|
Радиостанция „Горянин”: Младежи, не ставайте слуги на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Март 2015 11:17

alt
Сайтът desebg.com публикува архивни документи, свързани с дейността на радиостанция „Горянин”. Известна още като „Гласът на българската съпротива” радиостанцията излъчва предавания от 1951 г. до 1962 г., и над 10 години е сериозен проблем за комунистическия режим в НРБ и Държавна сигурност с агитацията си против съветизацията на България, опитите за координиране на съпротивата на горянското движение в страната и цялостното информиране на свободолюбивите българи в този период.

МВР-ДС хвърля сериозни усилия да попречи на излъчванията на радио „Горянин”, но не успява. ДС стига само до локализиране на мястото на излъчванията – околностите на Атина, Гърция, но до преустановяването на предаванията през есента на 1962 г. няма ясна представа за структурата и състава в радиото, като излага общото предположение, че зад „Горянин” стоят американските специални служби.

Подслушването на емисиите на радиостанцията започва през 1954 г., а през следващата 1955 г. „Горянин” е взета на активна разработка под кодово име „БУХАЛ”.

Един от публикуваните документи – информационен бюлетин от 1960 г. – дава представа за коментарите на радиостанцията за ролята на Октомврийската революция в Русия през 1917 г., родила „съветската тоталитарната система”. В него също така е коментирана и годишнината от Унгарското народно въстание през 1956 г., както и политиката на БКП към българската младеж

Документите са публикувани в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов