|
Радиостанция „Горянин”: Младежи, не ставайте слуги на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Март 2015 11:17

alt
Сайтът desebg.com публикува архивни документи, свързани с дейността на радиостанция „Горянин”. Известна още като „Гласът на българската съпротива” радиостанцията излъчва предавания от 1951 г. до 1962 г., и над 10 години е сериозен проблем за комунистическия режим в НРБ и Държавна сигурност с агитацията си против съветизацията на България, опитите за координиране на съпротивата на горянското движение в страната и цялостното информиране на свободолюбивите българи в този период.

МВР-ДС хвърля сериозни усилия да попречи на излъчванията на радио „Горянин”, но не успява. ДС стига само до локализиране на мястото на излъчванията – околностите на Атина, Гърция, но до преустановяването на предаванията през есента на 1962 г. няма ясна представа за структурата и състава в радиото, като излага общото предположение, че зад „Горянин” стоят американските специални служби.

Подслушването на емисиите на радиостанцията започва през 1954 г., а през следващата 1955 г. „Горянин” е взета на активна разработка под кодово име „БУХАЛ”.

Един от публикуваните документи – информационен бюлетин от 1960 г. – дава представа за коментарите на радиостанцията за ролята на Октомврийската революция в Русия през 1917 г., родила „съветската тоталитарната система”. В него също така е коментирана и годишнината от Унгарското народно въстание през 1956 г., както и политиката на БКП към българската младеж

Документите са публикувани в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов