служител на ДС, работил под прикритието на кореспондент на Българската телевизия в Париж до 1977 г. Владимир Костов, който след това изменя на режима. Според него именно ръководната роля на партията е била причината за всички злини в България през последните десетилетия.

Коментира ни са и икономическите трудности на управлението на БКП, които са определени като органично присъщи на социалистическия обществен строй и са неразривно свързани с политиката на партията – и неотстраними с каквито и да било партийни мероприятия.

Не са подминати и демографските проблеми на НРБ, като е коментирано, че предстоящия конгрес на БКП, както и предишните „не отделят внимание” на въпроса, че България по прираст на население е на едно от последните места в Европа. „Атаките”, според МВР срещу XII конгрес на БКП, са „органично проникнати и преплетени от злостен антисъветизъм”. Осем години по-късно режимът на БКП се сгромолясва, а под обществения натиск БКП се отказва от ръководната си роля в българското общество.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов