|
МВР брани ръководната роля на БКП от критиката на западните радиостанции ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 04 Март 2015 16:25

alt
Сайтът desebg.com публикува бюлетин на Централното информационно-организационно управление на МВР, свързан с публикации за „подривната дейност на империалистическите държави срещу НРБ и другите социалистически страни”.

 Документът е от 1981 г. и е свързан с провеждането на предстоящия тогава XII конгрес на БКП. Бюлетинът представя анотации и обзори на предавания на западните радиостанции, които по това време са определяни като пропаганда на „подривните радиоцентрали” на противника.

Проследено е отношението на радио „Свободна Европа” и неговите предавания по отношение на партийния форум. „Атакува се постановката за непрекъснатото издигане ръководната роля на БКП с твърдението, че подобна постановка служи само за прикритие на усилията да се запази монополът на БКП над властта, защитен както от Конституцията, така и от държавния репресивен апарат”.

Цитиран е бившият служител на ДС, работил под прикритието на кореспондент на Българската телевизия в Париж до 1977 г. Владимир Костов, който след това изменя на режима. Според него именно ръководната роля на партията е била причината за всички злини в България през последните десетилетия.

Коментира ни са и икономическите трудности на управлението на БКП, които са определени като органично присъщи на социалистическия обществен строй и са неразривно свързани с политиката на партията – и неотстраними с каквито и да било партийни мероприятия.

Не са подминати и демографските проблеми на НРБ, като е коментирано, че предстоящия конгрес на БКП, както и предишните „не отделят внимание” на въпроса, че България по прираст на население е на едно от последните места в Европа. „Атаките”, според МВР срещу XII конгрес на БКП, са „органично проникнати и преплетени от злостен антисъветизъм”. Осем години по-късно режимът на БКП се сгромолясва, а под обществения натиск БКП се отказва от ръководната си роля в българското общество.

Документът е публикуван в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов